Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Missie

Zoeken naar democratische politiek die werkt.

Nu

Het vergelijken van ideeën over de politiek, in praktijk en in theorie.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Zaterdags mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan!

Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Wat rest na het dividenddebat: de vraag wie Nederland écht bestuurt
Voor de derde keer moest premier Mark Rutte de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting verdedigen. Hij won alleen dankzij het gesloten frontje van de coalitie, maar overtuigde niemand daarbuiten. Politiek Dagboek over Hollandse hypocrisie over groot geld en werkelijke macht.
Leestijd 5 - 6 minuten
Marc Chavannes
Tijdens de voorstelling CarryMe van Firma Mes. Foto: Joris Jan Bos
Met een app een draagmoeder bestellen? Dit toneelstuk neemt je mee in de gevolgen
Toneelgroep De Appel werd ten onrechte wegbezuinigd in Den Haag, maar er is in de stad met de Firma MES waardevol realistisch toneel voor in de plaats gekomen. Met CarryMe van Hanna Bervoets wordt een veelbelovend repertoire verder verbreed.
Leestijd 4 minuten
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Wat te verwachten van het kabinet-Rutte III? 4 kansen en 5 risico’s
Het kabinet-Rutte III is een mix van kansen en risico’s. In dit Politiek Dagboek een inventarisatie van de opvallendste. Waar werd zo lang over onderhandeld en wat leverde het op?
Leestijd 10 - 14 minuten
Marc Chavannes
Arie Slob voor museum de Fundatie. Foto: Ivo van der Bent (voor De Correspondent)
Arie Slob gelooft nog steeds in parlementaire politiek
Na veertien jaar in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie vertrok Arie Slob naar zijn geliefde stad Zwolle. Daar zocht ik hem in februari 2016 op om met enige afstand te kijken naar de Haagse politiek. Dat gesprek is opnieuw relevant, nu hij terugkeert als een van de twee ministers van Onderwijs.
Leestijd 13 - 18 minuten
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)

Uit het regeerakkoord spreekt het optimisme van de wanhoop

Behoorlijk tegenstrijdige wensen van vier partijen zijn met veel geduld samengebracht. En passant gaat het nieuwe kabinet veel maatregelen van het vorige kabinet terugdraaien of verzachten, al zegt niemand dat hardop. Politiek Dagboek over het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord. Rutte III, remmend voorwaarts!
Leestijd 5 - 6 minuten
Marc Chavannes
Foto: Merlijn Doomernik / HH
Eberhard Van der Laan: politicus met een opdracht voor de politiek
Deze vrijdag kwam het bericht dat Eberhard van der Laan op 62-jarige leeftijd is overleden. Tijdens een ontbijt mocht ik ervaren wat er veranderde als de burgervader er was.
Leestijd 3 minuten
Marc Chavannes
Illustratie: Hans Klaverdijk (voor De Correspondent)
Wat is belangrijker, duur of duurzaam? Wie om het klimaat geeft, verkoopt Eneco niet
Beste raadsleden van Den Haag, Rotterdam en 51 andere gemeentes. U heeft met uw aandeel in Eneco de historische kans zich gericht in te zetten voor de omslag naar schone energie. Waarom zou u die kans laten lopen?
Leestijd 4 - 5 minuten
Marc Chavannes
23 mei: de twee JSF's komen aan op Vliegbasis Leeuwarden. Foto: Goos van der Veen / HH
Als je toch defensie hebt, doe het dan eerlijk
Na het schokkende rapport over het dodelijke mortierongeluk in Mali lijkt het in Den Haag te gaan over de positie van demissionair minister Hennis. Belangrijker is de oorzaak: de materiële en mentale kaalslag bij Defensie. En dus de discussie of Nederland een serieuze krijgsmacht wil. Politiek Dagboek over onze rol op het wereldtoneel.
Leestijd 8 - 10 minuten
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Onze gezondheid wordt bewaakt door de minister van boerenzaken
Nederland houdt van alles en iedereen. Maar het verkiest als het er op aankomt het boeren- en exportbelang boven de gezondheid van mensen. Kan daar eindelijk eens een politiek debat over komen? En een werkelijk onafhankelijk toezicht? Politiek Dagboek over een Hollandse afwijking.
Leestijd 5 - 6 minuten
Marc Chavannes
Krijgt Angela Merkel echt zoveel stemmen? Deze explainer laat zien hoe peilingen werken
Dit weekend zijn de Duitse verkiezingen. Media willen graag nieuws brengen, liefst met een beetje spanning. Met deze animatie kun je zelf stemmen peilen. Zo ontdek je: kleine verschillen in de peilingen zeggen niets.
Leestijd 1 minuut
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Steeds meer belastinggeld wordt buiten het zicht van de Tweede Kamer uitgegeven
Het Zorginstituut heeft beslist dat er jaarlijks 2,1 miljard extra naar de ouderenzorg gaat. Het parlement kan er niets aan veranderen, en dat is structureel. Steeds meer publiek geld wordt uitgegeven buiten het bereik van de Tweede Kamer. In dit Politiek Dagboek: politiek is keuzes maken, niet uitbesteden.
Leestijd 6 - 8 minuten
Marc Chavannes