Anoek Nuyens

Journalist & theatermaker

Publicaties
Biografie

Met theatermaker en journalist Anoek Nuyens schreef ik over geheimen en archieven. Verder schreef Anoek zelf over hulp, armoede en 'het einde van de mens als maat der dingen.'

Lynn Berger

Correspondent Technologie en Cultuur

Illustraties: Pieter Van Eenoge (voor De Correspondent)
Ja, alles is eindeloos complex. En toch moeten we ons durven uitspreken
In een Suzuki Alto reisde ik door Nederland op zoek naar een groot verhaal over medemenselijkheid en goeddoen in de 21ste eeuw. De cruciale vraag: hoe erg is het als anderen afhankelijk van ons zijn?
Leestijd 9 - 12 minuten
176 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Olf de Bruin (voor De Correspondent)
Wat de mens te doen staat nu die niet langer de maat der dingen is
De afgelopen maanden schreven wij een reeks verhalen over het einde van de mens als maat der dingen. Vandaag de slotsom: dat de mens niet langer alleen aan zichzelf kan denken is duidelijk, maar wat het alternatief is, is de vraag.
Leestijd 8 - 10 minuten
206 × gedeeld
Lynn Berger Anoek Nuyens
The World uit de serie PENALTY. 769 ballen uit de oceaan gevonden door 89 burgers in 41 verschillende landen van 144 verschillende stranden in vier maanden tijd. Foto: Mandy Barker
We leven in het paradijs, maar het is gebouwd op drijfzand
De mens heeft te lang centraal gestaan, met zijn uitzinnige drang naar groei. We moeten radicaal anders gaan nadenken over de relatie tussen mens en niet-mens, en tussen mensen onderling, stelt de Belgische filosoof Lieven De Cauter. Ik vroeg hem naar alternatieven.
Leestijd 8 - 10 minuten
268 × gedeeld
Anoek Nuyens
Aangesneden beeld uit de serie 'Hiding in the City' door de Chinese fotograaf Liu Bolin. Foto: Liu Bolin, Courtesy of Galerie Paris-Beijing
‘Het onderscheid tussen mens, dier en ding is volstrekt kunstmatig geworden’
De grenzen tussen dieren, mensen en dingen vervagen. Hebben we dan straks relaties met tafels en gamen we met varkens? Voor onze serie over het einde van de mens als maat der dingen gingen we in gesprek met vier jonge denkers over dit nieuwe, allesomvattende wereldbeeld.
Leestijd 10 - 14 minuten
233 × gedeeld
Lynn Berger Anoek Nuyens
Uitsnede van een foto uit de serie ‘Auf die plätze, fertig, los’. Foto: Frauke Thielking

Deze filosoof beschrijft ‘de vernegering’ van de mens (ja, dat lees je goed)

Het menselijke van de mens gaat verloren. Daarvoor in de plaats komt de ‘Neger.’ Een mens die de status krijgt van een ding, iets wat je kunt bezitten en waar je handel mee kunt drijven, zegt filosoof Achille Mbembe. Ik interviewde hem in Parijs voor onze serie over ‘Het einde van de mens als maat der dingen.’
Leestijd 9 - 12 minuten
711 × gedeeld
Anoek Nuyens
Foto: Michiel Cotterink

Vijf ideeën voor de toekomst van onze hulp aan Afrika

Onlangs erfde ik een goed doel van mijn oudtante (97). Ik bezoek een van de hulpprojecten in Kenia, en zie dat het geld van haar stichting nog weinig goed doet. Wat moet ik met het goede doel anno 2015? Vijf opties voor de toekomst op een rij.
Leestijd 7 - 9 minuten
240 × gedeeld
Anoek Nuyens
Foto: Michiel Cotterink

Help, ik heb een goed doel geërfd

Stel, je erft een goed doel van je oudtante (97). Er staan nog duizenden euro’s op de bank, die jij in Afrika mag uitgeven. Het overkwam mij onlangs. Ik besloot te gaan kijken hoe de gesteunde projecten ervoor staan. In Kenia trof ik een ziekenhuis aan vol spullen, maar zonder patiënten. Wat is hier gebeurd?
Leestijd 9 - 12 minuten
364 × gedeeld
Anoek Nuyens
Leeslijst: wat moet je lezen over geheimhouding en transparantie?
Over geheimhouding en openbaarheid zijn hele bibliotheken vol geschreven. Dit zijn de bronnen die ons tijdens Dossier Staatsgeheimen buitengewoon inspireerden of informeerden.
Leestijd 1 minuut
16 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Tjarko van der Pol (voor De Correspondent)

Wat onze geheimen over onszelf openbaren

Vorige week was het Openbaarheidsdag. 41.000 dossiers, die jaren geheim waren, werden in één klap openbaar gemaakt. In de laatste aflevering van ‘Dossier Staatsgeheimen’ stellen we de vraag: wat openbaren onze geheimen over ons als samenleving? We kwamen uit op drie paradoxen.
Leestijd 7 - 9 minuten
172 × gedeeld
Lynn Berger Anoek Nuyens
Illustratie: Tjarko van der Pol (voor De Correspondent)
De Indonesië-archieven vertellen ons alles, en daarmee ook niets
Wat beweegt een land dat net een wereldoorlog achter de rug heeft ertoe om direct de volgende oorlog in te duiken? En waarom lukt het maar niet die oorlog een oorlog te noemen, zelfs na al die jaren? In Dossier Staatsgeheimen ga ik in het archief op zoek naar antwoorden.
Leestijd 8 - 10 minuten
169 × gedeeld
Anoek Nuyens
Roland Duong in De slag om de klerewereld. Foto: Michiel Cotterink
Deze tv-maker ging undercover in de kledingindustrie, op zoek naar lichtpuntjes in een ‘klerewereld’
Vanavond zendt NPO 2 De slag om de klerewereld uit, waarin twee programmamakers – grotendeels undercover – de industrie achter onze wegwerpmode verkennen. Ik vroeg maker Roland Duong naar zijn grootste ontdekkingen en hoe hij zichzelf duurzaam kleedt.
Leestijd 5 - 6 minuten
237 × gedeeld
Anoek Nuyens
Geheime archieven ontsluiten? In België doen ze het zo
De Belgische collaboratiearchieven zijn gesloten voor burgers. Een groep historici heeft nu een plan om dat te verhelpen: stel wetenschappers aan als tussenpersoon.
Leestijd 1 minuut
9 × gedeeld
Anoek Nuyens
Detail uit illustratie: Tjarko van der Pol
Gaan de collaboratiearchieven van België nu toch open?
In België zijn de dossiers over vermeende en veroordeelde collaborateurs niet toegankelijk voor het publiek. De nieuwe staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid lijkt hier verandering in te willen brengen.
Leestijd 1 minuut
10 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Tjarko van der Pol (voor De Correspondent)
In België kun je niet uitzoeken wat opa of oma in de oorlog heeft uitgespookt
In België, dat gisteren de Eerste Wereldoorlog herdacht, is de herdenking van de Tweede Wereldoorlog afgeschaft. De dossiers uit deze periode blijven bovendien gesloten, uit vrees dat ‘bepaalde passies’ zullen oplaaien. Vandaag in Dossier Staatsgeheimen: de strijd van historici voor meer openheid over het verleden.
Leestijd 6 - 8 minuten
144 × gedeeld
Anoek Nuyens
(Detail uit) illustratie: Tim Enthoven (voor De Correspondent)
Wat doe je als je een staatsgeheim in je bezit hebt?
Tijdens mijn archiefonderzoek naar de Sergeantencoup van Desi Bouterse in Suriname in 1980, stuitte ik op een geheim dossier. Dat bleek per ongeluk openbaar te zijn. In deze update vertel ik wat inmiddels de status van het dossier is.
Leestijd 2 minuten
22 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Tim Enthoven (voor De Correspondent)

Een geheim dossier over Suriname is gewoon in te zien in een archief in Den Haag

Sinds de militaire coup van Desi Bouterse in Suriname in 1980 wordt er veel gespeculeerd over de rol van Nederland. Minister Frans Timmermans (Buitenlande Zaken) weigert een deel van het onderzoek naar de Nederlandse betrokkenheid openbaar te maken. De reden? Privacy van de betrokkenen. Vreemd, want ik vond in een openbaar dossier precies het soort informatie dat de overheid geheim wil houden.
Leestijd 8 - 10 minuten
165 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Tim Enthoven (voor De Correspondent)

Wat het archief van "foute" Nederlanders ons leert over ons oorlogsverleden

Vandaag vieren we Bevrijdingsdag. De bevrijding van de Duitsers, denken we er vanzelfsprekend achteraan. Maar naar schatting één op de drie Nederlanders heeft "foute" voorouders. Ik dook in het meest doodgezwegen archief van Nederland en ontdekte daar het kleine kwaad dat in ons allemaal schuilt.
Leestijd 7 - 9 minuten
363 × gedeeld
Anoek Nuyens
Illustratie: Tim Enthoven (voor De Correspondent)
Het Dossier Staatsgeheimen is hierbij geopend. Naar welke geheimen zijn jullie benieuwd?
De overheid heeft duizenden geheimen. Die worden bewaard in archieven, maar komen na verloop van tijd in de openbaarheid. Wat zijn de feiten die vijftig of vijfenzeventig jaar geleden het daglicht niet konden verdragen? Wij gaan op zoek naar de spannendste, mooiste en verrassendste verhalen.
Leestijd 3 minuten
114 × gedeeld
Lynn Berger Anoek Nuyens