Beste,

Deze week rondde ik een verhaal af over solliciteren, dat volgende week online verschijnt. Solliciteren ligt dicht bij het selecteren en scouten van spelers in het voetbal – vandaar mijn interesse.

Ook sprak ik met Ignacio Palacios-Huerta. Palacios-Huerta is een econoom aan de London School of Economics met als specialisatie speltheorie. Ook heeft hij in strafschoppen. Zijn onderzoek leidde tot het experiment met de

Daarnaast was hij, tot voor kort, hoofd talentontwikkeling van Athletic de Bilbao. ‘Athletic Club’ is een bijzondere club: alleen spelers die zijn geboren of opgegroeid in Baskenland mogen voor de ploeg uitkomen.

En dus is talentontwikkeling een topprioriteit van de club. Ook verdient Athletic aan de verkoop van spelers – onlangs nog verdediger Aymeric Laporte aan Manchester City en keeper Kepa Arrizabalaga aan Chelsea, voor in totaal 140 miljoen euro. Alleen: wat heb je aan dat geld, als je het alleen maar kunt uitgeven aan Basken?

Met Palacios-Huerta sprak ik onder meer over het Binnenkort meer daarover.

Ruud Gullit en Frank Rijkaard – vroegrijp én talentvol

Speaking of het geboortemaandeffect: vorige week kwam ik deze foto tegen van Ruud Gullit en Frank Rijkaard als spelers van DWS C1.

Frank Rijkaard en Ruud Gullit in de C1 van DWS. (Bron: Koninklijke HFC)
Frank Rijkaard en Ruud Gullit in de C1 van DWS. (Bron: Koninklijke HFC)

Niemand zal ontkennen dat dit getalenteerde voetballers waren. Niemand zal ook ontkennen dat zij baat hadden bij hun vroegrijpheid. Beiden waren ook relatief vroeg in het voetbalseizoen geboren: Gullit 1 september, Rijkaard 27 september – terwijl de peildatum in het voetbal indertijd 1 augustus was.

Het zet aan tot denken over wat talent precies is. Bart Heuvingh, sportpsycholoog van AZ, wees me op de foto. Hij is een van de aardigste en slimste mensen die ik in het Nederlandse voetbal heb leren kennen. Presentator Neal Petersen voor zijn podcast – onder meer over de definitie van talent. Luistertip.

Wat wil je weten van een topscheidsrechter?

Deze week maakte ik ook een afspraak met een scheidsrechter. Ik ga beschrijven hoe hij een wedstrijd voorbereidt, beleeft en achteraf analyseert. Als je het zelf een keer doet, weet je meteen hoe moeilijk het is. En dan hebben we het nog maar over vijfde klasse reserveniveau.

Zijn er dingen die jullie willen weten van een topscheidsrechter? Laat het me weten. Deze keer zal ik zeker in staat zijn vragen te stellen (in tegenstelling tot vorige maand, toen het niet meer lukte om jullie vragen aan Peter Bosz voor te leggen).

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Kirk Goldsberry over basketballer James Harden van de Houston Rockets, momenteel vermoedelijk de beste speler in de NBA. Goldsberry is een data-analist die aanvankelijk schreef voor het (inmiddels opgeheven) platform Grantland, daarna door een NBA-team werd aangesteld, en nu weer stukken schrijft. In dit verhaal legt hij precies uit wat Harden zo goed maakt.
  2. Leeds United-trainer Marcelo Bielsa werd vorige week betrapt op het sturen van een spion naar de training van Derby County. Een schandaal brak uit, Leeds excuseerde zich bij Derby en Bielsa leek eventjes weg te moeten. Maar Bielsa – bijnaam El Loco, ‘De Gek’ – antwoordde op zijn Bielsa’s: met waarin hij uitlegde dat hij dit seizoen naar elke tegenstander een spion had gestuurd. Pieter Zwart van Voetbal International erover. Overigens: in 2011 ik met wat Nederlandse trainers over het onderwerp. Spioneren bleek een vrij gebruikelijke zaak.
  3. Loop je meer kans op blessures op kunstgras of natuurgras? American Soccer Analysis deed en concludeert: het maakt weinig uit.
  4. Journalist Raphael Honigstein over het aankoopbeleid van Borussia Dortmund.
  5. Brian Phillips – all-round briljant schrijver – over zijn fan-zijn van Oklahoma City Thunder-guard Russell Westbrook.
  6. De Oakland A’s zullen balen: Kyler Murray, de speler die zij met hun eerste pick uit de amateur-draft haalden, niet te gaan honkballen, maar American football te spelen. Dat kan hij namelijk ook heel goed.
  7. Wired hoe snel de mens de 100 meter sprint kan lopen.
  8. Voormalig schaatser Mark Tuitert is een denker over sport. Hij heeft nu ook waarin hij onder meer sprak met Guus Hiddink, een hoogleraar en een hoogleraar sportpsychologie.
  9. Journaliste Elma Verhey overleed deze week. Sommige van haar reportages, longreads avant la lettre, zijn geweldig, zoals over de eerste generatie Marokkaanse gastarbeiders in Nederland. Verhey publiceerde veel in samenwerking met Gerard van Westerloo, wiens werk ik beter ken. Al doorklikkend kwam ik een van zijn vele juweeltjes op het spoor: over de werkwijze van de Tweede Kamerfractie van de PvdA.