Flow is de mentale staat waarin je je optimaal goed voelt en de tijd en jezelf helemaal kunt vergeten. Het is de zone tussen stress en verveling - zoals beschreven door de Hongaars-Amerikaanse psycholoog Mihály Csíkszentmihályi in zijn boek:

De mogelijkheid om flow te ervaren zit ingebakken in veel van onze cultuur: in sport, spel, in dansen en het maken van muziek. Nadat je in een flow bent geweest, heb je de prettige ervaring gegroeid te zijn.

Op flow hoef je niet te wachten. Je kunt het ook oefenen. Ernst-Jan Pfauth schreef op De Correspondent

Maar wat te denken van de momenten tussen thuis, werk en elders?

Onderweg zijn de omstandigheden vaak goed om in een flow te komen. ‘Met de auto, op de fiets, lopend of in het openbaar vervoer gebruiken we in meer of mindere mate ons lichaam’,

‘Zelfs simpelweg rechtop lopen of een trein instappen vereist al een zekere mate van concentratie en lichamelijke controle in een relatief complexe omgeving.’

Dat zijn allemaal goede

Hoe oefen je flow onderweg?

Zo creëer je meer momenten van flow onderweg:

  • Definieer een uitdaging die net buiten je comfortzone ligt. Stel jezelf een duidelijk doel, en focus je op de feedback die je krijgt.
  • Op de fiets: vang bijvoorbeeld zoveel mogelijk blaadjes in de herfst terwijl je fietst en je dat als saai ervaart. Of probeer flow te ervaren samen met anderen op de weg, bijvoorbeeld door zo te rijden dat je zo min mogelijk hoeft te remmen.
  • Met je auto: rij zo zuinig mogelijk.
  • In het openbaar vervoer: bepaal je ideale plekje in de trein en probeer daar terecht te komen. Blijf blijmoedig als het niet lukt. Met een papieren poppetje op het treinraam over de horizon springen als in een game is ook een optie. (En levert wellicht ook uitdagend contact met andere passagiers op.)
  • Voel je de neiging je mobiel te pakken om te gaan scrollen? Waarschijnlijk ben je verveeld. Scrollen geeft wel afleiding, maar je wordt er niet echt blij van. Je ontwikkelt er niet makkelijk nieuwe vaardigheden mee.
  • Volg daarom steeds het pad tussen stress en verveling, met steeds meer vaardigheid en steeds meer uitdagingen. Blijf je complexiteit vergroten. Je vaardigheden zullen vanzelf omhoog gaan. Doel gehaald? Stel je uitdaging naar boven bij. Of definieer een nieuwe uitdaging.

Over het gevoel dat dit ingewikkeld of vermoeiend kan lijken, schreef collega Ernst-Jan Pfauth: ‘De ironie is dat het introduceren van allerlei ingewikkeldheden je vrije tijd interessanter maakt, waardoor je er meer door uitgedaagd wordt, je in een flow komt, daardoor geluk ervaart en je vervolgens meer ontspant dan wanneer je naar de beeldbuis tuurt.’