Tomas Vanheste
Tomas Vanheste

Tomas Vanheste

Correspondent Europa tussen macht en verbeelding

Tomas Vanheste (1968) schrijft voor De Correspondent over de macht en belangenverstrengeling in de Europese Unie en zoekt naar nieuwe ideeën voor een beter Europa. Van huis uit is hij wiskundige en filosoof, en was eerder verbonden als redacteur bij uitgeverij De Bezige Bij, de gemeente Utrecht en Vrij Nederland.

Hij draagt de Europese gedachte een warm hart toe. Maar dat betekent allerminst dat hij een supporter van de huidige Europese Unie is. Als Europawatcher probeert hij bloot te leggen hoe besluiten tot stand komen in een machtspel tussen de lidstaten, de Europese instellingen en lobbyisten. Niet alleen in de Brusselse krochten maar ook in de literatuur en op het toneel zoekt hij naar ideeën over Europa zoals het is en zoals het kan zijn.

Daarom geven we op het festival de spannende ideeën over hoe het anders kan ruim baan. Lucas De Man voert de voorstelling De Man Door Europa op. Daarin verbeeldt hij, in dialoog met de intellectuelen en kunstenaars die we op onze reis spraken, zijn visie voor een ander Europa. En Ulrike Guérot, directeur van het European Democracy Lab in Berlijn, presenteert haar prikkelende ideeën voor een Europese utopie.

Na de voorstelling van Lucas De Man en de speech van Ulrike Guérot treden de theatermaker en politiek denker onder leiding van Tomas met elkaar in debat over het Europa van hun dromen.

Foto 1 en 2: Bas Losekoot

Tomas Vanheste
Tomas Vanheste

Wanneer

  • Om 17:00 uur
  • Teekenzaal
  • Aantal plekken: 100

Thema

  • Europa & Visionairs
Nog vragen?

Nog vragen?

Heb je een vraag over het festival die op deze pagina niet beantwoord is? Kijk dan bij de veelgestelde vragen, waar je bijvoorbeeld meer vindt over de bereikbaarheid en de faciliteiten. Staat je vraag er niet bij? Mail dan naar organisator Machteld.