Met één tweet veroorzaakte Oostenrijk, de huidige voorzitter van de Europese Unie, gisteren een feeststemming op onze redactie:

De die daarin wordt aangekondigd, houdt in dat de btw op De Correspondent omlaag gaat waardoor we binnenkort méér journalistiek van jouw ledengeld kunnen maken.

Nu is het nog zo dat digitale media, zoals De Correspondent, in Nederland onder het hoge btw-tarief van 21 procent vallen, terwijl voor papieren kranten, tijdschriften en boeken het lage tarief van 6 procent geldt.

Oneerlijk en slecht voor de journalistieke vernieuwing. Want die voltrekt zich grotendeels online. Denk aan onderzoekscollectief Follow the Money, de ‘iTunes van de journalistiek’ Blendle en natuurlijk ons eigen platform De Correspondent.

Dat vond ook het Europees Parlement, dat in juni 2017 al een voorstel van de Europese Commissie aannam om de btw-tarieven voor ‘papier’ en ‘digitaal’ gelijk te trekken. Een no-brainer, oordeelden ook de ministers van Financiën van bijna alle lidstaten, die hier in de Europese Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) unaniem mee moesten instemmen.

Alleen Tsjechië lag dwars

Op één na. Dankzij Ivan Pilný, de voormalige Tsjechische minister van Financiën, ging het feest lange tijd niet door. Niet omdat hij die btw zo belangrijk vond, maar omdat hij er in EU-verband voor terugwilde. Daar was Frankrijk dan weer niet gelukkig mee. Zo modderde de btw-kwestie voort en bleven wij over ieder lidmaatschap 21 procent belasting afdragen.

Tot gisteren dus. Het zal nog wel even duren voordat de maatregel van kracht gaat in Nederland, maar minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA) vorige week al vaart te willen maken met de doorvoering. Overigens wordt het lage btw-tarief in Nederland binnenkort verhoogd van 6 naar 9 procent, maar dat is uiteraard nog steeds aanzienlijk minder dan 21 procent.

Wij gaan ondertussen nadenken hoe we deze toekomstige middelen kunnen investeren in onze journalistiek. Laat vooral weten waar jullie het liefst het geld heen zien gaan in de bijdragen hieronder.

Met dank aan redacteur Riffy Bol die de besluitvorming rondom de btw-kwestie nauwgezet heeft gevolgd.