Rutger Bregman

Correspondent Vooruitgang

Missie

Veel mensen hebben een zwart wereldbeeld. Daarom wil ik schrijven over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Podcast: hoe het klimaat links werd en veiligheid rechts (met Rob Wijnberg)

Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met Rob Wijnberg. We hebben het over een fenomeen dat volgens Rob steeds vaker opduikt in de media: het is niet de boodschap, maar de boodschapper die telt.
Luistertijd 55 minuten
1222 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Rob Wijnberg
Deze boeken moet je sowieso niet op je vakantie lezen (luister gewoon naar deze podcast)
Corsica is de ideale plek om je aandachtsspanne zozeer te vergroten dat je zeven boeken kan lezen. Ik (Jesse) vertel je er graag over.
590 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman
Foto: Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images
Basisinkomen vergroot de armoede? Onzin
‘Basisinkomen zorgt voor meer armoede.’ De koppen logen er niet om deze week, toen een Belgische studie verscheen naar het basisinkomen. Maar wie het nieuwe onderzoek bestudeert, ziet dat de conclusie nogal misleidend is.
Leestijd 7 - 9 minuten
215 × gedeeld
Rutger Bregman
De beelden bij dit stuk zijn onderdeel van de serie 'Recognized / Not Recognized, Looking for a Possible Algorithm for the Popular News Image' door Coralie Vogelaar. Door gebruik te maken van verschillende software tagde ze gezichten, analyseerde ze lichaamshoudingen en vergeleek ze het aantal zoekresultaten van verschillende nieuwsfoto’s van hetzelfde evenement. Onderaan het artikel vind je meer informatie over deze serie.

Het beruchte ‘omstanderseffect’ blijkt totaal anders te werken: in nood helpen mensen elkaar wél

Je hebt er vast wel eens van gehoord: het ‘omstanderseffect’. Iemand is in levensgevaar, velen kijken toe, maar niemand doet wat. En waarom? Omdat er genoeg andere mensen zijn die ook kunnen ingrijpen. Uit het laatste wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het omstanderseffect inderdaad bestaat. Maar het pakt heel anders uit dan je denkt.
Leestijd 15 - 20 minuten
520 × gedeeld
Rutger Bregman

Podcast: moeten we ons zorgen maken over de ondergang van de liberale democratie?

Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show! Dit keer zonder Freddie, maar met Cas Mudde – internationaal vermaard expert als het gaat over een van de invloedrijkste ontwikkelingen van onze tijd: de opkomst van het populisme.
Luistertijd 49 minuten
939 × gedeeld
Rutger Bregman

De oplossing voor bijna niks: de blockchain

In de nieuwste aflevering van onze podcast De Rudi & Freddie Show: wij horen vaak dat de technologie achter bitcoin, blockchain, zo geweldig is. Dus daar wilden we het over hebben. (Spoiler: wij zijn sceptisch.)
Luistertijd 47 minuten
1746 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman
Uit de serie 'Touching Strangers' door Richard Renaldi

Dit is het beste medicijn tegen haat, racisme en vooroordelen

De wereld is vandaag in de ban van groeiende tegenstellingen en vreemdelingenhaat. Dit ongelofelijke, maar waargebeurde verhaal laat zien dat er een uitweg is. Maak kennis met de gebroeders Viljoen, gezworen vijanden - totdat ze samen een burgeroorlog voorkwamen.
Leestijd 14 - 19 minuten
580 × gedeeld
Rutger Bregman

Podcast: Dit simpele idee kan de wereld van ontwikkelingshulp op zijn kop zetten

Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer praten Jesse en ik met onze onvolprezen collega Maite Vermeulen, die zich onlangs verdiepte in de effectiviteit van cash bij ontwikkelingshulp. Wat als we het geld dat ingewikkelde hulpprogramma’s kosten gewoon uitkeren aan arme mensen?
Luistertijd 41 minuten
585 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Maite Vermeulen
Foto: Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images
Deze variant van het basisinkomen is realistisch en betaalbaar
Vijf jaar geleden was het basisinkomen nog een bijna vergeten idee, nu zijn er meer voorstanders dan ooit. Op de Dag van de Arbeid is het belangrijk na te denken over een concreet en realistisch plan voor de invoering ervan.
Leestijd 7 - 9 minuten
214 × gedeeld
Rutger Bregman
Illustratie: Martijn van Dam (Momkai)
Zo was het om in 13 landen over mijn boek en het basisinkomen te mogen praten
Ik was nogal overdonderd: vorig jaar mocht ik op tournee langs dertien landen, vanwege de vertaling van ‘Gratis geld voor iedereen’. Vier jaar geleden is dat boek op De Correspondent ontstaan - en dus leek het me leuk jullie een update te geven van wat ik sindsdien heb uitgespookt.
Leestijd 7 - 9 minuten
145 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Deze Vlaamse politicus legt uit waarom Nederland ‘de slechtste partner’ is als het gaat om fraudebestrijding
In deze editie van de Rudi & Freddie Show is John Crombez te gast. Hij is voorzitter van de linkse partij sp.a in Vlaanderen. En hij zit vol spannende anekdotes uit zijn tijd als staatssecretaris voor Fraudebestrijding.
177 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman
De foto's in dit stuk zijn afkomstig uit de serie 'Far South, chapter 1' van  Giulia Piermartiri en Edoardo Delille, gemaakt op de grens tussen Amerika en Mexico. Onderaan het stuk kun je meer informatie over deze serie vinden.

Empathie is niet de oplossing, maar de oorzaak van onze grootste problemen

Mensen zijn van nature geneigd om anderen te helpen. We zijn hartstikke empathisch, al op jonge leeftijd, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Maar dat is niet alles. Empathie en vreemdelingenhaat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Leestijd 16 - 21 minuten
1012 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: over de gevaren van vriendschap, trouw en empathie
Een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over de gevaren van vriendschap, empathie en een overschot aan emotionele betrokkenheid - iets waar Rutger toevallig net over schrijft, en waar Jesse wel ervaring mee heeft.
346 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik
De beelden in dit stuk zijn afkomstig uit de serie 'Hugs, a study of Islamist brotherly love' van Simon Menner. Onderaan het stuk kun je meer informatie over deze serie vinden.

Waarom mensen wegzetten als racist (of terrorist, of fascist) zo slecht werkt

Het is maar al te verleidelijk om aan te nemen dat je tegenstander niet deugt. Maar wat als GroenLinks én de PVV zich gewoon zorgen maken om Nederland? En wat als dit ook geldt voor aanhangers van DENK én Forum voor Democratie? Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam een jonge psycholoog tot een radicale conclusie: zelfs je ergste vijand lijkt meer op je dan je denkt.
Leestijd 14 - 19 minuten
612 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Deze topadvocaat daagt Shell voor de rechter wegens zijn bijdrage aan klimaatverandering
Een speciale aflevering van de Rudi en Freddie Show - dit keer met een heuse scoop. Met Jelmer Mommers interviewde ik advocaat Roger Cox, die het opneemt tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld.
Luistertijd 56 minuten
140 × gedeeld
Rutger Bregman Jelmer Mommers
Podcast: De grootste blunder in de geschiedenis van de mensheid
Daar is ’ie dan: de nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over een ellenlang artikel dat Rutger onlangs schreef, over een nogal grote vraag: is beschaving nou een goed idee geweest, of een grote blunder?
Luistertijd 41 minuten
88 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik
Alle beelden uit dit stuk zijn onderdeel van de serie 'The Landscape of Authority' door Karl Ketamo

Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)

Al eeuwen vragen wetenschappers het zich af: hoe leefden we als jagers en verzamelaars? Hoe zag de wereld eruit gedurende 95 procent van onze geschiedenis? Al meer dan 300 jaar liggen de meningen nogal uiteen. En het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen debat weten waarbij meer op het spel staat.
Leestijd 29 - 34 minuten
1652 × gedeeld
Rutger Bregman