Maankoorts

Poster theatervoorstelling Maankoorts

Theatervoorstelling Maankoorts

Nu mijnbouwbedrijven de bodemschatten op de maan hebben ontdekt, blijkt dat we weinig hebben geleerd van ons koloniale verleden. In de theatervoorstelling Maankoorts verbindt Marjolijn van Heemstra de mijnbouw van de vroegere kolonisten in Suriname met een toekomstige vorm van mijnbouw: niet op aarde, maar op de maan.

Waar komt de hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen? En hoe voorkomen we dat de maan een industriegebied wordt ten dienste van een handvol aardbewoners?

In Maankoorts neemt Marjolijn haar publiek mee op reis langs deze vragen. De voorstelling is gebaseerd op Marjolijns essay Wat is ruimte waard dat in 2023 verscheen bij De Correspondent.

Bekijk speeldata

In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt. Miljardairs lanceren de ene raket na de andere, er zijn plannen voor mijnbouw op asteroïden en voor een tankstation op de maan voor wie op doorreis is naar Mars.

Maar ten koste van wat?

In dit oorspronkelijke essay neemt Marjolijn van Heemstra je mee naar de vertes die rijk maken en toont ze de verarming die dat tegelijkertijd teweegbrengt

Wat is ruimte waard was het essay voor De Maand van de Filosofie 2023. De voorstelling Maankoorts is gebaseerd op dit essay.

Bestel nu
boekcover Wat is ruimte waard
Portret Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) is dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken.

Haar boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar. In 2023 schreef Marjolijn het essay voor de maand van de filosofie, Wat is ruimte waard. Sinds drie jaar houdt ze zich vooral bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek naar de waarde van de nacht en het donker.

Foto: Aisha Zeijpveld

Contact

Wil je graag met een school of grote groep naar een van de voorstellingen? Neem dan contact op met het desbetreffende theater.

Neem voor vragen, interviews met de auteur of recensie-exemplaren van Marjolijns boek Wat is ruimte waard contact op met Andreas Jonkers via andreas@decorrespondent.nl.

Voor grote bestellingen van Wat is ruimte waard kun je terecht bij uitgeefassistent Jessica Sies via uitgeverij@decorrespondent.nl.

Colofon

Tekst en spel: Marjolijn van Heemstra. Regie: Erik Whien. Scenografie en video-ontwerp: Noortje van den Eijnde. Muziek: Roald van Oosten. Promotiebeeld: Aisha Zeijpveld. Scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald.

Maankoorts is een productie van Stichting Marjolijn van Heemstra in samenwerking met De Correspondent.

Maankoorts is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Bekijk speeldata