Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Missie

Zoeken naar democratische politiek die werkt.

Nu

Het vergelijken van ideeën over de politiek, in praktijk en in theorie.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Zaterdags mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan!

Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
De uitslag van het referendum is een buitenkans voor het kabinet
Een krappe meerderheid lijkt ‘tegen’ te hebben gestemd bij het raadgevend referendum over de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De coalitie zou zichzelf, de geheime diensten en de democratie nu een grote dienst kunnen bewijzen. In dit Politiek Dagboek een poging tot verheldering.
Leestijd 4 - 5 minuten
93 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Wat je stem wel en niet zegt bij het referendum
Het referendum op 21 maart gaat over de behoorlijk ingewikkelde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar ook over onvrede en het nut van het referendum zelf. Dat maakt het een onoverzichtelijke volksraadpleging. In dit Politiek Dagboek een poging tot verheldering.
Leestijd 6 - 8 minuten
109 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
De politiek maakte ING’s salarismiskleun mogelijk. Even doorpakken dus
Er is grote politieke verontwaardiging over het afgeblazen plan van de ING-commissarissen om topman Ralph Hamers 50 procent meer salaris te geven. Maar wacht: ooit leek het Den Haag een goed idee om de Postbank te privatiseren. Is stabiel betalingsverkeer niet een publieke taak? Politiek Dagboek over inconsequente politiek.
Leestijd 5 - 6 minuten
219 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon Postma

Hoe gemeenten hun geld krijgen (en hoe weinig ze er eigenlijk over te zeggen hebben)

Gemeentefinanciën zijn zo ingewikkeld dat maar een handjevol mensen precies weet hoe het zit. Eén ding is zeker: de bestemming van veel geld ligt al vast. Maar wie controleert die stromen? En hoeveel invloed heeft de gemeenteraad nog op de begroting? Deel een van een serie explainers over de gemeente.
Leestijd 7 - 9 minuten
333 × gedeeld
Marc Chavannes
Foto: Jacques Klok / ANP
Ruud Lubbers: bruggenbouwer tussen polder en privatisering
Ruud Lubbers (1939-2018), de langstzittende premier van Nederland, sleepte Nederland door de jaren tachtig. Maar hij maakte ook de weg vrij voor de uitholling van de overheid en de privatisering van het dagelijks leven.
Leestijd 5 - 6 minuten
66 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Halbe Zijlstra loog niet eens de waarheid. Dat krijg je met een minister zonder papieren
Halbe Zijlstra is afgetreden. De minister van Buitenlandse Zaken loog dat hij aanwezig was bij een ontmoeting tussen Shell-topman Jeroen van der Veer en de Russische leider Vladimir Poetin. Politiek Dagboek over opscheppen, jokken en het roekeloze selectieproces in het landsbestuur.
Leestijd 6 - 8 minuten
484 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Hans Klaverdijk (voor De Correspondent)
De Tweede Kamer houdt een hoorzitting over de fusie AMC en VUmc. Wie wordt daar beter van?
Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de fusie van het AMC en het VUmc. Medisch gezien is dat nuttig, maar hoe zit het met de menselijke maat? Ik breng mijn stuk daarover opnieuw.
Leestijd 12 - 17 minuten
37 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Hoe Den Haag de publieke omroep naar de slachtbank drijft
De NPO is in opspraak geraakt door een nieuwe ‘uitzending gemist’-app. Wie NPO Start gebruikt, geeft zijn persoonsgegevens en kijkgedrag weg aan een reeks ‘handelaren in privacy.’ Politiek Dagboek over de afbraak van de publieke omroep.
Leestijd 6 - 8 minuten
170 × gedeeld
Marc Chavannes