• Rob Wijnberg
  Rob Wijnberg
  Hoofdredacteur van De Correspondent
  Hoofdredacteur en oprichter Rob Wijnberg geeft een bijzonder kijkje in de toekomst van de journalistiek en van De Correspondent. Wat staat je als lezer van dit platform nog te wachten?
 • Marjan Minnesma
  Marjan Minnesma
  Klimaatactivist
  Het was wereldnieuws toen haar klimaatbeweging Urgenda de Nederlandse staat via de rechter dwong meer te doen tegen klimaatverandering. Een uitspraak met mogelijk grote gevolgen. Maar is het genoeg?
 • 22tracks
  22tracks
  Toekomstmuziek
  Dankzij het innovatieve muziekcollectief 22tracks ben je altijd op de hoogte van de 22 nieuwste nummers in 22 genres. En daarop dansen we vanaf 22.00 uur samen de toekomst in.
 • Lotte Driessen
  Lotte Driessen
  Actrice
  Hoe zou het Ministerie van Vrijheid eruit zien? Actrice Lotte Driessen daagt je, met teksten van onze satiricus Daan Windhorst, uit met utopische gedachten over de toekomst van Privacy & Veiligheid.
 • Lucas De Man / HZT
  Lucas De Man / HZT
  Theatermaker
  Hoe ziet Europa er over vijftig jaar uit? Theatermaker Lucas De Man reisde, samen met correspondent Tomas Vanheste, het continent over, op zoek naar visionairs met een antwoord.
 • Femke Halsema
  Femke Halsema
  Oud-leider GroenLinks en auteur
  Ze stond in haar politieke jaren voor grote dilemma's: van de oorlog in Irak tot de missie in Afghanistan: hoe kijkt zij op haar beslissingen terug? En wat staat ons te wachten?
 • Rutger Bregman
  Rutger Bregman
  Correspondent Vooruitgang
  Vergezichten zonder clichés: als iemand daar patent op heeft, is het Rutger Bregman. Gratis geld voor iedereen, een werkweek van slechts 15 uur: Rutger maakt het utopische realistischer dan ooit.
 • Ulrike Guérot
  Ulrike Guérot
  Directeur European Democracy Lab
  Politici die niet luisteren naar burgers, burgers die niet vertrouwen op politici: de toekomst van de Europese democratie lijkt niet rooskleurig. Gelukkig helpt politicoloog Ulrike Guérot ons van het cynisme af.
 • Ward Janssen
  Ward Janssen
  Curator van MOTI
  Wat doe je met een kunstwerk dat alleen virtueel bestaat? Hierover spreken correspondenten Marian Cousijn en Ernst-Jan Pfauth met curator Ward Janssen tijdens Artfest: De Webarteditie.
 • Vera Mulder
  Vera Mulder
  Correspondent Vooroordelen
  Wekelijks schrijft Vera over een ontmoeting met iemand die ze niet kent. Tijdens het festival word je uitgedaagd hetzelfde te doen. Want, hoe goed leer jij anderen kennen als ze opeens tegenover je zitten?
 • Rob Bertholee
  Rob Bertholee
  Directeur-Generaal AIVD
  Ook zo benieuwd naar de visie van de Directeur-Generaal op de toekomstige rol van onze geheime diensten? Rob Bertholee vertelt over privacy en veiligheid en gaat in gesprek met Maurits Martijn.
 • Marian Cousijn
  Marian Cousijn
  Correspondent Actuele Beeldende Kunst
  Marian presenteert maar liefst twee talkshows: Moderne Klassiekers, vol literatuur en films over de toekomst, én de niet-pretentieuze kunsttalkshow Artfest: de webart-editie.
 • Ali B
  Ali B
  Rapper en cabaretier
  Iedereen heeft wel een mening over hem: Ali B. Maar wie is Ali volgens Ali zelf? In zijn nieuwe show Je Suis Ali zoekt hij naar een antwoord op die vraag. En speciaal voor ons geeft hij alvast een voorproefje.
 • Maurits Martijn
  Maurits Martijn
  Correspondent Privacy & Surveillance
  Maurits presenteert Het Grote Privacy Experiment, waarover we nog even geheimzinnig moeten doen. Ook bevraagt hij AIVD-baas Rob Bertholee over zijn toekomstvisie.
 • Hella Hueck
  Hella Hueck
  Journalist & Presentatrice
  Wat is welvaart? Hoe meten we dat? Hoe ziet wezenlijke vooruitgang eruit in de 21ste eeuw? Tijdens de talkshow 'Economie in de Steigers’ gaat Hella Hueck samen met Rutger Bregman op zoek naar antwoorden.
 • Tomas Vanheste
  Tomas Vanheste
  Correspondent Europa tussen macht en verbeelding
  Tijd voor spannende ideeën over Europa over hoe het anders kan. Daarom brengt hij de politieke filosofie van Ulrike Guérot samen met de creatieve inspiratie van Lucas de Man.
 • Avinash Changa
  Avinash Changa
  Oprichter WeMakeVR
  Virtual reality wordt eindelijk werkelijkheid. Pionier Avinash Changa vertelt over de impact van deze brillen op de journalistiek, én uiteraard kun je er ook zelf eentje opzetten.
 • Ernst-Jan Pfauth
  Ernst-Jan Pfauth
  Presentator Artfest
  Ontdek internetkunst tijdens een speciale festivaleditie van Artfest. En schuif later aan bij de talkshow Moderne Klassiekers, over klassiekers uit literatuur en film met als thema ‘de toekomst’.
 • Sanne Blauw
  Sanne Blauw
  Correspondent Ontcijferen
  Ranglijstjes, percentages, aantallen: je wordt er constant mee om de oren geslagen door onderzoekers, journalisten en politici. Maar wat zeggen al die getallen nou echt over de wereld?
 • Jesse Frederik
  Jesse Frederik
  Correspondent Economie
  Deugt economisch onderzoek? Wat zijn economische wetten eigenlijk? En: wat kunnen we wel en niet weten over de economie? Die vragen gaat Jesse Frederik beantwoorden in een zelfverdedigingscursus Economie.
 • Geoffrey Lillemon
  Geoffrey Lillemon
  Internetkunstenaar
  Wat zijn de uitdagingen van online kunstwerken? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Hoe maak je dat? Internetkunstenaar Geoffrey Lillemon schuift aan bij Artfest om te vertellen over de kunst van de toekomst.
 • Dimitri Tokmetzis
  Dimitri Tokmetzis
  Correspondent Hacken
  Een nieuwe vertelvorm is die van narratieve games, waarbij het verhaal zich tijdens het spelen ontvouwt. Dimitri vertelt er meer over, net als hoe die nieuwe vertelvormen de journalistiek beïnvloeden.
 • Jos de Putter
  Jos de Putter
  Correspondent Webdocumentaires
  Dicht op de huid, zo werden veel van de webdocu's gefilmd die de afgelopen twee jaar op De Corresponden verschenen. Jos de Putter laat zien hoe dat beïnvloedt hoe we wereldnieuws tot ons nemen.
 • Maite Vermeulen
  Maite Vermeulen
  Correspondent Conflict & Ontwikkeling
  Kunnen wij, betrokken wereldburgers die we zijn, iets doen om de wereldmisère te stoppen? Kom erachter tijdens Therapie voor de Vermoeide Wereldburger.
 • Karel Smouter
  Karel Smouter
  Correspondent Migratie, Religie & Mensenrechten
  De wereld maakt soms moedeloos, je zou er bijna cynisch van worden. Een column van Karel Smouter, gevolgd door therapie, helpt hopelijk het gevoel van onmacht iets weg te nemen.
 • Josephine Bosma
  Josephine Bosma
  Onderzoeker
  Tijdens Artfest geeft Josephine Bosma een mini-college over kunst in de context van het internet. Zij doet al ruim 20 jaar onderzoek naar internetkunst en maakte de opkomst en ontwikkelingen van heel dichtbij mee.
 • Lex Bohlmeijer
  Lex Bohlmeijer
  Dagpresentator
  De Concertzaal van Felix Meritis biedt tijdens het festival een podium voor de Verhalen van de Dag: de grote verhalen bij alle thema's. Wie anders dan correspondent Goede Gesprekken kan dit in goede banen leiden?
 • Johan Fretz
  Johan Fretz
  Cabaretier
  Klimaatwetenschappers voorspellen een catastrofale ramp als de opwarming van de aarde uit de hand loopt. Maar wat is het alternatief voor de apocalyps? Maak je klaar voor een gedachtenoefening en ga mee op verbeeldingsreis.
 • Coen van de Steeg
  Coen van de Steeg
  Oprichter wehelpen.nl
  De initiatiefnemer van vrijwilligersplatform WeHelpen schuift aan bij de talkshow Economie in de Steigers om te praten over de waarde van vrijwilligerswerk.
 • Hans Stegeman
  Hans Stegeman
  Hoofd KEO Rabobank
  Hans Stegeman heeft een kritische houding ten opzichte van het bbp. Aan tafel bij de talkshow van Rutger Bregman en Hella Hueck gaat hij in gesprek over zijn opvatting over groei en vooruitgang.
 • Henk van Straten
  Henk van Straten
  Schrijver
  Henk van Straten daagt je uit om in een intieme setting iemand die je niet kent te ontmoeten én te beschrijven. Wat fantaseer jij over iemand als je alleen maar heel goed kijkt? Welk verhaal bedenkt die vreemdeling bij jou?
 • Koen Haegens
  Koen Haegens
  Redacteur Economie
  Het is één van de meest gebruikte metaforen in de wereld van getallen en geld: de markt. Maar wat is dat nu eigenlijk? Koen Haegens onderzocht de mythe en leert ons meer over wat de markt is (en of ze überhaupt bestaat).
 • Anne Korff de Gidts
  Anne Korff de Gidts
  Celliste
  Met haar cello én Johan Fretz neemt Anne Korff de Gidts je mee op een verbeeldingsreis. Samen zorgen ze voor een performance die je fantasie prikkelt en die laat zien dat er alternatieven zijn voor de apocalyps.
 • Bits of Freedom
  Bits of Freedom
  Verdedigt digitale burgerrechten
  Overheid en bedrijven gaan onzorgvuldig om met jouw persoonlijkegegevens, waarmee je een makkelijk doelwit wordt voor adverteerders en geheime diensten. Wat kun je daar zelf aan doen?
 • Jan Wolter van den Berg
  Jan Wolter van den Berg
  Veilingmeester
  Een selectie van beeld dat speciaal voor De Correspondent werd gemaakt, wordt op het festival geveild. Een echte veilingmeester als Jan Wolter van den Berg én zijn hamer mogen daar natuurlijk niet bij ontbreken.
 • Martijn de Greve
  Martijn de Greve
  Dagpresentator Teekenzaal
  In de Teekenzaal komen tijdens het festival maar liefst vier thema's langs. Gelukkig is presenator Martijn de Greve van alle thema's thuis en zal hij deze zaal in goede banen leiden.
 • Bahram Sadeghi
  Bahram Sadeghi
  Dagpresentator Zuilenzaal
  Deze ervaren presentator neemt je mee op reis door het gevarieerde programma in de Zuilenzaal: van een Spoedcursus Ontcijferen tot de talkshow Artfest.
 • Bert Weckhuysen
  Bert Weckhuysen
  Scheikundige & hoogleraar aan de UU
  Wat een scheikundige ons kan vertellen over nieuwe economie? Dat zie je bij de Talkshow Economie in de Steigers, waar hij aanschuift om te laten zien hoe relatief cijfers kunnen zijn.
 • John Heise
  John Heise
  Bijzonder hoogleraar aan de UU
  Tijdens Artfest zal astrofysicus John Heise vertellen over zijn favoriete film over de toekomst: Interstellar.
 • Frederik Willem Daem
  Frederik Willem Daem
  Auteur
  Eternal sunshine of the spotless mind is dé favoriete film over de toekomst van de onlangs gedebuteerde schrijver Frederik Willem Daem. Tijdens Artfest vertelt hij waarom.
 • Sterre Sprengers
  Sterre Sprengers
  Beeldredacteur van De Correspondent
  Al twee jaar publiceert ze schitterende beelden op De Correspondent. Een selectie daarvan is te zien (en te koop) tijdens de expositie en de veiling, waar Sterre er meer over zal vertellen.
 • Harald Dunnink
  Harald Dunnink
  Creative director & medeoprichter van De Correspondent
  Benieuwd naar de visie van onze hoofdontwerper op hoe ontwerp, beeld en tekst elkaar versterken? Kom naar de Beeldverhalen Veiling, waar je ook hoort wat de geveilde werken zo bijzonder maakt.
Nog vragen?

Nog vragen?

Heb je een vraag over het festival die op deze pagina niet beantwoord is? Kijk dan bij de veelgestelde vragen, waar je bijvoorbeeld meer vindt over de bereikbaarheid en de faciliteiten. Staat je vraag er niet bij? Mail dan naar organisator Machteld.