Beste,

Het was nat, winderig en koud. Maar wat een energie, gisteren op de Amsterdamse Dam! Zo’n 40.000 mensen liepen mee met de Klimaatmars om zich te laten horen voor een leefbare aarde. Hulde voor iedereen die erbij was.

Als het gaat om klimaatverandering, bekruipt mij regelmatig een gevoel van machteloosheid. Je probeert je steentje bij te dragen (ik eet bijvoorbeeld geen vlees, koop zo min mogelijk nieuwe kleding en spullen) en tegelijkertijd weet je: de grootste vervuilers blijven buiten schot. De politiek laat het afweten en de uitstoot, die blijft stijgen.

Gisteren maakte dat gevoel van onmacht plaats voor een volhardend, krachtig en hartverwarmend gevoel. De strijd om het klimaat is nog lang niet gestreden. En voor wie twijfelt of dergelijke protesten zin hebben, lees dan vooral van mijn collega Jelmer Mommers.

De kledingfabriek van de toekomst

Het werkklimaat is in kledingfabrieken doorgaans niet best. Tientallen rijen naaimachines staan dicht op elkaar, er is nauwelijks of geen daglicht in de bedompte hallen, het lawaai is er oorverdovend.

Toen Lara Smits een paar jaar geleden de documentaire zag over de keerzijde van de kledingindustrie, was ze geschokt en wilde ze iets doen. Als afstudeerproject voor de master bouwkunde aan de TU Delft ontwierp ze een kledingfabriek die er niet alleen waanzinnig mooi uitziet, maar ook duurzaam is én de werkomstandigheden van de arbeiders verbetert.

Een aantal weken geleden sprak ik Lara via Skype. Ze vertelde met veel enthousiasme over haar project, waarvoor ze eerst naar een kledingfabriek in Indonesië was geweest en met tientallen werknemers sprak.

Door slimme aanpassingen in haar ontwerp, zoals het neerzetten van geluiddempende schermen tussen afdelingen en aanpassingen aan het gebouw, zoals een opening onder het dak waar frisse lucht binnen kan komen, schetst ze in plaats van een donkere, benauwde textielfabriek een aangename werkplek.

Niettemin hield ze in haar ontwerp ook rekening met de kosten en duurzaamheid: zo maakte ze gebruik van lokaal aanwezige bouwmaterialen (bamboe en ananasstof). Op het dak wordt energie opgewekt en regenwater opgevangen. Dat water kan vervolgens weer worden ingezet tijdens het productieproces.

Nieuwsgierig?

Hoe duurzaam is kleding van hennep en bamboe?

Twee weken geleden publiceerde ik over de keerzijde van onze zachte katoenen handdoeken en kledingstukken. Onder het artikel stelde ik de vraag: wat is nu een goed en duurzaam alternatief voor katoen?

Hennep en bamboe waren verreweg de meestgenoemde antwoorden. Beide materialen, zo was te lezen, hebben weinig water en pesticiden nodig, groeien snel en hebben ook nog fijne eigenschappen als stof. Hoe duurzaam deze materialen precies zijn, ben ik aan het onderzoeken.

Maar eerst zoek ik uit of en hoe de teelt van katoen schoner en eerlijker kan. Katoen laat zich namelijk niet snel en makkelijk vervangen. Het is immers goedkoop, in grote hoeveelheden te krijgen en de stof heeft ontzettend veel fijne eigenschappen. Binnenkort lees je er meer over op De Correspondent.

Kledingtip: sexy en verantwoorde lingerie

Een tijdje geleden was ik op zoek naar nieuwe lingerie die naast verantwoord ook nog mooi is. Ik vond een paar toffe merken die ik graag met jullie deel:

- een Deens merk dat is opgericht door twee zussen met het doel om comfortabele en duurzame lingerie te maken. De meeste items worden gemaakt van biologisch katoen in Hongarije, Portugal en Italië. Verwacht geen bijzondere prints maar superzachte basics.

- de lingerie van dit merk is allesbehalve basic. Felle kleuren, doorschijnende stoffen, drukke prints. En alles gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled polyester, lyocell en biologisch katoen. Verbeterpunt: naast de landen en steden waar de lingerie wordt gemaakt, staan er geen namen en adressen van de fabrieken.

- een lingeriemerk dat niet alleen de standaardmaten heeft maar ook bijvoorbeeld bh’s met extra rugondersteuning. De stoffen komen grotendeels uit België, waar ook alle items gemaakt worden. De prijzen zijn aan de hoge kant (120 euro voor een bh). Het merk biedt wel een gratis repareerservice aan.

- & twee merken waar je ook als man terechtkunt. De boxers worden gemaakt van bio-katoen of lyocell (dit is een materiaal van houtpulp, verkregen uit gecertificeerde bossen en duurzaam verwerkt tot stof in Oostenrijk). Alles wordt gemaakt in fabrieken in Europa; op de websites kun je precies zien waar.

Hulp gezocht!

Afgelopen week plaatste ik op De Correspondent met de vraag of er lezers zijn die voorbeelden hebben van verspilling in de kledingindustrie. Denk aan gloednieuwe kleding die wordt weggegooid omdat ze niet verkoopt of omdat er een knoopje mist.

Ken of ben jij iemand die in een kledingwinkel of elders in de sector werkt of heeft gewerkt, en kun je mij hier misschien bij helpen? Dan hoor ik graag van je.

Een fijne week gewenst,

Emy