Een baby vereist drie basisingrediënten: een spermacel, een eicel en een baarmoeder. Idealiter beschikt een stel dat kinderen wil over een gezonde versie van alle drie. Maar bij een groeiende groep wensouders is dat niet het geval.

Want we stellen het krijgen van kinderen steeds meer uit. Het Centraal Bureau voor de Statistiek Waarschijnlijk willen steeds meer vrouwen ook gewoon eerst carrière maken.

Hoe het ook zij, wacht lang genoeg en de eitjes van de vrouw zijn over datum. Oplossing: koop een jong eitje van een Spaanse studente met studieschuld. Een groeimarkt: de laatste jaren werd een heel embryotech-circus opgetuigd.

De laatste jaren werd een heel embryotech-circus opgetuigd

Wrang is het wel. In haar vruchtbare jaren zet de vrouw allerlei technologie in om beslist níét zwanger te worden. Om dan in haar onvruchtbare jaren naar tech te grijpen opdat dat vooral wél lukt.

Daar kleven consequenties aan. Voor vrouwenlijven, generaties lab-baby’s, voor de verhoudingen tussen arm en rijk, of man en vrouw. Welke consequenties dat precies zijn, vertel ik in de volgende luisterverhalen.

1. Vrouw, wil je gelijkheid? Stop met baren

Economen zijn eruit: kinderen zijn de laatste horde op weg naar de gelijke beloning van man en vrouw. Cultureel gezien mag de vrouw de nieuwe man zijn, biologisch gezien is ze dat zeer zeker niet. Gevolg: babyschaarste.

Wat nu? Moet een emanciperende samenleving massaal inzetten op embryotechnologie? Ik bespreek het

De Correspondent leest voor
Tamar Stelling - Vrouw, wil je gelijkheid? Stop met baren
SoundCloud
Luister hier het voorgelezen verhaal

2. Kinderwens? Laat je niet gek maken door de ivf-industrie

De commercialisering van onze voortplanting is in volle gang. En nergens is dat zichtbaarder dan op ESHRE 2018, een conferentie voor voortplantingstechnologie in Barcelona waar ruim 12.000 mensen uit het vruchtbaarheidswezen op afkwamen.

Maar al die peperdure en vooral zeer invasieve behandelingen als ivf zijn voor slechts een kleine groep wensouders écht zinvol, weten embryologen en statistici. Het leeuwendeel van de mensen heeft er niks aan. Soms is het zelfs schadelijk. Desondanks zit embryotechnologie in de lift.

Hoe kan dat? Waarom doen we dit? In de neveneffecten van een samenleving die complexe sociale problemen uitbesteedt aan technologie.

De Correspondent leest voor
Tamar Stelling - Kinderwens? Laat je niet gek maken door de ivf-industrie
SoundCloud
Luister hier het voorgelezen verhaal

Meer lezen?

Dit is waarom steeds minder vrouwen kinderen willen (en geef ze eens ongelijk) Het College voor de Rechten van de Mens kreeg afgelopen jaar een recordaantal klachten over zwangerschapsdiscriminatie binnen. Het onderstreept wat economen al langer weten: kinderen zijn de laatste horde op weg naar de gelijke beloning van man en vrouw. Wat doen we eraan? Lees het verhaal van Tamar hier terug

Hoe we kinderen bléven uitstellen en zo een monster baarden: de baby-industrie In haar vruchtbare jaren zet de vrouw allerlei technologie in om beslist niet zwanger te worden. Om dan in haar onvruchtbare jaren naar tech te grijpen opdat dat vooral wél lukt. Daar kleven nadelen aan. Voor vrouwenlijven, generaties labbaby’s, voor de verhoudingen tussen arm en rijk of man en vrouw. Een overzicht. Lees het verhaal van Tamar hier terug