Beste,

Een snelle nieuwsbrief van uw correspondent Mobiliteit & Stadsleven, die kampt met rugklachten maar toch probeert door te werken.

Waar ik nu mee bezig ben:

Ik wilde weten waarom scooters op het fietspad mogen rijden en wat dit betekent voor fietsers. Twee uitstootonderzoekers van de data-analist die maakte en praatten me afgelopen weken bij.

Ik mik nu op twee verhalen:

  1. Hoe het kan dat een scooterrijder - op een voertuig dat vijf keer zwaarder en twee keer is dan een fiets en ook nog eens een heeft - dezelfde en soms zelfs meer rechten heeft dan een fietser.
  2. Wat we daarvan kunnen opsteken voor de discussie over de rechtmatige plek van e-bikes, speedpedelecs, elektrische scooters, bakfietsen (en misschien zelfs wel de automobiel) op straat.

Scooteraars mogen gratis parkeren op 25 stappen van de ingang van Rotterdam Centraal, aan het fietspad en het fietstunneltje. Fietsers niet. Foto Thalia Verkade
Scooteraars mogen gratis parkeren op 25 stappen van de ingang van Rotterdam Centraal, aan het fietspad en het fietstunneltje. Fietsers niet. Foto Thalia Verkade

Wat is je favoriete autoreclame?

Wat als je de creativiteit en het geld dat wordt gestoken in autoreclames loslaat op nachttreinen, fietsen, deelauto’s? Een verhaal hierover zit in de pijpleiding.

Heb je een autoreclame die je altijd is bijgebleven (advertentie, tv-commercial, alles is welkom)? Deel ’m hieronder met een linkje en zeg er even bij waarom je hem zo goed vindt. Je helpt me er zeer mee en wie weet bouwen we samen weer een leuke verzameling op.

YouTube

Reclame van Uber over wat een dozen we zijn met onze auto’s

Zoveel harder bots je als je ietsje harder rijdt

Tot slot: een geweldig filmpje over snelheid en botsingen. Verbaas je, rijd nooit meer te hard, en word fan, deler of van YouTube-kanaal Numberphile. Dit is echt zo goed.

De vertaling naar Nederlandse eenheden: 70 mijl is 112 kilometer per uur, 100 mijl is 160 kilometer per uur, 30 mijl is 48 kilometer per uur.

YouTube

Numberphile over hoe hard je botst als je 160 km/u rijdt ipv 112

Tot de volgende!

Veel groeten, Thalia