Wat is het?

De populistische, discriminerende en alles simplificerende poppenkast van Geertje W. is een populaire poppenkastvoorstelling van de bekende varieté-artiest Geertje W. 

Het is een vrolijke show van ongeveer een uur waarin onder meer de Europese Unie, het Marokkanenprobleem en de PvdA de revue passeren. 

Na een succesvolle tour langs Den Haag en Almere gaat de voorstelling in mei door heel Europa touren.

En? Is het wat?

Ja! Geertje W. weet als geen ander hoe je een zaal vol kleuters meekrijgt. De show bevat veel interactieve momenten.

‘Willen jullie meer of minder Marokkanen?,’ gilt Geertje met zichtbaar plezier in de ogen.

‘Minder! Minder! Minder!’ krijsen de kinderen hem na.

Wanneer één van de kinderen weigert mee te praten in de haatzaaiende taal van de poppenspeler, roept hij met leuk gespeelde verontwaardiging: ‘Heb jij paddo’s op of zo?’

Tot grote hilariteit van de kleuters.

 

Scène uit ‘De populistische, discriminerende en alles simplificerende poppenkast van Geertje W.’
Scène uit ‘De populistische, discriminerende en alles simplificerende poppenkast van Geertje W.’

Geertje W. maakt op een vrolijke manier ingewikkelde thema’s zoals immigratie en veiligheid inzichtelijk. Natuurlijk simplificeert hij die zodanig dat er geen inhoud overblijft, maar dat doet niet af aan de aanstekelijkheid van de ideeën. Wanneer hij zijn favoriete pop opvoert - de stroman - is het moeilijk om niet meegesleept te raken.

Valt er ook iets op aan te merken?

Tuurlijk. Geertje is nog steeds te afhankelijk van gekke stemmetjes en pruiken. En: de voorstelling tourt al sinds 2004. Dat betekent dat veel van de onderwerpen een beetje oubollig voelen (deze recensent dacht op een gegeven moment bij zichzelf: ‘Marokkanen? Echt?’), maar dankzij de lange speelperiode van de poppenkast zitten er wel weer heel veel fans in de zaal, kleuters die de tekst van Geertje kunnen dromen. Dat levert leuke gesprekjes op.

‘Wat is de islam?’

‘Een achterlijke religie!’

Wat hebben we gelachen.

Recent werd De populistische, discriminerende en alles simplificerende poppenkast van Geertje W. vergeleken met de klassieke Duitse mime-voorstelling Nein Nein Nein. Dat is te veel eer. Nergens overtuigt Geertje zo als de Duitsers dat deden tijdens hun legendarische tournee van ‘39-‘45. Desalniettemin zouden Geertje en zijn poppenkast nog wel eens heel groot kunnen worden.

*****