Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Missie

Niets bepaalt ons wereldbeeld meer dan de media. Ik probeer de werking daarvan te bevragen en zo onze blik op de realiteit te doorgronden.

Nu

Bezig met een stuk over links versus rechts

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

De bolletjes in deze illustraties door Vera van de Seyp zijn deeltjes die door hun geprogrammeerde gedrag samenkomen, vallen of juist scheiden.

Hoe het nieuws polarisatie voedt (en wat eraan te doen)

Dagelijks worden tegenstellingen (Links! Rechts!) tot in het absurde uitvergroot. Deze polarisatie maakt een zinnig publiek debat haast onmogelijk. Een nieuw soort nieuws kan helpen deze tegenstellingen te overbruggen.
Leestijd 9 - 12 minuten
575 × gedeeld
Rob Wijnberg
Amerika verplaatst zijn daklozenprobleem (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: Amerikaanse daklozen die naar verre oorden verscheept worden, een persoonlijk én journalistiek verhaal over Bosnië en hoe je om moet gaan met feitenvrije uitspraken.
45 × gedeeld
Rob Wijnberg
Een verbijsterend inkijkje in het Witte Huis (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: wetenschappers die nooit geciteerd worden, de vijtienjarige Salim die Amsterdam-West verenigt en: wat kan Nederland eigenlijk in de VN-Veiligheidsraad?
65 × gedeeld
Rob Wijnberg
Dit waren onze urgentste stukken van december
Thierry Baudet dineert vijf uur met een racist, Schiphol buit zijn werknemers uit en een jaar lang vluchtelingen thuis opvangen. Het is een kleine greep uit onze favoriete stukken van december.
29 × gedeeld
Rob Wijnberg
Stondpunten: Hierover veranderden correspondenten van mening in 2017
Dat je spijt kunt hebben van het moederschap, dat mededogen helpt bij boeven, dat onze gezondheidszorg geweldig is. Hierover - en meer - veranderden onze correspondenten van mening dit jaar. Wat was jouw grootste stondpunt?
Leestijd 10 - 13 minuten
145 × gedeeld
Rob Wijnberg
Acht series, films en documentaires uit 2017 die je volgens onze correspondenten gezien moet hebben
Welke series en films mocht je in 2017 niet missen? Onze correspondenten tippen hun favorieten.
Leestijd 4 minuten
253 × gedeeld
Rob Wijnberg
Foto: Eline van Strien (voor De Correspondent)
Van deze podcasts werden wij dit jaar stil
Ook dit jaar luisterden wij op de redactie weer heel wat podcasts met z’n allen. Onze favorieten tippen we hieronder. (Noot: de meeste zijn in het Engels.)
Leestijd 5 - 6 minuten
119 × gedeeld
Rob Wijnberg
Foto: Eline van Strien (voor De Correspondent)
Deze zes non-fictieboeken maakten dit jaar diepe indruk op ons
Een boek over minderjarigen die de dood vonden door een kogel, een knap geschreven voetbalboek en een heldere uiteenzetting over hoe de mensheid zich het beste kan ontwikkelen. We zetten zes non-fictieboeken die diepe indruk op ons maakten op een rij. Wat waren jullie favorieten dit jaar?
Leestijd 2 minuten
65 × gedeeld
Rob Wijnberg
Foto: Eline van Strien (voor De Correspondent)
Zes romans die we niet konden wegleggen in 2017
We lazen in 2017 heel wat af. Dit waren de zes romans die we niet konden wegleggen. We zijn ook benieuwd naar jullie favorieten van dit jaar.
Leestijd 3 minuten
90 × gedeeld
Rob Wijnberg
Vijftien verhalen van De Correspondent om in te halen tijdens de kerstdagen
De kerstvakantie is dé perfecte tijd om voorbij de waan van de dag te gaan. Daarom selecteerden we 12 verhalen, een documentaire en twee podcasts die we het afgelopen jaar publiceerden. Gekozen omdat ze je hopelijk nieuwe inzichten geven waar je het nieuwe jaar goed mee kan beginnen.
70 × gedeeld
Rob Wijnberg
Als je een schuld moet terugbetalen die je niet hebt gemaakt (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: waarom de Belgische snelwegen de hele nacht verlicht zijn, hoe een tuinhuisje het populairste restaurant van Londen werd en: #BrusselsSoWhite.
49 × gedeeld
Rob Wijnberg
Ze is 84 en praat opeens alleen maar over haar jeugdliefde (en nog 10 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een reconstructie van het afbranden van de Londense Grenfell Tower, het tragische lot van Griekenland en een hartverwarmende podcast over oud worden.
40 × gedeeld
Rob Wijnberg
De Correspondent teruglezen: de urgentste stukken van november
Waarom pakketbezorging niet gratis is, de spannende geschiedenis van Paaseiland en een discussie over de vraag: tot wat voeden we eigenlijk op? Het is een kleine greep uit onze favoriete stukken van november.
37 × gedeeld
Rob Wijnberg
Hoe ontsnapte Noord-Koreanen over hun geboorteland denken (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de uitzonderlijke ex-baas van de Formule 1, rappende vloggers en wat de millennial een millennial maakt.
64 × gedeeld
Rob Wijnberg
Wie is toch die ‘passievolle man’ achter Dr. Oetker? (En nog acht verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete leesvoer voor in het weekend. Deze week: psychiaters die geestverruimende middelen voorschrijven, het wegpoetsen van CO2, burgerdoden in Irak en een zoektocht naar de ziel van Dr. Oetker.
50 × gedeeld
Rob Wijnberg
Waarom rapper Boef de nieuwe James Dean is (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de onbenutte rijkdom van Congo, falend technologie-onderwijs en waarom naar duurzaam overschakelen duurzaam moet gaan.
28 × gedeeld
Rob Wijnberg