Lynn Berger

Correspondent Technologie en Cultuur

Nu

Ben ik bezig met een verhaal over prinsessenjurken voor kleine meisjes en een essay over het obsessie-tijdperk.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Foto: Paul Dorsey / Getty
De mens is geen batterij. Maar wat dan wel?
Of we andere metaforen kunnen bedenken voor onszelf dan die van de oplaadbare batterij, vroeg ik lezers van De Correspondent. Zeker wel, zo bleek: de suggesties stroomden binnen, van elastiekjes tot ballonnen en van rivierdelta’s tot ecosystemen.
Leestijd 5 - 6 minuten
Lynn Berger
Foto: David J. Slater / Caters News Agency
Als een aap op de ontspanner drukt, van wie is dan de foto?
Deze week besteedde het radioprogramma This American Life aandacht aan een bijzondere rechtszaak. Het onderwerp: een selfie, gemaakt door een makaak.
Leestijd 4 minuten
Lynn Berger
Foto: Klaus Vedfelt / Getty
Iedereen is moe. Maar ‘opladen’ is niet de oplossing
In de prestatiemaatschappij wordt collectieve vermoeidheid bestreden met individuele oplaadmomentjes. Maar de metafoor van de oplaadbare batterij is onderdeel van het probleem. Op naar een betere beeldspraak: denken jullie mee?
Leestijd 5 - 6 minuten
Lynn Berger
Illustratie: Saša Ostoja (voor De Correspondent)

Klagen is een kunst

Klagen heeft een slechte reputatie. Maar het kan opluchten en verbroederen en vormt het startpunt van protest. Waarom klagen vaak niet het probleem, maar het begin van de oplossing is.
Leestijd 11 - 15 minuten
Lynn Berger
Campagnebeeld van de voorstelling 'Tenzij je een beter plan hebt. Foto: Michiel Cotterink
Wat er gebeurt wanneer kunstenaars de wereld moeten redden
Klimaatverandering, vervuiling, ongelijkheid: voor het oplossen van zulke grote problemen doen we steeds vaker een beroep op de verbeeldingskracht van kunstenaars. Twee nieuwe projecten geven het goede voorbeeld - hoe klein de stapjes ook zijn.
Leestijd 5 - 6 minuten
Lynn Berger
Foto: Ben Van Hook / Getty
Waarom het recht op repareren ons allemaal aangaat
Van smartphones tot zelfrijdende auto’s: we kunnen onze spullen steeds minder goed zelf repareren, en dat is om meerdere redenen problematisch. The Economist verhaalt over de groeiende ‘right to repair’-beweging. Die gaat over meer dan het fixen van apparaten alleen.
Leestijd 3 minuten
Lynn Berger
Still uit de video 'Void' door Sarah Carlier

Wie is er bang voor eenzaamheid?

Vandaag begint de Week tegen Eenzaamheid. Eenzaamheid is niet nieuw, maar dat we ernaar kijken als een bedreiging van de volksgezondheid wél. Ook nieuw: de collectieve angst die ze inboezemt. Die angst zegt veel over de tijd waarin we leven.
Leestijd 11 - 15 minuten
Lynn Berger
Foto's: Gilleam Trapenberg (voor De Correspondent)

Amerika stuurt oorlogsvluchtelingen terug. En noemt ze ‘migranten’

De van oorsprong Mexicaanse schrijfster Valeria Luiselli schreef een vlammende aanklacht tegen het Amerikaanse immigratiesysteem. Overheden maken het vluchtelingen onmogelijk op een veilige plek te wonen. ‘Het is onze plicht ons daartegen te verzetten’ – en dat verzet begint bij onze taal.
Leestijd 10 - 13 minuten
Lynn Berger
Illustraties: Pieter Van Eenoge (De Correspondent)

Zie hoe alles van elkaar afhankelijk is en de wereld zal nooit meer dezelfde zijn

We zijn gewend om onafhankelijkheid en autonomie te vieren. Maar in onze samenleving is afhankelijkheid en onderlinge verbondenheid de realiteit. Als je dat eenmaal ziet, zie je het overal en verandert alles: je blik op de wereld, de keuzes die je maakt en hoe je in het leven staat.
Leestijd 9 - 12 minuten
Jelmer Mommers Lynn Berger
Deze week op De Correspondent: Een korte film over de absurde kanten van nieuwsconsumptie
In de korte film Démontable brengt Douwe Dijkstra op komische maar scherpe wijze in beeld hoe nieuwsmedia de buitenwereld naar de keukentafel brengen – en hoe we daar tegelijkertijd wel en niet door beïnvloed worden. Tot donderdag kon je deze film uit het archief van Movies that Matter hier bekijken.
Kijktijd 1 minuut
Lynn Berger