Rutger Bregman (1988) schrijft voor De Correspondent als correspondent Vooruitgang over economie, politiek en vooruitgang. Als historicus belicht hij de actualiteit vanuit een historisch perspectief. Hij publiceerde vier boeken: Met de kennis van toen (2012), De geschiedenis van de vooruitgang (2013), Gratis geld voor iedereen (2014) en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers (met Jesse Frederik, 2015).
Het economisch debat wordt gedomineerd door grafieken, cijfers en pleidooien voor meer economische groei. Maar die benadering staat ook onder druk: de kritiek op het ?rendementsdenken? begint het economisch debat door te dringen. Het wordt dan ook tijd om fundamentele vragen te stellen: Wat is welvaart? Hoe meten we dat? En hoe ziet wezenlijke vooruitgang eruit in de eenentwintigste eeuw? Wat zijn voorbeelden van bedrijven die welvaart creëren die niet in het bbp worden opgenomen? Op het festival presenteert Rutger Bregman samen met Hella Hueck de talkshow 'Economie in de Steigers', waarin ze samen op zoek gaan naar antwoorden.
Te gast is Hans Stegeman, sinds 2007 werkzaam bij Kennis en Economisch Onderzoek (KEO) van Rabobank, die anders nadenkt over groei en vooruitgang: voorbij het bbp. Ook Coen van de Steeg van We Helpen schuift aan. Wehelpen.nl is een online platform dat aanbieders en ontvangers van zorg bij elkaar brengt, maar dan op vrijwillige basis. Vrijwilligers tellen niet mee in het bbp, een voorbeeld van een deel van de economie dat niet meegerekend wordt in de cijfers.
Foto 1, 2 en 3:
Janus van den Eijnden