Aflevering 1
Wat is de betekenis van de verkiezingen?
Welkom bij Stemmen. Een verkiezingspodcast zonder peilingen, van De Correspondent en het politicologische blog Stuk Rood Vlees. In deze podcast geen analyses van het premiersdebat of speculaties over exitpolls, maar een blik op het politieke systeem en de machtsverhoudingen daarachter.
In deze eerste aflevering gaan we het hebben over de betekenis van verkiezingen. Scrol naar beneden voor verhelderende infographics en bronnen, en een samenvatting van de belangrijkste inzichten.
Wat doet onze stem (en wat niet)?
Op die hele kleine handeling van het inkleuren van het vakje projecteren we allemaal verwachtingen. Maar eigenlijk doet je stem maar twee dingen: je kiest wie jou vertegenwoordigt, en je rekent af met de leiders van de afgelopen periode.
De rest – een regering en beleid kiezen – gebeurt alleen indirect.
Hoe eerlijk zijn Nederlandse verkiezingen vergeleken met de rest van de wereld?
De Nederlandse verkiezingen horen tot de eerlijkste van de wereld. In een belangrijke internationale ranglijst, waarin landen een score krijgen voor hoe eerlijk de verkiezingen verlopen, staat Nederland op de achtste plek.
Toch zijn eerlijke verkiezingen niet vanzelfsprekend. Dat zie je bijvoorbeeld – ook schematisch weergegeven in de grafiek hiernaast – in Hongarije, Turkije en de Verenigde Staten.
Achteruitgang van de democratie begint zelden met het manipuleren van verkiezingen – dat valt immers veel te veel op. Neem Hongarije en Turkije. Daar ondermijnden machthebbers eerst tegenmachten als de rechtsstaat en onafhankelijke media. Zo werd het makkelijker om de verkiezingen te beïnvloeden: die zijn in beide landen tegenwoordig beduidend minder eerlijk en vrij.
Wat vinden kiezers ervan?
Nederlandse kiezers zijn over het algemeen zeer positief over het verloop van de verkiezingen. In 2017 was 86 procent van de Nederlanders het ‘zeer’ of ‘enigszins’ eens met de stelling dat de verkiezingen eerlijk waren verlopen. 9 procent was er neutraal over.
Slechts 5 procent dacht dat ze gedeeltelijk of geheel oneerlijk waren verlopen. Dat waren vooral PVV-stemmers, niet-stemmers, en SP-stemmers. Aan hen is ook gevraagd waarom zij dit dachten.
Vier redenen daarvoor kwamen het vaakst voor. Ten eerste: incidenten waarover ze via (sociale) media hadden gehoord. Dan was er het stemproces zelf – handmatige tellingen zouden volgens sommigen gevoelig zijn voor fouten. Ook waren sommigen niet blij met wat er gebeurde met de verkiezingsuitslag: vooral PVV-kiezers vonden het onrechtvaardig dat hun partij niet mocht meeregeren. Tot slot vonden respondenten het onrechtvaardig dat media exitpolls presenteerden, terwijl de stembussen nog niet gesloten waren.
Hoe zit het met de opkomst?
Nederlanders maken gretig gebruik van de mogelijkheid om te gaan stemmen bij Tweede Kamerverkiezingen. De opkomst schommelt sinds 1971 (toen de verplichting om naar het stembureau te gaan werd afgeschaft) rond de 80 procent. Er zijn maar weinig landen waar een nog groter deel van de bevolking daadwerkelijk gaat stemmen.
Een hogere opkomst zien we in sommige (maar niet alle) landen met opkomstplicht, zoals Australië, België en Luxemburg, in sommige (maar niet alle) microstaten als Malta, Grenada en de Bahama’s, en in sommige (maar niet alle) noordse landen als Denemarken, Zweden en IJsland.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!