PvdA-politicus en oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk (81) was jarenlang het boegbeeld van de sociaaldemocratie, de politieke stroming die massa’s mensen op de been bracht en het gevoel gaf dat de wereld beter zou worden.

Hij werd ook wel ‘het linkse geweten’ van de PvdA genoemd. Wat kunnen we nu nog van hem leren? Waar heeft hij achteraf spijt van? Waarom is de sociaaldemocratie zo uit de mode geraakt? 

Daarnaar ga ik, Anoek Nuyens, op zoek in de podcast Pronk. In de eerste aflevering hoor je wie Jan Pronk is en waarom ik al jaren zo graag bij hem over de vloer kom.

De Correspondent
Pronk aflevering 1 - Ideologische Veren
SoundCloud

In de tweede aflevering struin ik met Jan Pronk door zijn honderden meters lange archief. De sociaaldemocratie, legt Pronk daar uit, is opgebouwd vanuit de overtuiging dat alles met alles verbonden is. De oplossing voor klimaatverandering ligt bijvoorbeeld niet uitsluitend in milieumaatregelen – maar ook in onderwijs voor iedereen ter wereld, en werken aan vertrouwen in de samenleving, waardoor rechts-populistische klimaatontkenners een halt wordt toegeroepen.

De Correspondent
Pronk aflevering 2 - Een archief van verloren idealen
SoundCloud

In de slotaflevering blikt Pronk terug op wat er is geworden van alles wat hij in de politiek heeft bereikt. Ook hij lijkt de hoop te verliezen, maar vindt die weer terug op een onverwachte plek.

De Correspondent
Pronk aflevering 3 - Wachten tot het licht wordt
SoundCloud

En ik? Ik vond uiteindelijk mijn geloof in een nieuw politiek verhaal ook terug. Paradoxaal genoeg niet door naar de toekomst te kijken, maar juist naar het verleden. 

Meer lezen?

Wat heb je aan sterke schouders als die niemand meer dragen? Terwijl de formatie maar duurt en duurt, worden de klimaatcrisis, de wooncrisis en de ongelijkheid tussen rijk en arm alleen maar erger. Hoe nu verder? Misschien vinden we het antwoord op die vraag niet door vooruit, maar door terug te kijken. Lees het slotstuk van Anoek