Kijk eens naar de kleren die je vandaag aanhebt. Een spijkerbroek, T-shirt, of iets zomers misschien. Enig idee door wie, waar en onder welke omstandigheden die zijn geproduceerd?

Grote kans van niet.

Verhalen over in de kledingindustrie kennen we allemaal. Om nog maar te zwijgen over de enorme milieuschade die de productie van kleding veroorzaakt.

Als journalist, gespecialiseerd in de kledingindustrie, lees of hoor ik bijna dagelijks over dit soort praktijken. Als geen ander weet ik hoe doordrenkt deze industrie is met misstanden. Maar hoe het precies zit met de kleren in mijn kast, wat daar het verhaal achter is?

Het eerlijke antwoord: ik heb werkelijk geen idee.

Begin februari begon ik daarom aan naar de herkomst van de kleren in mijn eigen kast. Het doel: inzicht krijgen in de kledingketen en zien in hoeverre je er als consument achter kunt komen waar je kleding vandaan komt.

Het bleek een haast onmogelijke opgave.

De bedrijven wilden óf de informatie niet delen, of ze kenden die zelf niet eens.

Niet alleen voor de arbeiders in de keten, maar ook voor ons als consument, aan het eind ervan. We hebben veelal geen idee wat het verhaal is achter de kleren die we kopen en dragen.

Dat moet veranderen. En jij kunt daarbij helpen!

Helpen jullie mee?

Mijn oproep aan jullie: vraag je favoriete kledingmerk(en) waar ze hun kleren laten maken, en help zo mee de industrie transparanter te maken.

Hoe meer mensen dat doen,

Ik ging je alvast voor, en zie hier het resultaat:

Wat ik te weten kwam over mijn kledingstukken

Het idee is om de informatie die jullie van merken krijgen op eenzelfde manier in kaart te brengen. Zo creëren we een overzicht van bedrijven waarbij per kledingstuk te zien is of het gelukt is erachter te komen waar het vandaan komt.

Wat er vervolgens met die informatie gebeurt? Mijn plan is om uiteindelijk zelf een kledingstuk achterna te reizen om te zien wat het verhaal erachter is. Hoe tof zou het zijn als ik dat doe aan de hand van een spijkerbroek, T-shirt of jurk van een van jullie? Vereiste is wel dat ik op voorhand enigszins inzicht heb in de keten van het kledingstuk.

Aan de slag!

Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, hieronder een korte uitleg

  • Stap 1: Kies een kledingstuk uit je kast (bijv. van je favoriete merk). Het liefst een item dat niet al tien jaar in je kast hangt, de kans dat het bedrijf hier informatie over heeft is klein.
  • Stap 2: Zoek op de website naar een mailadres, bijvoorbeeld van de klantenservice. Indien er een telefoonnummer staat kun je ook bellen en vragen aan wie je de mail het best kunt richten.
  • Stap 3: Mail het merk met de vraag of ze je meer kunnen vertellen over de herkomst van het kledingstuk. Een voorbeeld van zo’n mail zie je hieronder:

Beste (naam kledingbedrijf),

Onlangs kocht ik een [vul hier het kledingstuk in, bijvoorbeeld ‘broek’] bij jullie in de winkel. Graag zou ik meer willen weten over de herkomst van dit kledingstuk.

Concreet zou ik willen weten:

1. in welke fabriek het kledingstuk is gemaakt;

2. waar de stof is gemaakt;

3. de draad is gesponnen;

4. waar de grondstoffen (bijv. de katoen) vandaan komen.

Het product/ artikelnummer van het kledingstuk is: [Vul hier de code in die je in het label vindt. Soms staat het op de kassabon en vaak vind je het ook in de webshop.]

Ik hoor graag of het mogelijk is meer te weten te komen over de herkomst van mijn [vul hier het kledingstuk in].​

Hartelijke groet,

[je naam]

  • Stap 4: Deel de informatie die je krijgt met mij door in te vullen. Het kan overigens even duren voordat je een reactie krijgt, ga uit van zo’n twee weken. Nog niks gehoord? Stuur er dan een mail achteraan.