Beste,

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft in gezegd dat gemeenten weer huizen moeten gaan bouwen aan de rand van de stad, in het groen.

Nu ben ik zelf nog maar een groentje voor wat betreft het thema stadsontwikkeling. Maar volgens mij moet de minister beter worden geïnformeerd.

Wethouder Ton de Gans (CDA) van Ruimtelijke Ordening in Zoeterwoude zei bijvoorbeeld:

Geen sprake van dat we de polder gaan volbouwen, zoals we in het verleden met Vinexlocaties hebben gedaan. We hebben breed met elkaar in de regio afgesproken dat we van de mooie open landschappen in het Groene Hart afblijven en dat we vooral binnenstedelijk en binnendorps willen bouwen.

Zelf lees ik nu net een boek van Peter Calthorpe dat gehakt maakt van het idee van sprawl - steden steeds maar verder uit laten dijen. Dus ik de minister onderstaande TED talk van dezelfde auteur, over zeven manieren waarop je betere steden kan bouwen, zonder sprawl en de vervelende consequenties daarvan voor de stad.

YouTube

Peter Calthorpe: 7 principles for building better cities | TED

Het boek van Peter Calthorpe, waarin ik nu halverwege ben, is ook echt een aanrader:

Mijn journalistiek volgen? Ik ben bezig met een zo publiekelijk mogelijke journalistieke zoektocht naar hoe we graag in onze steden wonen en hoe we ons daarin verplaatsen. Via mijn nieuwsbrief blijf je per mail op de hoogte. Abonneren kan hier

Een boekenplank met jullie leestips

Over goeie boeken gesproken... In reactie op deelden jullie tientallen boeken- en kijktips. Daarvoor grote dank - dat verkleint enorm de kans dat ik veel te laat achter het bestaan van een belangrijk boek kom.

Enige probleem nu is dat je door het bos aan bijdragen de losse bomen steeds moeilijker kan terugvinden. de boekentips die binnenkomen voeg ik toe van Goodreads, en genoemde video’s die op YouTube staan, zet ik

Tips blijven heel erg welkom Ik blijf daar ook toevoegen wat ik zelf heb gelezen.

Wat er is voortgekomen uit Fiets vs. File

Vóór mijn verlof van dit najaar werkte ik aan het project en afgelopen week praatte ik bij met een paar hoofdrolspelers uit die serie.

Uit het project blijken een paar leuke dingen te zijn voortgekomen - mede dankzij de input van leden:

  • De verhalenserie Fiets vs. File wordt gebruikt als lesmateriaal bij het vak op de Universiteit van Amsterdam. Dit vak wordt gegeven door onder anderen Marco te Brömmelstroet alias de
  • Verkeerskundige Roland Kager alias die mij liet kennismaken met leerde op zijn beurt kennen, de Vlaamse politicus die aan het woord komt . Uit hun contact vloeide een voort van Roland in het Vlaams Parlement, over deelfietsen als vorm van openbaar vervoer. Een meerderheid van partijen buigt zich nu over een resolutie over deelfietssystemen in Vlaanderen. Roland kwam aanvankelijk op mijn radar dankzij die me op zijn werk wezen.
  • Ik trad toe tot de jury van de Innovatieprijs 2018 van Dit is een aanmoedigingsprijs voor projecten die het fietsen in Nederland verbeteren. In 2017 wonnen fietspaden waar de strepen op de weg lopen . Klik op het om een project te nomineren voor de prijs van 2018.

En dan was er nog dit interessante tien aanbieders van deelfietsen willen gaan samenwerken, zodat we al die verschillende fietsen is een van de initiatiefnemers. In week 7 van Fiets vs. File over het belang van zo’n open systeem.

Tot de volgende!

Thalia

Wil je mijn werk volgen of helpen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief, dan hou ik je per mail op de hoogte van de stukken die ik schrijf en de vragen die ik heb. Abonneer je hier