Kinderpsychiaters luidden vorig jaar de noodklok in een verhaal over isoleercellen in de gesloten jeugdzorg. Jaarlijks worden honderden kinderen opgesloten zonder enige vorm van toezicht.
Een argument voor de VVD om Kamervragen te stellen, zoals: hoe vaak worden kinderen opgesloten in de isoleercel? Wanneer gebeurt het precies? En schieten instellingen niet door?
De isoleercel mag alleen worden gebruikt als er geen andere manier is om een kind rustig te krijgen, aldus de minister. Het is een allerlaatste redmiddel.
In de praktijk is ze niet alleen een laatste optie, maar ook een strafmaatregel, blijkt uit mijn onderzoek. Ook in een uitzending van KRO Brandpunt komt dat naar voren.
En terwijl dit zo’n ingrijpende maatregel is die voor een kind traumatiserend kan zijn. Dat bleek bijvoorbeeld uit het verhaal van Roelof, een jongen van vijftien met autisme die keer op keer in de isoleercel kwam.
Na de publicaties kwamen de instellingen voor gesloten jeugdzorg onderling overeen het gebruik van isoleercellen af te bouwen.
De minister komt met een actieplan
In EenVandaag pleitten de Kinderombudsman, advocaten en jeugdzorgspecialisten vervolgens voor een complete afschaffing. Vorige week heeft minister De Jonge gereageerd op Kamervragen van de SP hierover.
De minister komt nu met het ‘Actieprogramma Zorg voor de Jeugd’. ‘Het is te traumatiserend’, schrijft hij. Dus per 2021 wil hij het gebruik van de isoleercel bij minderjarigen verbieden.
Aan het verbod gaan een aantal stappen vooraf:
- Er wordt in beeld gebracht hoeveel jongeren jaarlijks in de isoleercel belanden.
- Dit dient als nulmeting, vervolgens zijn de eisen: 50 procent minder separaties in het eerste jaar en 0 separaties in 2021.
- Vóór 1 oktober 2018 moeten alle instellingen voor gesloten jeugdhulp kunnen aantonen minder jongeren te separeren.
- De instellingen moeten komen met een eigen toetsingskader dat uiteindelijk gaat gelden voor alle vrijheidsbeperkende maatregelen, waaronder ook het toepassen van dwangmedicatie en fixeren.
- Er komt een landelijk registratiesysteem voor elke separatie, zoals in de jeugdpsychiatrie al jaren bestaat.
Het voorstel van de minister wordt omarmd door verschillende gesloten jeugdzorginstellingen, Jeugdzorg Nederland en verschillende specialisten.
Maar sommige deskundigen vinden het een onrealistisch plan, onder wie Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie uit Leiden. ‘Helemaal afschaffen kan niet’, stelt hij. ‘Soms draaien jongeren zo erg door, dat een isoleercel de enige plek is. Ze zijn dan zo agressief dat ze echt een gevaar zijn.’
Peter Dijkshoorn, jeugdpsychiater van Accare, denkt dat het wel kan: ‘Wij plaatsen geen kinderen meer in isoleercellen, terwijl wij een aantal jaren geleden nog gemiddeld vierhonderd keer per jaar separeerden.’
De minister erkent dat door het personeelstekort in de gesloten jeugdzorg meer kinderen in de isoleercel worden geplaatst, maar komt in zijn actieplan niet met oplossingen.
Meer lezen?
Zo belanden honderden kinderen per jaar in de isoleercel
In de gesloten jeugdzorg komen honderden kinderen per jaar zonder enige vorm van toezicht in een isoleercel terecht. De Jeugdwet, die daar geldt, schiet tekort. Psychiaters luiden de noodklok: ‘Je schendt hiermee de rechten van het kind.’
Honderden kinderen belanden zonder toezicht in de isoleercel. Nu komt de minister met een reactie
In de gesloten jeugdzorg worden honderden kinderen jaarlijks in de isoleercel gezet. Ook als daar geen reden voor is, onthulde ik vorige maand. Nu maakt de minister bekend dat er onderzoek naar komt.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!