Rutger Bregman

Correspondent Vooruitgang

Missie

Veel mensen hebben een zwart wereldbeeld. Daarom wil ik schrijven over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Uit de serie 'Touching Strangers' door Richard Renaldi

Dit is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen

De wereld is vandaag in de ban van groeiende tegenstellingen en vreemdelingenhaat. Dit ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal laat zien dat er een uitweg is. Maak kennis met de gebroeders Viljoen, gezworen vijanden - totdat ze samen een burgeroorlog voorkwamen.
Leestijd 14 - 19 minuten
309 × gedeeld
Rutger Bregman

Podcast: Dit simpele idee kan de wereld van ontwikkelingshulp op zijn kop zetten

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer praten Jesse en ik met onze onvolprezen collega Maite Vermeulen, die zich onlangs verdiepte in de effectiviteit van cash bij ontwikkelingshulp. Wat als we het geld dat ingewikkelde hulpprogramma’s kosten gewoon uitkeren aan arme mensen?
Luistertijd 41 minuten
445 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Maite Vermeulen
Foto: Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images
Deze variant van het basisinkomen is realistisch en betaalbaar
Vijf jaar geleden was het basisinkomen nog een bijna vergeten idee, nu zijn er meer voorstanders dan ooit. Op de Dag van de Arbeid is het belangrijk na te denken over een concreet en realistisch plan voor de invoering ervan.
Leestijd 7 - 9 minuten
202 × gedeeld
Rutger Bregman
Illustratie: Martijn van Dam (Momkai)
Zo was het om in 13 landen over mijn boek en het basisinkomen te mogen praten
Ik was nogal overdonderd: vorig jaar mocht ik op tournee langs dertien landen, vanwege de vertaling van ‘Gratis geld voor iedereen’. Vier jaar geleden is dat boek op De Correspondent ontstaan - en dus leek het me leuk jullie een update te geven van wat ik sindsdien heb uitgespookt.
Leestijd 7 - 9 minuten
144 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Deze Vlaamse politicus legt uit waarom Nederland ‘de slechtste partner’ is als het gaat om fraudebestrijding
In deze editie van de Rudi & Freddie Show is John Crombez te gast. Hij is voorzitter van de linkse partij sp.a in Vlaanderen. En hij zit vol spannende anekdotes uit zijn tijd als staatssecretaris voor Fraudebestrijding.
169 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman
De foto's in dit stuk zijn afkomstig uit de serie 'Far South, chapter 1' van  Giulia Piermartiri en Edoardo Delille, gemaakt op de grens tussen Amerika en Mexico. Onderaan het stuk kun je meer informatie over deze serie vinden.

Empathie is niet de oplossing, maar de oorzaak van onze grootste problemen

Mensen zijn van nature geneigd om anderen te helpen. We zijn hartstikke empathisch, al op jonge leeftijd, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Maar dat is niet alles. Empathie en vreemdelingenhaat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Leestijd 16 - 21 minuten
961 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: over de gevaren van vriendschap, trouw en empathie
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over de gevaren van vriendschap, empathie en een overschot aan emotionele betrokkenheid - iets waar Rutger toevallig net over schrijft, en waar Jesse wel ervaring mee heeft.
247 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Romanee Rodriguez
De beelden in dit stuk zijn afkomstig uit de serie 'Hugs, a study of Islamist brotherly love' van Simon Menner. Onderaan het stuk kun je meer informatie over deze serie vinden.

Waarom mensen wegzetten als racist (of terrorist, of fascist) zo slecht werkt

Het is maar al te verleidelijk om aan te nemen dat je tegenstander niet deugt. Maar wat als GroenLinks én de PVV zich gewoon zorgen maken om Nederland? En wat als dit ook geldt voor aanhangers van DENK én Forum voor Democratie? Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam een jonge psycholoog tot een radicale conclusie: zelfs je ergste vijand lijkt meer op je dan je denkt.
Leestijd 14 - 19 minuten
586 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Deze topadvocaat daagt Shell voor de rechter wegens zijn bijdrage aan klimaatverandering
Een speciale aflevering van de Rudi en Freddie Show - dit keer met een heuse scoop. Met Jelmer Mommers interviewde ik advocaat Roger Cox, die het opneemt tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld.
Luistertijd 56 minuten
112 × gedeeld
Rutger Bregman Jelmer Mommers Romanee Rodriguez
Podcast: De grootste blunder in de geschiedenis van de mensheid
Daar is ’ie dan: de nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over een ellenlang artikel dat Rutger onlangs schreef, over een nogal grote vraag: is beschaving nou een goed idee geweest, of een grote blunder?
Luistertijd 41 minuten
77 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Romanee Rodriguez
Alle beelden uit dit stuk zijn onderdeel van de serie 'The Landscape of Authority' door Karl Ketamo

Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)

Al eeuwen vragen wetenschappers het zich af: hoe leefden we als jagers en verzamelaars? Hoe zag de wereld eruit gedurende 95 procent van onze geschiedenis? Al meer dan 300 jaar liggen de meningen nogal uiteen. En het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen debat weten waarbij meer op het spel staat.
Leestijd 29 - 34 minuten
1619 × gedeeld
Rutger Bregman
Koeien worden schoongespoten in een slachthuis in San Fernando, Argentinië. Foto: Redux / Hollandse Hoogte
Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook)
Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees begonnen! Vorig jaar besloot ik helemaal te stoppen met het eten van vlees. Waarom was ik zo lang blind voor iets wat veel twaalfjarige meisjes intuïtief begrijpen? Het antwoord is simpel: ik wilde het niet weten. Mocht dat ook voor jou gelden, dan hoop ik dat dit artikel de laatste druppel is.
Leestijd 8 - 10 minuten
335 × gedeeld
Rutger Bregman
'Virtual Iraq' is een virtualrealitysysteem dat wordt gebruikt door het Amerikaanse leger als onderdeel van therapie bij post-traumatische stressstoornissen. Militairen met ptss worden daarbij blootgesteld aan situaties die met hun trauma te maken hebben. Uit de serie 'Virtual Iraq' door Lisa Barnard.

De vergeten les van duizenden jaren oorlog: de mens is veel minder gewelddadig dan je denkt

Wie het nieuws volgt of verslaafd is aan series als Game of Thrones, denkt al snel dat mensen gemakkelijk geweld gebruiken. Ook de grootste denkers waren het erover eens: diep vanbinnen is de mens een beest. Maar wat nu als dit beeld niet klopt? Een oud onderzoek uit de Tweede Wereldoorlog werpt een heel ander licht.
Leestijd 14 - 19 minuten
964 × gedeeld
Rutger Bregman

Podcast: Waarom werkt het placebo?

Daar is-ie weer: De Rudi & Freddie Show! In deze editie hebben we het over het placebo-effect. Waarom werken sommige pillen terwijl er niks bijzonders in zit?
Luistertijd 41 minuten
242 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman Romanee Rodriguez
Podcast: Waarom het niet alleen tijd is voor het basisinkomen, maar ook voor de basisbaan
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show - gewoon weer met Jesse Frederik. We hebben het over zijn Den Uyl-lezing en een van zijn belangrijkste voorstellen: de basisbaan.
Luistertijd 35 minuten
110 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik