Deze week was heel leuk voor iemand wiens avonturen ik al een tijdje volg: Marcel Steeman. En voor zijn zoontje Dorus (10).

Steeman maakt ieder jaar de die voorspelt op welke dag dit komende jaar er ophef zal zijn over wat. (‘5 mei: ‘Bevrijdingsdag zou een vrije dag moeten zijn’, 2 juni: ‘Start openbare verhoren parlementaire enquêtecommissie corona’). Hij bedacht ook waarop je ziet wat er echt in je broodbeleg of thee zit. 

En hij ontwierp het bordspel (‘Spaar levensreddende middelen als wc-papier’, ‘Verdien pandemiepunten met de grootste persconferentie’).

Maar daar ging het deze week allemaal niet om. 

Toen Dorus vier was, vroeg hij aan zijn vader: waarom heeft Lego geen fietspaden? Marcel wist het niet. Hij vroeg het aan Lego. Kreeg geen antwoord. Toen stuurde hij een eigen ontwerp naar Lego Ideas, waar fans van Lego ideeën voor eigen setjes kunnen indienen. Maar je bleek niet aan de straatplaten te mogen morrelen. En je ontwerp mocht geen politiek statement zijn. 

Op dit punt leerde ik Marcel kennen. Hij vertelde over zijn avonturen met Lego, ik schreef ze op in het boek

In december bracht Lego een setje van een winkelstraat uit, met daarop zowaar een minifietspaadje, te smal voor het bakfietsje bij de set. Maar nu had Steeman stukjes om een serieuze fietspadset mee te bouwen. Zijn nieuwe idee Drie maanden later hadden hij en Dorus tienduizend supporters. Dat was afgelopen zondag: feest! 

Maar waarom had Lego nou eigenlijk geen fietspaden? Hieronder lees je meer.

Fijn weekend!

Deze vader en zoon uit Nederland veroorzaken een fietsrevolutie (in Legostad) Update: Leestijd: 4 minuten

Verder deze week op De Correspondent:

Eeuwenlang was de mens het middelpunt van alles, ook in de rechtspraak. Maar op steeds meer plekken ter wereld krijgt de natuur rechten. En er gaan stemmen op om ‘ecocide’ – de vernietiging van de natuur – strafbaar te stellen. Jurist Jessica den Outer vraagt zich af: wanneer volgt Nederland?

Onze planeet leefbaar houden? Geef bossen en rivieren rechten Essay: Leestijd: 11 – 15 minuten

In deze aflevering van Stemmen: de Tweede Kamer. Nederland heeft een klein parlement met kleine fracties, waardoor Kamerleden zich op allerlei dossiers tegelijk moeten storten. Tegenover hen staan het kabinet en ministeries met tienduizenden ambtenaren. Wat betekent dat voor het werk van Kamerleden? Armèn Hakhverdian, Tom van der Meer en Jesse Frederik zoeken het uit.

Eén Kamerlid, elf portefeuilles. Hoe kan die ooit de macht controleren? Podcast: Luistertijd: 58 minuten

Racisme komt in vele gedaanten. Onopvallend, vijandig, goedbedoeld, banaal, mensonterend. Correspondent Vooroordelen Vera Mulder las de debuutroman van Simone Atangana Bekono. Dit boek laat zien hoe de alsmaar groter wordende optelsom van kleine en grote pijn verwoestende gevolgen heeft.

Nog een blik, weer een opmerking: racisme is één plus één plus één Aanbeveling: Leestijd: 5 – 6 minuten

Delen is ingewikkeld. Een planeet delen al helemaal. Maar we hoeven niet altijd in conflict te zijn met het niet-menselijk leven om ons heen bewijzen deze befaamde flamingo en zijn dierenarts uit Curaçao. Correspondent Niet-menselijk leven Tamar Stelling ging in gesprek met deze dierenarts en haar neef de natuurfotograaf en ontdekte wat mensen en dieren elkaar te geven hebben.

Andere flamingo’s denken: Bob is gek. Toch verovert hij de wereld Interview: Leestijd: 6 – 8 minuten

Leuk dat Big Tech nu onze privacy respecteert, maar, laat techdenker Evgeny Morozov zien, zolang de grote bedrijven blijven bepalen wat innovatie is en alles in het keurslijf van de start-up persen, blijft het échte democratische potentieel van digitale technologie onbenut.

Spoiler: Zo innovatief zijn Apple en Google helemaal niet Analyse: Leestijd: 5 – 6 minuten