De afgelopen maanden zijn we bij De Correspondent druk bezig geweest met het toekomstbestendig maken van onze organisatie. 

We zijn de afgelopen acht jaar snel gegroeid: van kleine start-up met dertien medewerkers naar een professioneel bedrijf met ruim vijfenzestig collega’s. Tegelijkertijd moesten we vorig jaar helaas ook afscheid nemen van een aantal collega’s, omdat The Correspondent – ons Engelstalige platform – ten einde kwam. Bovendien werken we nu alweer meer dan een jaar vanuit huis vanwege de coronapandemie, wat nieuwe uitdagingen met zich mee heeft gebracht. Allemaal factoren die maken dat we behoefte hadden aan een verbeterde organisatiestructuur, met nieuwe mensen op nieuwe plekken.

De nieuwe hoofdredactie: Rob Wijnberg, Rosan Smits en Jenny Ho

Ten eerste keer ik, Rob, weer terug als hoofdredacteur van De Correspondent. Nu ons Engelstalige zusje er niet meer is, kan ik mij weer volledig toeleggen op het verder ontwikkelen van de koers van De Correspondent. Daar heb ik ontzettend veel zin in.

Niet in de laatste plaats omdat ik daarbij de beste adjunct-hoofdredacteur (en plaatsvervanger) van Nederland aan mijn zijde heb: Rosan Smits. Wat Rosan de afgelopen vier jaar voor De Correspondent heeft betekend, is moeilijk in een paar zinnen te vatten. Zonder haar talent, leiderschap, verantwoordelijkheidsgevoel en – bovenal – onuitputtelijke hart voor de zaak, was De Correspondent niet geweest wat het nu is.

Rosan, die sinds 2017 samen met Maurits Martijn en Sterre Sprengers in mijn afwezigheid de hoofdredactie leidde, heeft talloze collega’s beter gemaakt in hun werk, mensen bijgestaan in moeilijke tijden, lef getoond door ingewikkelde en soms onpopulaire beslissingen te nemen, en ons allemaal geïnspireerd door grootse projecten en innovatieve plannen van de grond te krijgen. 

Elke ouder weet dat het niet gemakkelijk is je kindje zomaar aan iemand toe te vertrouwen, maar ik heb geen moment getwijfeld dat De Correspondent bij Rosan in goede handen zou zijn. En dat vertrouwen is al vier jaar lang terecht gebleken. Daar ben ik – en zijn wij allemaal – Rosan waanzinnig dankbaar voor. 

Als hoofdredacteur en adjunct gaan Rosan en ik ons samen bezighouden met de inhoud van onze journalistiek, om deze weer naar een nieuw niveau te tillen. Ik leg me daarbij vooral toe op de langetermijnvisie van onze journalistiek en Rosan zal zich met name richten op het vertalen van die visie naar de dagelijks redactionele praktijk. Bovendien heeft Rosan nu (eindelijk!) de ruimte om haar jarenlange onderzoekservaring in te zetten voor het begeleiden van onze onderzoeksjournalistieke projecten. 

Onze nieuwe correspondent Beter Internet en chef van het creatieve team

Maurits Martijn en Sterre Sprengers – ze kwamen net al even langs – zullen op hun beurt de hoofdredactie verlaten. Maurits, voorheen adjunct-hoofdredacteur, zal een groot deel van zijn tijd weer gaan besteden aan het schrijven, als onze nieuwe correspondent Beter Internet. Net als in de begindagen van De Correspondent zal hij weer belangrijke onderzoeksverhalen gaan schrijven over een van de belangrijkste fundamenten van de moderne maatschappij:  

Daarnaast zal Maurits, als ervaren onderzoeksjournalist, meewerken aan grote, ambitieuze onderzoeksprojecten. Een van die projecten staat al in de steigers, daarover later meer!

Sterre, voorheen creatief hoofdredacteur, zal ook weer terugkeren naar haar oude nest: de creatieve redactie. Sterre zal zich, samen met onze beeldredacteuren, vormgevers en developers, bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe uitingsvormen om onze journalistiek toegankelijker te maken, naar een groter en diverser publiek te brengen, en de maatschappelijke impact ervan te vergroten. Zo wordt er nu al hard gewerkt aan nieuwe videovormen en een bescheiden redesign van de homepagina. De resultaten daarvan zullen jullie snel te zien krijgen! 

Onze nieuwe adjunct-hoofdredacteur Mens & Organisatie

Last but certainly not least verwelkomen we met trots een nieuwe collega in de hoofdredactie: Als adjunct-hoofdredacteur Mens & Organisatie zal Jenny een cruciale rol vervullen die tot op heden ontbrak en waar onze organisatie enorme behoefte aan heeft: het opzetten van een organisatiestructuur die past bij onze redactionele cultuur en journalistieke ambities. 

Als adjunct gaat Jenny ervoor zorgen dat we een gezonde werkcultuur krijgen en behouden, waar iedereen de begeleiding krijgt die eenieder nodig heeft en die het mogelijk maakt dat iedereen zich kan ontwikkelen in het eigen vakgebied. Ook gaat Jenny toegewijd werken aan het diverser en inclusiever maken van onze redactie en een organisatiebrede strategie uitwerken voor talentontwikkeling. Andere journalistieke organisaties hebben al jaren zo’n HR-portefeuille in de hoofdredactie – wij nemen die goede praktijk graag over.

Meer waar voor jullie lidmaatschapsgeld

Wij – Rosan, Jenny en ik – zijn ervan overtuigd dat we samen een hoofdredactie vormen die onze organisatie naar een nieuwe fase in ons bestaan kan brengen. Een fase waarin we grootse plannen kunnen realiseren en flink gaan investeren in onderzoeksjournalistiek, in een werkomgeving die gezond, veilig en inspirerend is. Zodat jullie, onze leden, nog meer waar krijgen voor jullie lidmaatschap en steun aan onze missie.

Vragen aan Jenny, Rosan of mij? Stel ze dan vooral hieronder!