Beste,

Deze week publiceerde ik Of beter gezegd, over de gevaren van vergaderen en de ineffectiviteit van brainstorms. Dat is niet direct het meest sexy onderwerp, en sowieso denk je misschien: wat heeft dit met sport te maken?

Nou, best veel. In de scouting bijvoorbeeld. Daryl Morey - de baas van de beste basketbalploeg van dit moment, de Houston Rockets, en de posterboy voor data-analisten in de sport - heeft goed nagedacht over hoe zijn scouts het beste kunnen vergaderen en hoe niet.

Wat je niet moet doen: bij elkaar gaan zitten en dan de scouts een voor een hun zegje laten doen. Wat je wel moet doen: laat scouts vooraf onafhankelijk van elkaar hun oordeel inbrengen. Schriftelijk, bijvoorbeeld. En ga pas daarna praten over het waarom van die keuzes.

Je voorkomt daarmee groupthink - dat de ene scout iets gaat vinden omdat de andere het vindt. Of dat een scout zijn mening voor zich houdt, omdat hij vermoedt dat hij belachelijk wordt gevonden. Een sport met een machocultuur als voetbal kan hier maar beter beducht voor zijn.

Want, generaliserend: gelijk krijgen is in het voetbal belangrijker dan gelijk hebben. (O, en misschien daarbuiten ook wel.) En wie iets zegt, is belangrijker dan wat er wordt gezegd. En dan koop je dus voor een paar miljoen een speler die vervolgens Een slimme bestuurder bestrijdt dit op de manier zoals Morey doet.

Gelijk krijgen is in het voetbal belangrijker dan gelijk hebben

Niet alleen levert een anti-groupthink-werkwijze sportief succes op, ook vond Morey er een componist mee voor de musical die hij produceert, en die dit weekend in Houston in première gaat. De Nederlandse Merel van Dijk en haar muzikale partner Anthony Barilla schreven de muziek voor Small Ball - wie weet over enkele jaren te zien

De repetities voor de musical Small Ball waren deze week in volle gang. (Foto: Merel van Dijk)
De repetities voor de musical Small Ball waren deze week in volle gang. (Foto: Merel van Dijk)

De gevaren van vergaderen spelen natuurlijk ook buiten het voetbal. Ik hoor graag jullie goede en slechte ervaringen met vergaderingen en brainstorms. Wat werkt, wat werkt niet, en waarom? In mei schrijf ik hier weer over.

Liverpool-Manchester City, de mooiste wedstrijd van het jaar tot nu toe

Het is niet helemaal mijn stijl, maar als ik het zou kunnen, zou het misschien mijn stijl wel zijn: een wedstrijdverslag schrijven zoals Jonathan Liew van The Independent na Liverpool-Manchester City (3-0).

Ik hou niet zo van lyrische wedstrijdverslagen, omdat ze vaak vervallen in clichés, maar zoals Liew het voor elkaar kreeg in enkele uren: knap. Een buitengewoon wedstrijdverslag bij een buitengewone wedstrijd. Want dat Liverpool de aanstaande Engels kampioen zo omver zou blazen, zag niemand aankomen.

In zijn instant-analyse legde Liew de verklaring voor Liverpools overwinning bij de kracht van faith - in niet-religieus geloof dus. Een verwante ‘ontastbare’ verklaring werd door Rory Smith van de New York Times. Manchester City zou te weinig ervaring hebben (als club) met het spelen van wedstrijden onder zulke druk.

De spelersbus van City werd op weg naar het stadion bekogeld, in het stadion was het fanatisme van de Liverpool-fans voelbaar. Volgens Smith heeft City nog geen ‘immuniteit’ voor zulke stress, die alleen de Champions League kan opwekken.

Dat lijkt me wat overdreven. En het uit The Guardian, dat de wedstrijd aangrijpt om meteen maar de grond gelijk te maken de moderne analyse van het voetbal, Maar een wisselwerking tussen team en toeschouwers? Die kan er zeker zijn. Geloof in een tactiek kan tot goede uitvoering leiden, wat het publiek opzweept, wat het geloof in de tactiek versterkt, etc.

Dit kan trouwens ook gewoon gebeuren als City tegen een iets mindere, maar nog steeds erg goede ploeg speelt. Alle goals van Liverpool kwamen voort uit snelle omschakelingen, en laat dat nu precies het handelsmerk zijn van coach en assistent Zeljko Buvac.

En als van Liverpool goed werkt, kan een tegenstander moeite hebben in zijn spel te komen. Misschien verklaart dat de machteloosheid van City in de tweede helft, toen Liverpool minder leek.

Voetbalverbodsborden (vervolg)

Van hoogleraar filosofie en voormalig profvoetbalster Martine Prange kreeg ik deze foto, van een voetbalverbodsbord op het dorpsplein van Prado del Rey in Andalusië.

Foto: Martine Prange
Foto: Martine Prange

Ook maakte ze deze foto van dit heerlijk ouderwetse bordje uit het Laakkwartier in Den Haag.

Foto: Martine Prange
Foto: Martine Prange

Ik heb intussen mijn journalistieke plicht gedaan en bij de gemeente Eindhoven geïnformeerd naar het voetbalverbodsbord waar ik Is dit van de gemeente, zijn er meer van, hoe komt zo’n besluit tot stand - dat soort vragen.

Het voetbalverbodsbord in Eindhoven
Het voetbalverbodsbord in Eindhoven

Collega hoorde me bellen met de persvoorlichting, googlede wat, en kwam uit op Het zou dus zomaar kunnen dat de bewoners van de Maria Montessoristraat op eigen houtje dat bord hebben opgehangen.

Wordt vervolgd.

Lees-, kijk- en luistertips

  1. In 1989 zat Feyenoord in een diep dal, financieel en sportief. BNN/VARA maakte er destijds een over. (‘Vroeger was niet álles beter. Maar Feyenoord wel.’) (Via )
  2. In een middelbare school in Velsen-Zuid kregen kinderen geen cijfers meer voor de gymles, omdat sommige leerlingen verkrampten van zo’n beoordeling. Nu, zonder cijfers, zijn ze vrijer en leren ze meer, vertelt de gymdocent in (Via )
  3. Nog maar eens Jürgen Klopp - dit keer in een met journalist Graham Hunter. Het is nu eenmaal een geweldige spreker. Klopp blijkt een geloofsgenoot van collega Rutger Bregman: de mens is van nature meer geneigd tot het goede dan tot het kwade, aldus Klopp. (Let niet te veel op Hunter, die te veel aanwezig is.)
  4. Een intelligente, uitgesproken, nerdy politicus is net zo zeldzaam als een dito voetbaltrainer. Emmanuel Macron met Wired over kunstmatige intelligentie.
  5. Ik schreef met voetbalanalist Nikos Overheul - voor het sympathieke Staantribune - over Alessandro Diamanti, cultheld voor mensen die van voetbal en data houden. Want: niet zo heel veel spelers die vaker uit kansloze posities schoten als Diamanti.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief