Rob Wijnberg

Hoofdredacteur

Missie

Niets bepaalt ons wereldbeeld meer dan de media. Ik probeer de werking daarvan te bevragen en zo onze blik op de realiteit te doorgronden.

Nu

Bezig met een stuk over wat nepnieuws nou écht is

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

Ze is 84 en praat opeens alleen maar over haar jeugdliefde (en nog 10 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een reconstructie van het afbranden van de Londense Grenfell Tower, het tragische lot van Griekenland en een hartverwarmende podcast over oud worden.
Rob Wijnberg
De Correspondent teruglezen: de urgentste stukken van november
Waarom pakketbezorging niet gratis is, de spannende geschiedenis van Paaseiland en een discussie over de vraag: tot wat voeden we eigenlijk op? Het is een kleine greep uit onze favoriete stukken van november.
Rob Wijnberg
Hoe ontsnapte Noord-Koreanen over hun geboorteland denken (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de uitzonderlijke ex-baas van de Formule 1, rappende vloggers en wat de millennial een millennial maakt.
Rob Wijnberg
Wie is toch die ‘passievolle man’ achter Dr. Oetker? (En nog acht verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete leesvoer voor in het weekend. Deze week: psychiaters die geestverruimende middelen voorschrijven, het wegpoetsen van CO2, burgerdoden in Irak en een zoektocht naar de ziel van Dr. Oetker.
Rob Wijnberg
Waarom rapper Boef de nieuwe James Dean is (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de onbenutte rijkdom van Congo, falend technologie-onderwijs en waarom naar duurzaam overschakelen duurzaam moet gaan.
Rob Wijnberg
De succesvolste machtspoliticus van België (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de man die de wereld met zonne-energie wil verlichten, de oorlog aan de rand van Europa en het geloof in Thierry Baudet.
Rob Wijnberg
De Correspondent teruglezen: de urgentste stukken van oktober
Een manifest om Nederland schuldvrij te maken, een onderzoek naar misbruik in een pinksterkerk en analyses van Rutte III’s plannen: het is een kleine greep uit onze favoriete stukken van oktober.
Rob Wijnberg
Je lichaam afstaan aan de wetenschap: het lijkt zo’n goed idee (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: de wrange erfenis van Barack Obama, het is tijd voor een digitale reformatie en: luistert Facebook met je mee?
Rob Wijnberg
De onafhankelijkheidsstrijd van de matrasbloggers (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een Iraanse wetenschapper in levensgevaar, werken met agressieve geestelijk gehandicapten én: jongeren die met YouTube hun geld verdienen.
Rob Wijnberg
Heeft de smartphone een generatie verwoest? (En nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een hele generatie kent geen leven zonder smartphone meer, is dat erg? En waarom het zo moeilijk is ‘het verhaal van klimaatverandering’ te vertellen.
Rob Wijnberg
De Brexitstrategie van de Britten gefileerd (en nog 9 verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: een gruwelijke tocht langs de poorten van Fort Europa, hoe Breitbart samenwerkte met nazi’s en een heel bijzondere podcast over Anna Karenina in een Somalische gevangenis.
Rob Wijnberg
Illustratie: Cliff van Thillo (voor De Correspondent)
Hier verzamelen we alle verhalen over het regeerakkoord
Het was de week van het regeerakkoord. Verschillende correspondenten lazen de plannen en ideeën van het nieuwe kabinet. In dit stuk zetten we alle analyses op een rij.
Leestijd 2 minuten
Rob Wijnberg
Enge mannen die zeuren over vrouwen (en 9 andere verhalen om in te halen)
Elke vrijdag tippen correspondenten hun favoriete mediavoer voor het weekend. Deze week: als je gidsen worden doodgeschoten tijdens een reportage, als een kogel je lichaam doorboort en als mannen klagen over vrouwen.
Rob Wijnberg
Deze verhalen uit jaar 4 van De Correspondent zullen we niet snel vergeten
Vlak voor onze verjaardag selecteren we de beste verhalen van afgelopen jaar. Dat is niet eenvoudig: de lijst met darlings is stukken langer dan de lijst met uitverkoren producties. Maar dit zijn ze: achttien onvergetelijke verhalen op een rij.
Leestijd 2 minuten
Rob Wijnberg
Dit was jaar vier van De Correspondent (met een blik op de toekomst)
Deze week bestaat De Correspondent vier jaar. In dit stuk vertellen we je over onze grootste scoops, zeperds, projecten, nieuwe collega’s en meer. Zo weet je precies wat je als lid van De Correspondent allemaal mogelijk hebt gemaakt.
Leestijd 13 - 18 minuten
Rob Wijnberg