Beste,

Maandagochtend had ik mijn een-na-laatste interview van dit jaar. In Van der Valk-hotel De Witte Bergen, een oord dat uitsluitend bevolkt leek door flexwerkers, sprak ik dik twee uur met Jan Tamboer.

Voetbalfilosoof Jan Tamboer
Voetbalfilosoof Jan Tamboer

is geen household name in het Nederlandse voetbal. Dat zou hij wel moeten zijn, al ambieert hij dat geenszins. Vrijwel elke voetballer in Nederland is beïnvloed door Tamboers ideeën over het spel.

De voetbalideeën van Rinus Michels, Bert van Lingen, en (later) Raymond Verheijen (samen zijn leidend in de leerstof voor aanstaande voetbalcoaches en het opleiden van jeugdvoetballers. Tamboers inzichten over voetbal, samengevat in zijn boek Voetbaltheorie, door Rinus Michels omschreven als de ‘moedertheorie van het voetbal’, dienden daarbij als inspiratie en fundering.

In januari schrijf ik een stuk over Tamboer, Voetbaltheorie, de Zeister Visie, de invloed op het Nederlandse voetbal, en hoe de KNVB deze momenteel aan het bijwerken is.

Tussentijdse bevindingen van ons spelregelexperiment

Dinsdag was er een tussentijdse van de Future Rules Football League (FRFL), de competitie met alternatieve spelregels, die ik mee heb georganiseerd.

KNVB-secretaris-generaal Gijs de Jong, KNVB-onderzoeker Jan Verbeek, en mijn mede-initiatiefnemer praatten de bij over de tussentijdse bevindingen. Naderhand bekeek men de FRFL-wedstrijd tussen ARC en Koninklijke HFC.

KNVB-medewerker Jordy Sucec bevraagt spelers van Koninklijke HFC over hun indruk van de regels.
KNVB-medewerker Jordy Sucec bevraagt spelers van Koninklijke HFC over hun indruk van de regels.

Ik schreef er over. De de regels worden nog niet ten volle benut, het spel wordt sneller/de bal is minder lang uit het spel, spelers en trainers zijn wel positief.

Overigens: Marco van Basten, ex-spelregelbaas bij de FIFA, was er ook. Hij waarom we niet experimenteerden met zuivere speeltijd, want juist dat is kansrijk om in te voeren. De selfpass en de intrap, zo zei Van Basten, zijn nog lang niet haalbaar.

Ik snap wel wat hij bedoelt. Maar als je altijd alleen maar onderzoekt wat haalbaar lijkt, verandert er nooit fundamenteel iets. Verder is het lastig om allemaal dingen tegelijkertijd uit te proberen – zuivere speeltijd en selfpass en intrap en tijdstraf – omdat je dan de effecten van nieuwe regels niet meer goed uit elkaar kunt halen.

Niettemin: interessant zou het zeker zijn. Wat ik me afvraag: stel, je voert zuivere speeltijd in, wat betekent dat de klok stilstaat als de bal uit het spel is, hoe zouden ploegen zich dan gedragen?

O, en: de klassieke Nieuwjaarswedstrijd tussen Koninklijke HFC en oud-internationals wordt ook

Lees-, kijk- en luistertips

  1. De alleslezer en allesweter Tyler Cowen, econoom, Daniel Kahneman, psycholoog en tevens winnaar van de Nobelprijs voor Economie.
  2. The Athletic is een relatief nieuw Amerikaans sportjournalistiek platform. De site heeft al veel talentvolle schrijvers aangetrokken en produceert vooral veel stukken. Soms zijn die geweldig, zoals dit artikel over in basketbalcompetitie NBA.
  3. Ook op The Athletic: over voormalig honkbalcatcher Mike Piazza, die de Italiaanse voetbalclub AC Reggiana kocht, zonder goede afloop. Terzijde: over Piazza schreef de band Belle & Sebastian het liedje
  4. Ook als John Lanchester over Agatha Christie lees ik het, want Lanchester is zo’n schrijver die zo’n beetje elk onderwerp interessant kan maken. Niet dat Christie niet interessant is, maar ik had zelf nooit veel interesse in haar – tot nu dus.
  5. Brian Phillips is ook een schrijver die zelden teleurstelt. op The Ringer is – komt-ie – om door een ringetje te halen. John Lanchester overigens ook al eens over Facebook.
  6. Bill Gates tweette deze week van sportwetenschapsjournalist David Epstein. Zo jammer dat Epstein niet vaker stukken schrijft. Zijn boek is een van mijn favoriete sportboeken ooit.
  7. José Mourinho is ontslagen als trainer van Manchester United. Dat leverde Mourinho een zak geld op (zijn ontslagpremie) en lezers een hele rits aan lezenswaardige necrologieën. (Geen echte, uiteraard, maar je snapt wat ik bedoel.) ESPN had op basis van anonieme bronnen binnen de club, de Financial Times dat Mourinho tactisch stil heeft gestaan, de Irish Times maakte de ook. De twee Mikes van de Double Pivot-podcast hielden over, eh, Mourinho dus. Sam Borden schreef recent nog over Mourinho.