De Correspondent
Lynn Berger - De tweede - het audioboek aflevering 5
SoundCloud
Luister hier naar de vijfde aflevering van het audioboek

Ik had nog geen kinderen toen ik het verhaal ‘What You Learn About the Baby’ las, waarin Lydia Davis in korte, notitie-achtige passages de eerste weken met een kind optekent. Ze schrijft hoe je als nieuwe moeder leert om ’s ochtends meteen je bed op te maken, omdat het er anders niet meer van komt die dag, en somt het soort vragen op dat een baby bij je kan oproepen – bijvoorbeeld hoe zijn mond weet dat hij een mond is, wanneer hij de jouwe imiteert.

En ze schrijft over de viezigheid die zich verzamelt in de lijnen van het handje van haar baby, een plakkerig handje dat zeker in het begin bijna altijd een vuistje is, en dus de ideale plek voor omgevingsvuil

Niet lang nadat mijn eerste was geboren, zag ik die viezigheid ook in haar handjes, en pulkte ik het los. Tweeënhalf jaar later opende ik het knuistje van mijn zoon, om daar wederom het vuil weg te halen.

En dit is wat ik me afvraag: had ik dat vuil ook gezien als ik er niet van tevoren over had gelezen? En als wel, was het dan net zo bevredigend geweest, ook zonder de speciale combinatie van anticipatie en herkenning, zonder de bevrediging van een ingeloste verwachting? Hoe was het die materie vergaan, bedoel ik, als ik haar niet had verwacht?

Over de keuzes die ouders maken

De afgelopen weken kon je luisteren naar hoofdstukken uit mijn boek De tweede – een luistercadeautje voor de wintermaanden. Deze week publiceren we de laatste aflevering, over de keuzes die ouders maken, en de verwachtingen die ze koesteren. (En wil je alles in één keer luisteren, dan kan dat ook: in het podcastkanaal van  staan ze

Hoofdstuk 11 gaat over de factoren die mede bepalen of we kinderen krijgen, en zo ja, hoeveel – die keuze líjkt hoogstpersoonlijk, maar valt in praktijk niet los te zien van de wereld buiten het gezin. Institutionele voorzieningen, economische factoren en culturele waarden spelen allemaal mee in de keuze voor het ouderschap. En het gaat over de andere kant van die munt: over hoe de beslissingen die je binnen de grenzen van je gezin maakt, van invloed zijn op de wereld daaromheen. 

De epiloog, waar de openingspassage van dit stuk ook uit komt, gaat over die viezigheid die ik verwachtte te zien in de handjes van mijn kinderen – een verwachting die werd ingelost. Waar komen de verwachtingen die we over onze kinderen hebben vandaan? In hoeverre hebben ze met die kinderen zelf te maken, en in hoeverre worden ze bepaald door de geschiedenis, de cultuur, onze eigen jeugd? En als onze verwachtingen van invloed zijn op hoe we onze kinderen zien, zijn ze dan ook van invloed op hoe onze kinderen worden? 

Veel luisterplezier!

Wil meer weten over het (audio)boek?

De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind Hoe is het om een kind te krijgen wanneer je er al een hebt? Wat betekent het om de tweede te zijn in een wereld die draait om de primeur? In het boek ‘De tweede’ neemt Lynn Berger je mee in haar fascinerende zoektocht om het tweede kind en de tweede keer beter te begrijpen. Lees hier meer over De tweede