Beste,
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) heeft in De Telegraaf gezegd dat gemeenten weer huizen moeten gaan bouwen aan de rand van de stad, in het groen.
Nu ben ik zelf nog maar een groentje voor wat betreft het thema stadsontwikkeling. Maar volgens mij moet de minister beter worden geïnformeerd. Dat maakte ik op uit de reacties van gemeenten die tegenover de NOS reageerden.
Wethouder Ton de Gans (CDA) van Ruimtelijke Ordening in Zoeterwoude zei bijvoorbeeld:
Geen sprake van dat we de polder gaan volbouwen, zoals we in het verleden met Vinexlocaties hebben gedaan. We hebben breed met elkaar in de regio afgesproken dat we van de mooie open landschappen in het Groene Hart afblijven en dat we vooral binnenstedelijk en binnendorps willen bouwen.
Zelf lees ik nu net een boek van Peter Calthorpe dat gehakt maakt van het idee van sprawl - steden steeds maar verder uit laten dijen. Dus ik stuurde de minister onderstaande TED talk van dezelfde auteur, over zeven manieren waarop je betere steden kan bouwen, zonder sprawl en de vervelende consequenties daarvan voor de stad.

Het boek van Peter Calthorpe, waarin ik nu halverwege ben, is ook echt een aanrader: Urbanism in the Age of Climate Change.
Een boekenplank met jullie leestips
Over goeie boeken gesproken... In reactie op het notitieboekje dat ik opende, deelden jullie tientallen boeken- en kijktips. Daarvoor grote dank - dat verkleint enorm de kans dat ik veel te laat achter het bestaan van een belangrijk boek kom.
Enige probleem nu is dat je door het bos aan bijdragen de losse bomen steeds moeilijker kan terugvinden. Een tussenoplossing: de boekentips die binnenkomen voeg ik toe op deze leesplank van Goodreads, en genoemde video’s die op YouTube staan, zet ik in deze playlist.
Tips blijven heel erg welkom (volg deze link). Ik blijf daar ook toevoegen wat ik zelf heb gelezen.
Wat er is voortgekomen uit Fiets vs. File
Vóór mijn verlof van dit najaar werkte ik aan het project Fiets vs. File, en afgelopen week praatte ik bij met een paar hoofdrolspelers uit die serie.
Uit het project blijken een paar leuke dingen te zijn voortgekomen - mede dankzij de input van leden:
- De verhalenserie Fiets vs. File wordt gebruikt als lesmateriaal bij het vak Ruimte en Mobiliteit op de Universiteit van Amsterdam. Dit vak wordt gegeven door onder anderen Marco te Brömmelstroet alias de Fietsprofessor, die me anders tegen files deed aankijken.
- Verkeerskundige Roland Kager alias Biketrainguru, die mij liet kennismaken met de belangrijkste reiziger die nog geen naam had: de treinfietser, leerde op zijn beurt Dirk de Kort kennen, de Vlaamse politicus die aan het woord komt in het slotverhaal. . Uit hun contact vloeide een presentatie voort van Roland in het Vlaams Parlement, over deelfietsen als vorm van openbaar vervoer. Een meerderheid van partijen buigt zich nu over een resolutie over deelfietssystemen in Vlaanderen. Roland kwam aanvankelijk op mijn radar dankzij leden die me op zijn werk wezen.
- Ik trad toe tot de jury van de Innovatieprijs 2018 van Tour de Force. Dit is een aanmoedigingsprijs voor projecten die het fietsen in Nederland verbeteren. In 2017 wonnen fietspaden waar de strepen op de weg lopen zoals fietsers die paden daadwerkelijk gebruiken. . Klik op het pijltje om een project te nomineren voor de prijs van 2018.
En dan was er nog dit interessante nieuwtje tien aanbieders van deelfietsen willen gaan samenwerken, zodat we al die verschillende fietsen straks met één app open kunnen maken. Ronald ‘ov-fiets’ Haverman is een van de initiatiefnemers. In week 7 van Fiets vs. File praatte hij met Luud ‘Wittefietsenplan’ Schimmelpennink over het belang van zo’n open systeem.
Tot de volgende!
Thalia
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!