Maite Vermeulen (1988) schrijft voor De Correspondent over de mooie en minder mooie kanten van Afrika, over conflicten wereldwijd en (de toekomst van) ontwikkelingssamenwerking. Ze studeerde Liberal Arts & Sciences aan University College in Utrecht en Conflict, Security and Development aan King's College in Londen. Eerder werkte ze als redacteur bij nrc.next.
De wereld maakt soms moedeloos. Vluchtelingen die verdrinken, uitzichtloze oorlogen in het Midden-Oosten, vergeten conflicten in Afrika. Om cynisch van te worden.
Is er nog hoop? En kunnen wij, betrokken wereldburgers die we zijn, iets doen om de misère te stoppen? Die vragen knagen soms aan ons. En wij kwamen er al snel achter: ook aan jullie. Onder onze artikelen deelden Correspondentlezers precies datzelfde gevoel van onmacht. Van schuldgevoel, of schaamte. Of juist van apathie, want zulke grote problemen, daar kunnen we toch niks aan doen. Tijd dus, vond Maite Vermeulen, voor therapie. Therapie voor de vermoeide wereldburger. Op ons festival nodigen we jullie dan ook uit om, samen met ons, in therapie te gaan. In kleine groepjes zullen we onze moedeloosheid met elkaar delen, onderzoeken en hopelijk een beetje wegnemen.
Foto 1 en 2:
Janus van den Eijnden