Bekijk alle acht thema's
Het programma bestaat uit deze acht thema’s, allemaal gericht op de toekomst. Bepaal zelf je route tijdens het festival!
Het programma bestaat uit deze acht thema’s, allemaal gericht op de toekomst. Bepaal zelf je route tijdens het festival!
Het zijn de trouwe gasten in de dagelijkse nieuwsstroom: oorlog en vrede. Van het eerste willen we minder, van het tweede willen we meer. Helaas vertelt de actualiteit doorgaans een ander verhaal. Wat doet dat met jou als wereldburger?
Wat doe je met een kunstwerk dat alleen virtueel bestaat? Tijdens een speciale Artfest - De Webarteditie - gaan we op zoek naar de toekomst van digitale kunst met internetkunstenaar Geoffrey Lillemon en curator Ward Janssen.
Afgelopen zomer reisde correspondent Europa, Tomas Vanheste, tijdens het project In Search of Europe, over ons continent op zoek naar haar rijke geschiedenis en de visionaire kunstenaars en wetenschappers van nu, die inzetten op een betere toekomst. Wat vond hij?
'Meten is weten' is de mantra van deze tijd. Maar worden we hier eigenlijk wel gelukkig van? Bepaal het zelf na een zelfverdedigingscursus Economie van Jesse Frederik of een Spoedcursus Ontcijferen van Sanne Blauw.
Maak je het nieuws in de toekomst van dichtbij mee door Virtual Reality? Hoe kunnen games de journalistiek verrijken? En hoe ziet De Correspondent er over tien jaar eigenlijk uit? Op het festival lichten we alvast een paar spannende tipjes van de sluier op.
In de toekomst leven we in een slimme, frictieloze omgeving waarin we continu zijn omringd door computers die beslissingen voor ons nemen. Kunnen we dan nog iets van onszelf verbergen? En moeten we dat nou wel of niet willen?
De samenleving staat aan de vooravond van een ingrijpende transitie van fossiele naar duurzame energie. Hoe kunnen we deze omslag begrijpen en daar persoonlijk aan bijdragen?
Zonder de rijke en kritische input van onze leden zouden we onze tweede verjaardag niet kunnen vieren. Ook tijdens het festival is er daarom de gelegenheid vragen te stellen, op te biechten wat je altijd al kwijt wilde maar niet durfde, en natuurlijk samen te proosten.
In het monumentale pand van Felix Meritis dat samen met ons het Festival der Vooruitgang organiseert, komen kunst, cultuur en wetenschappen al eeuwenlang samen. Voordat het gebouw gerenoveerd gaat worden, experimenteert Felix in de Steigers met pand, publiek en programmering.
Een mooie plek voor De Correspondent om onze tweede verjaardag te vieren. Want, hoofdredacteur Rob Wijnberg zegt niet voor niets in ieder interview dat De Correspondent pas vijf procent van haar plannen heeft gerealiseerd: net als Felix staan ook wij nog volop in de steigers.