Marc Chavannes

Correspondent Politiek

Missie

Zoeken naar democratische politiek die werkt.

Nu

Het vergelijken van ideeën over de politiek, in praktijk en in theorie.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Zaterdags mail ik een Politieke Weekbrief waarin ik samenvat wat me de afgelopen politieke week opviel en wat er staat te gebeuren, in Nederland, Europa en de VS. Wil je die ontvangen en mijn Politieke Dagboeken en andere verhalen in je inbox krijgen? Meld je dan aan!

Illustratie: Hans Klaverdijk (voor De Correspondent)
Gedwongen gemeentelijke fusies ondermijnen de democratie, vindt deze politiek filosoof
Woon je jaren in je gemeente, wordt die ineens samengevoegd met een of meer buurgemeenten. Het is je ware identiteitsroof, vindt politiek filosoof Frank Ankersmit. Hij is inwoner van Haren, dat moet fuseren met de stad Groningen. De Tweede Kamer behandelt het wetsontwerp daarover dinsdag. Vraaggesprek over een ‘democratisch schandaal’.
Leestijd 9 - 12 minuten
135 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
De uitslag van het referendum is een buitenkans voor het kabinet
Een krappe meerderheid lijkt ‘tegen’ te hebben gestemd bij het raadgevend referendum over de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. De coalitie zou zichzelf, de geheime diensten en de democratie nu een grote dienst kunnen bewijzen. In dit Politiek Dagboek een poging tot verheldering.
Leestijd 4 - 5 minuten
152 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
Wat je stem wel en niet zegt bij het referendum
Het referendum op 21 maart gaat over de behoorlijk ingewikkelde wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar ook over onvrede en het nut van het referendum zelf. Dat maakt het een onoverzichtelijke volksraadpleging. In dit Politiek Dagboek een poging tot verheldering.
Leestijd 6 - 8 minuten
117 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie: Jip Piet (voor De Correspondent)
De politiek maakte ING’s salarismiskleun mogelijk. Even doorpakken dus
Er is grote politieke verontwaardiging over het afgeblazen plan van de ING-commissarissen om topman Ralph Hamers 50 procent meer salaris te geven. Maar wacht: ooit leek het Den Haag een goed idee om de Postbank te privatiseren. Is stabiel betalingsverkeer niet een publieke taak? Politiek Dagboek over inconsequente politiek.
Leestijd 5 - 6 minuten
234 × gedeeld
Marc Chavannes
Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon Postma

Hoe gemeenten hun geld krijgen (en hoe weinig ze er eigenlijk over te zeggen hebben)

Gemeentefinanciën zijn zo ingewikkeld dat maar een handjevol mensen precies weet hoe het zit. Eén ding is zeker: de bestemming van veel geld ligt al vast. Maar wie controleert die stromen? En hoeveel invloed heeft de gemeenteraad nog op de begroting? Deel een van een serie explainers over de gemeente.
Leestijd 7 - 9 minuten
343 × gedeeld
Marc Chavannes