Eerst is er liefde, daarna komt de haat. Daartussen zitten de kinderen. Klem. Gevangen in loyaliteit. Bij lang niet alle echtscheidingen gaat het mis, maar soms loopt een breuk uit op een vete die jarenlang verbeten wordt uitgevochten, tot in de rechtbank. Over de hoofden van de kinderen heen.
In de hulpverlening is de conflictscheiding een erkend probleem. Maar Justine van Lawick (1950), systeemtherapeut, heeft samen met Margreet Visser een methode ontwikkeld die uitzicht lijkt te bieden: Kinderen uit de knel.
Ouders verplaatsen zich, letterlijk, in de positie van het kind. Dan kunnen opeens de schellen van de ogen vallen
Het is een groepstherapie waaraan zes scheidende stellen meedoen. Het bijzondere is dat tegelijkertijd de kinderen bij elkaar komen in een aparte groep én de vaders en moeders in een eigen groep. Mannen en vrouwen samen, een gedurfd concept.
Cruciaal in de behandeling is het moment waarop aan ouders gevraagd wordt om plaats te nemen in een kinderstoeltje, tussen ruziënde ouders in. Ze verplaatsen zich, letterlijk, lichamelijk, in de positie van het kind. Dan kunnen de schellen van de ogen vallen.
Opeens snappen ouders wat ze hun eigen kinderen aandoen. Ze ervaren het aan den lijve. En zien, met een beetje geluk, in dat ze toe moeten geven in de strijd. Om hun patstelling te doorbreken.
Erover lezen en praten is al behoorlijk emotionerend. En ook voor Van Lawick zelf is er geen therapie waarbij de tranen zo vaak omhoog komen. Dat moet iets te maken hebben met het besef dat de kinderen onschuldig zijn, en dat de liefde voor hun ouders onvoorwaardelijk is. Ondanks alles.
Meer luisteren?
Angst en onzekerheid geven betekenis aan het leven. Ga ze niet uit de weg Onze maatschappij staat intolerant tegenover onzekerheid en lijden. Dat leidt er toe dat te veel mensen een beroep doen op de geestelijke gezondheidszorg, stelt psychiater Damiaan Denys. Denys stelt daarom voor gezamenlijk na te denken over wat een goed en zinvol leven is, en daar vervolgens invulling aan te geven. Hoe onze rijke, maar zieke samenleving er weer bovenop kan komen Volgens de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter zijn we door al onze aandacht op consumeren, carrière, genot en ikkigheid te richten het belangrijkste uit het oog verloren: zingeving. Gelukkig zijn er remedies.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!