Hoofdredacteur en oprichter Rob Wijnberg geeft een bijzonder kijkje in de toekomst van de journalistiek en van De Correspondent. Wat staat je als lezer van dit platform nog te wachten?
Het was wereldnieuws toen haar klimaatbeweging Urgenda de Nederlandse staat via de rechter dwong meer te doen tegen klimaatverandering. Een uitspraak met mogelijk grote gevolgen. Maar is het genoeg?
Dankzij het innovatieve muziekcollectief 22tracks ben je altijd op de hoogte van de 22 nieuwste nummers in 22 genres. En daarop dansen we vanaf 22.00 uur samen de toekomst in.
Hoe zou het Ministerie van Vrijheid eruit zien? Actrice Lotte Driessen daagt je, met teksten van onze satiricus Daan Windhorst, uit met utopische gedachten over de toekomst van Privacy & Veiligheid.
Hoe ziet Europa er over vijftig jaar uit? Theatermaker Lucas De Man reisde, samen met correspondent Tomas Vanheste, het continent over, op zoek naar visionairs met een antwoord.
Ze stond in haar politieke jaren voor grote dilemma's: van de oorlog in Irak tot de missie in Afghanistan: hoe kijkt zij op haar beslissingen terug? En wat staat ons te wachten?
Vergezichten zonder clichés: als iemand daar patent op heeft, is het Rutger Bregman. Gratis geld voor iedereen, een werkweek van slechts 15 uur: Rutger maakt het utopische realistischer dan ooit.
Politici die niet luisteren naar burgers, burgers die niet vertrouwen op politici: de toekomst van de Europese democratie lijkt niet rooskleurig. Gelukkig helpt politicoloog Ulrike Guérot ons van het cynisme af.
Wat doe je met een kunstwerk dat alleen virtueel bestaat? Hierover spreken correspondenten Marian Cousijn en Ernst-Jan Pfauth met curator Ward Janssen tijdens Artfest: De Webarteditie.
Wekelijks schrijft Vera over een ontmoeting met iemand die ze niet kent. Tijdens het festival word je uitgedaagd hetzelfde te doen. Want, hoe goed leer jij anderen kennen als ze opeens tegenover je zitten?
Ook zo benieuwd naar de visie van de Directeur-Generaal op de toekomstige rol van onze geheime diensten? Rob Bertholee vertelt over privacy en veiligheid en gaat in gesprek met Maurits Martijn.
Marian presenteert maar liefst twee talkshows: Moderne Klassiekers, vol literatuur en films over de toekomst, én de niet-pretentieuze kunsttalkshow Artfest: de webart-editie.
Iedereen heeft wel een mening over hem: Ali B. Maar wie is Ali volgens Ali zelf? In zijn nieuwe show Je Suis Ali zoekt hij naar een antwoord op die vraag. En speciaal voor ons geeft hij alvast een voorproefje.
Maurits presenteert Het Grote Privacy Experiment, waarover we nog even geheimzinnig moeten doen. Ook bevraagt hij AIVD-baas Rob Bertholee over zijn toekomstvisie.
Wat is welvaart? Hoe meten we dat? Hoe ziet wezenlijke vooruitgang eruit in de 21ste eeuw? Tijdens de talkshow 'Economie in de Steigers’ gaat Hella Hueck samen met Rutger Bregman op zoek naar antwoorden.
Tijd voor spannende ideeën over Europa over hoe het anders kan. Daarom brengt hij de politieke filosofie van Ulrike Guérot samen met de creatieve inspiratie van Lucas de Man.
Virtual reality wordt eindelijk werkelijkheid. Pionier Avinash Changa vertelt over de impact van deze brillen op de journalistiek, én uiteraard kun je er ook zelf eentje opzetten.
Ontdek internetkunst tijdens een speciale festivaleditie van Artfest. En schuif later aan bij de talkshow Moderne Klassiekers, over klassiekers uit literatuur en film met als thema ‘de toekomst’.
Ranglijstjes, percentages, aantallen: je wordt er constant mee om de oren geslagen door onderzoekers, journalisten en politici. Maar wat zeggen al die getallen nou echt over de wereld?
Deugt economisch onderzoek? Wat zijn economische wetten eigenlijk? En: wat kunnen we wel en niet weten over de economie? Die vragen gaat Jesse Frederik beantwoorden in een zelfverdedigingscursus Economie.
Wat zijn de uitdagingen van online kunstwerken? Hoe ziet dat er eigenlijk uit? Hoe maak je dat? Internetkunstenaar Geoffrey Lillemon schuift aan bij Artfest om te vertellen over de kunst van de toekomst.
Een nieuwe vertelvorm is die van narratieve games, waarbij het verhaal zich tijdens het spelen ontvouwt. Dimitri vertelt er meer over, net als hoe die nieuwe vertelvormen de journalistiek beïnvloeden.
Dicht op de huid, zo werden veel van de webdocu's gefilmd die de afgelopen twee jaar op De Corresponden verschenen. Jos de Putter laat zien hoe dat beïnvloedt hoe we wereldnieuws tot ons nemen.
Kunnen wij, betrokken wereldburgers die we zijn, iets doen om de wereldmisère te stoppen? Kom erachter tijdens Therapie voor de Vermoeide Wereldburger.
De wereld maakt soms moedeloos, je zou er bijna cynisch van worden. Een column van Karel Smouter, gevolgd door therapie, helpt hopelijk het gevoel van onmacht iets weg te nemen.
Tijdens Artfest geeft Josephine Bosma een mini-college over kunst in de context van het internet. Zij doet al ruim 20 jaar onderzoek naar internetkunst en maakte de opkomst en ontwikkelingen van heel dichtbij mee.
De Concertzaal van Felix Meritis biedt tijdens het festival een podium voor de Verhalen van de Dag: de grote verhalen bij alle thema's. Wie anders dan correspondent Goede Gesprekken kan dit in goede banen leiden?
Klimaatwetenschappers voorspellen een catastrofale ramp als de opwarming van de aarde uit de hand loopt. Maar wat is het alternatief voor de apocalyps? Maak je klaar voor een gedachtenoefening en ga mee op verbeeldingsreis.
De initiatiefnemer van vrijwilligersplatform WeHelpen schuift aan bij de talkshow Economie in de Steigers om te praten over de waarde van vrijwilligerswerk.
Hans Stegeman heeft een kritische houding ten opzichte van het bbp. Aan tafel bij de talkshow van Rutger Bregman en Hella Hueck gaat hij in gesprek over zijn opvatting over groei en vooruitgang.
Henk van Straten daagt je uit om in een intieme setting iemand die je niet kent te ontmoeten én te beschrijven. Wat fantaseer jij over iemand als je alleen maar heel goed kijkt? Welk verhaal bedenkt die vreemdeling bij jou?
Het is één van de meest gebruikte metaforen in de wereld van getallen en geld: de markt. Maar wat is dat nu eigenlijk? Koen Haegens onderzocht de mythe en leert ons meer over wat de markt is (en of ze überhaupt bestaat).
Met haar cello én Johan Fretz neemt Anne Korff de Gidts je mee op een verbeeldingsreis. Samen zorgen ze voor een performance die je fantasie prikkelt en die laat zien dat er alternatieven zijn voor de apocalyps.
Overheid en bedrijven gaan onzorgvuldig om met jouw persoonlijkegegevens, waarmee je een makkelijk doelwit wordt voor adverteerders en geheime diensten. Wat kun je daar zelf aan doen?
Een selectie van beeld dat speciaal voor De Correspondent werd gemaakt, wordt op het festival geveild. Een echte veilingmeester als Jan Wolter van den Berg én zijn hamer mogen daar natuurlijk niet bij ontbreken.
In de Teekenzaal komen tijdens het festival maar liefst vier thema's langs. Gelukkig is presenator Martijn de Greve van alle thema's thuis en zal hij deze zaal in goede banen leiden.
Deze ervaren presentator neemt je mee op reis door het gevarieerde programma in de Zuilenzaal: van een Spoedcursus Ontcijferen tot de talkshow Artfest.
Wat een scheikundige ons kan vertellen over nieuwe economie? Dat zie je bij de Talkshow Economie in de Steigers, waar hij aanschuift om te laten zien hoe relatief cijfers kunnen zijn.
Eternal sunshine of the spotless mind is dé favoriete film over de toekomst van de onlangs gedebuteerde schrijver Frederik Willem Daem. Tijdens Artfest vertelt hij waarom.
Al twee jaar publiceert ze schitterende beelden op De Correspondent. Een selectie daarvan is te zien (en te koop) tijdens de expositie en de veiling, waar Sterre er meer over zal vertellen.
Creative director & medeoprichter van De Correspondent
Benieuwd naar de visie van onze hoofdontwerper op hoe ontwerp, beeld en tekst elkaar versterken? Kom naar de Beeldverhalen Veiling, waar je ook hoort wat de geveilde werken zo bijzonder maakt.
Heb je een vraag over het festival die op deze pagina niet beantwoord is? Kijk dan bij de veelgestelde vragen, waar je bijvoorbeeld meer vindt over de bereikbaarheid en de faciliteiten. Staat je vraag er niet bij? Mail dan naar organisator Machteld.