Rutger Bregman

Correspondent Vooruitgang

Missie

Veel mensen hebben een zwart wereldbeeld. Daarom wil ik schrijven over wat wél goed gaat in Nederland en de wereld. En wat er beter kan.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Podcast: De grootste blunder in de geschiedenis van de mensheid
Daar is ’ie dan: de nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show! Dit keer hebben we het over een ellenlang artikel dat Rutger onlangs schreef, over een nogal grote vraag: is beschaving nou een goed idee geweest, of een grote blunder?
Luistertijd 41 minuten
10 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Romanee Rodriguez
Alle beelden uit dit stuk zijn onderdeel van de serie 'The Landscape of Authority' door Karl Ketamo

Dit is de vraag waar bijna al onze politieke debatten om draaien (en het antwoord geeft hoop)

Al eeuwen vragen wetenschappers het zich af: hoe leefden we als jagers en verzamelaars? Hoe zag de wereld eruit gedurende 95 procent van onze geschiedenis? Al meer dan 300 jaar liggen de meningen nogal uiteen. En het klinkt misschien als een ver-van-mijn-bed-show, maar ik zou geen debat weten waarbij meer op het spel staat.
Leestijd 29 - 34 minuten
1239 × gedeeld
Rutger Bregman
Koeien worden schoongespoten in een slachthuis in San Fernando, Argentinië. Foto: Redux / Hollandse Hoogte
Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook)
Vandaag is de Nationale Week Zonder Vlees begonnen! Vorig jaar besloot ik helemaal te stoppen met het eten van vlees. Waarom was ik zo lang blind voor iets wat veel twaalfjarige meisjes intuïtief begrijpen? Het antwoord is simpel: ik wilde het niet weten. Mocht dat ook voor jou gelden, dan hoop ik dat dit artikel de laatste druppel is.
Leestijd 8 - 10 minuten
308 × gedeeld
Rutger Bregman
'Virtual Iraq' is een virtualrealitysysteem dat wordt gebruikt door het Amerikaanse leger als onderdeel van therapie bij post-traumatische stressstoornissen. Militairen met ptss worden daarbij blootgesteld aan situaties die met hun trauma te maken hebben. Uit de serie 'Virtual Iraq' door Lisa Barnard.

De vergeten les van duizenden jaren oorlog: de mens is veel minder gewelddadig dan je denkt

Wie het nieuws volgt of verslaafd is aan series als Game of Thrones, denkt al snel dat mensen gemakkelijk geweld gebruiken. Ook de grootste denkers waren het erover eens: diep vanbinnen is de mens een beest. Maar wat nu als dit beeld niet klopt? Een oud onderzoek uit de Tweede Wereldoorlog werpt een heel ander licht.
Leestijd 14 - 19 minuten
897 × gedeeld
Rutger Bregman

Podcast: Waarom werkt het placebo?

Daar is-ie weer: De Rudi & Freddie Show! In deze editie hebben we het over het placebo-effect. Waarom werken sommige pillen terwijl er niks bijzonders in zit?
Luistertijd 41 minuten
195 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman Romanee Rodriguez
Podcast: Waarom het niet alleen tijd is voor het basisinkomen, maar ook voor de basisbaan
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show - gewoon weer met Jesse Frederik. We hebben het over zijn Den Uyl-lezing en een van zijn belangrijkste voorstellen: de basisbaan.
Luistertijd 35 minuten
84 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik
Foto: Universal History Archive / Getty

Laten we dit Kerstverhaal aan elkaar vertellen - juist nu

Meer dan honderd jaar geleden gebeurde er iets ongelofelijks: duizenden soldaten kwamen uit hun loopgraven en vierden samen Kerst. Haat en vijandschap zitten namelijk niet diep in onze natuur, maar vormen een dunne laag op een goed hart. Om te lezen of te luisteren!
Leestijd 16 - 21 minuten
1273 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Wat moeten we met al die cijfers in het nieuws?
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Sanne Blauw. We spreken over het boek waar ze nu aan schrijft - en dan vooral over hoe het is: een boek schrijven.
Luistertijd 42 minuten
51 × gedeeld
Rutger Bregman Sanne Blauw
Foto: Hulton-Deutsch Collection / Corbis / Getty Images

Zo maken we het basisinkomen werkelijkheid

Vier jaar geleden was het basisinkomen nog een bijna vergeten idee, nu zijn er meer voorstanders dan ooit. En dus is het tijd om met een concreet en realistisch plan te komen.
Leestijd 7 - 9 minuten
936 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Het gevaar van doemdenken en de risico’s van gemakzuchtig optimisme
Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Jelmer Mommers. Het onderwerp is een tikje breed: de toekomst van de mensheid op planeet aarde. Mogen we optimistisch zijn, of is alles al verloren?
85 × gedeeld
Rutger Bregman Jelmer Mommers
Illustratie: Kwennie Cheng (voor De Correspondent)

Wat er echt gebeurde op het mysterieuze Paaseiland (en wat we daar vandaag nog van kunnen leren)

Paaseiland: al decennia vragen onderzoekers zich af wat er is gebeurd op dit kleine stipje in de Grote Oceaan. Hoe bouwden de bewoners die gigantische beelden? Waarom ging het eiland ten onder? Een nieuwe generatie van onderzoekers ontrafelt het mysterie.
Leestijd 20 - 25 minuten
1141 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Wij gingen met een stofkam door het regeerakkoord. Luister mee
Als je deze Rudi & Freddie Show geluisterd hebt, weet je wat het kabinet-Rutte III voor het klimaat en de economie doet. En zie je: echte verandering komt niet uit Den Haag.
61 × gedeeld
Rutger Bregman Jesse Frederik Jelmer Mommers
Koeien worden schoongespoten in een slachthuis in San Fernando, Argentinië. Foto: Redux / Hollandse Hoogte
Hierdoor werd ik in één klap vegetariër (en jij misschien ook)
Speciaal voor Dierendag nog een keer: ik stopte onlangs in één klap met het eten van vlees. Waarom was ik zo lang blind voor iets wat veel twaalfjarige meisjes intuïtief begrijpen? Het antwoord is simpel: ik wilde het niet weten. Mocht dat ook voor jou gelden, dan hoop ik dat dit artikel de laatste druppel is.
Leestijd 8 - 10 minuten
494 × gedeeld
Rutger Bregman
Podcast: Hoofdredacteur Rob Wijnberg over de toekomst van De Correspondent
Deze week geen Rudi & Freddie Show, maar een Robbie & Freddie Show. We hebben het over De Correspondent. Wat is die waan van de dag nou eigenlijk, en hoe ga je er voorbij?
Luistertijd 50 minuten
100 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman Rob Wijnberg
Podcast: Links moet ophouden alleen maar tégen te zijn
Wij zijn er helemaal klaar mee: links is alleen maar tegen. Veel belangrijker is de vraag: hoe moet het wel? Luister voor antwoorden naar de nieuwste editie van De Rudi & Freddie Show.
Luistertijd 39 minuten
115 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman
Podcast: Deze actieonderzoeker zou zo minister kunnen worden
Deze nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show is deel twee van het interview met bestuurskundige Albert Jan Kruiter - die wat ons betreft zo minister van Sociale Zaken zou mogen worden.
Leestijd 1 minuut
87 × gedeeld
Jesse Frederik Rutger Bregman