Er wordt veel gespeculeerd over de impact van de Brexit op Nederlandse en Belgische bedrijven en organisaties. Het Centraal Planbureau berekende dat de schade voor Nederland door minder handel met het VK kan oplopen tot 10 miljard euro. Ook België, een belangrijke handelspartner van het VK, zal hard worden geraakt.

Terwijl politieke debatten het nieuws domineren, bereiden veel Nederlandse en Belgische organisaties zich achter de schermen voor op allerhande Brexit-scenario’s. Of het nu gaat om aardappeltelers, securitybedrijven, de douane, toezichthouders voor geneesmiddelen of de voedsel- en warenautoriteiten.

Wij willen op 25 oktober een gesprek voeren met de mensen die deze voorbereidingen namens hun organisatie (een bedrijf, overheidsinstantie, stichting, enz.) moeten treffen. Dit gesprek organiseren we in de bijdragesectie van De Correspondent. Alle perspectieven zijn welkom, van grote overheidsinstantie tot klein bedrijfje. We zouden graag willen dat deze ervaringsdeskundigen met elkaar in gesprek gaan over:

  • Wat je organisatie doet om zich voor te bereiden op de Brexit;
  • Wat jouw rol daarin is;
  • Waar jouw organisatie tegenaan loopt;
  • Of jouw contacten of evenknieën in het VK naar jouw ervaring goed op de hoogte zijn van de bestaande regelingen binnen de EU en een mogelijk uittredingsverdrag;
  • In welk opzicht een ‘harde Brexit’ je organisatie zal treffen;
  • En wat jij zou willen weten van alle organisaties in Nederland en België die hetzelfde proces doorgaan.

Ben of ken jij iemand die zijn/haar organisatie moet voorbereiden op de Brexit, en wil jij op 25 oktober deelnemen aan dit gesprek op onze site? Stuur een mail naar gespreksredacteur Gwen Martèl, gwen@decorrespondent.nl. (Geen lid? Ook dan kun je mailen.)

Meer lezen?

Brexit: de stand van zaken en de beste bronnen om het verhaal te volgen De Brexit, een afscheid dat al drie jaar duurt. Niemand weet of het Verenigd Koninkrijk vanaf 31 oktober inderdaad op eigen benen staat. Na een week van chaos en verzet is het Britse parlement voor vijf weken naar huis gestuurd. Een tussenstand en een lijstje leestips. Lees het artikel hier