Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Avatar Marc Chavannes

Missie

Zoeken naar democratische politiek die werkt.

Nu

Het vergelijken van idee├źn over de politiek, in praktijk en in theorie.

Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)

Analyse

33

Hoe verenigd is het Verenigd Koninkrijk nog na de Brexit?

Het aangekondigde vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft iets stoers en iets absurds. De Britse eilanden liggen dichter bij Scheveningen en Calais dan bij New York en Bangalore. Toch dromen de Britten van een ‘global Britain’ dat berust op een vertekend gevoel voor de eigen geschiedenis. Politiek dagboek over het afscheid dat nooit komt.

Leestijd 6 - 8 minuten
Illustraties: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)

Analyse

58

Wie de beste zorgplannen heeft? Dat hangt ervan af: ben je dankbaar, bezorgd of boos?

Doorligplekken in verpleeghuizen, failliete thuiszorgers, zeldzaam dure pillen: de laatste jaren riep de Tweede Kamer de minister of de staatssecretaris van Volksgezondheid bijna wekelijks ter verantwoording. Zorg is voortdurend actueel. Na tien jaar marktwerking lijken de wegen nu te splitsen: meer markt of juist een overheidsfonds. Welke oplossingen zien de partijen?

Leestijd 9 - 12 minuten
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)

Analyse

124

Strategisch stemmen is niet slim

Strategisch stemmen, ieder verkiezingsseizoen doet het idee de ronde. Als een soort invloedverdubbelaar. Dit keer zouden aanhangers van partijen als CDA, D66, GroenLinks en zelfs de PvdA overwegen VVD te stemmen om Geert Wilders de pas af te snijden. In dit Politiek Dagboek: strategisch stemmen is niet goed voor de democratie en werkt averechts.

Leestijd 5 - 6 minuten

correspondent logo