Klimaatverandering is veertig jaar lang aangekondigd: het was een abstract probleem, ergens in de toekomst, ver weg. Inmiddels zijn we beland in het tijdperk van de pijnlijk concrete gevolgen, overal op aarde, hier en nu. Hebben we door hoe hard het de verkeerde kant opgaat?
De 86 gebeurtenissen hieronder haalden de krant en horen bij elkaar. Ik verzamelde ze afgelopen zomer omdat ze een patroon onthullen dat minder zichtbaar is als je ze als losse gebeurtenissen ziet.
Het patroon? Op een warmere aarde nemen veel weersextremen toe:
- Omdat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt, zijn er minder koude-extremen en meer warmte-extremen. Hittegolven komen vaker voor en zijn warmer.
- Op een warmere aarde circuleert er meer water door de atmosfeer, omdat er meer vocht verdampt en omdat warmere lucht meer waterdamp kan vasthouden. Als het regent, valt er meer regen in één keer: plensbuien komen vaker voor en zijn natter.
- Tegelijkertijd leidt de toegenomen verdamping ook tot verergering van droge periodes: als het droog is, wordt het nog droger. Dat kan zich vertalen in meer brandstof voor natuurbranden. Daarnaast duurt het ‘brandseizoen’ langer.
In zijn jongste rapport bevestigt VN-klimaatpanel IPCC op basis van waarnemingen dat alles wat ik hierboven beschrijf, inderdaad al gebeurt.
Maar hoe ziet dat eruit? Wat als we alle losse incidenten wereldwijd in samenhang bekijken? Beleef het aan de hand van de ontwrichtende extremen van één zomer.
(Lees je De Correspondent standaard in de nachtmodus? Schakel dan voor dit artikel over op de dagweergave.)
5 juni
Hevige regenval veroorzaakt overstromingen in Sri Lanka. Honderden huizen raken beschadigd, drie mensen overlijden.
6 juni
In de Colombiaanse plaats Puerto Nariño veroorzaakt extreme regenval overstromingen; meer dan duizend huizen lopen onder.
9 juni
Het waterniveau van het Hooverdamreservoir in Nevada bereikt het laagste niveau ooit gemeten, een nieuw dieptepunt in de droogte die het westen van de VS al jaren teistert.
18 juni
De Amerikaanse staat Californië roept de noodtoestand uit vanwege een hittegolf. In grote delen van Californië en Arizona, en in de zuidelijke delen van Utah en Nevada, wordt mensen geadviseerd in binnenruimtes met airco te blijven en de zon te vermijden.
Noodweer trekt over Nederland. In het Gelderse dorp Oosterwolde waaien elektriciteitsmasten om. Plaatselijk vallen hagelstenen van 2 tot 4 centimeter, ‘zo groot als golfballen’, zegt een inwoner van het Utrechtse Leersum. In die gemeente raken acht mensen gewond, worden meerdere huizen onbewoonbaar en waaien duizenden bomen om. De schade aan de bossen nabij Leersum is ‘ongekend’, zegt Staatsbosbeheer.
23 juni
Het wordt 34,8 graden in Moskou, een record.
In het westen van Canada en het noordwesten van de VS begint een hittegolf die ruim twee weken zal aanhouden. De maximumtemperaturen liggen zeker 16 graden boven het gemiddelde gedurende de laatste week van juni. Door de hoge temperaturen wordt droogte in de regio verergerd en ontstaan de perfecte omstandigheden voor natuurbranden, die in de weken hierna massaal uitbreken.
28 juni
Het hitterecord in de noordelijke Amerikaanse stad Portland sneuvelt als het daar 47 graden Celsius wordt.
29 juni
In het Canadese plaatsje Lytton wordt het 49,6 graden; nooit eerder werd in Canada zo’n hoge temperatuur gemeten.
‘Zware onweersbuien in combinatie met veel neerslag hebben dinsdagavond tot overstromingen geleid in Zuid-Limburg.’ Pas een beginnetje, blijkt later.
30 juni
Lytton brandt af. Het vuur verspreidt zich zo snel dat inwoners geen tijd meer hebben om eigendommen mee te nemen voor ze vluchten.
De afgelopen zes dagen hebben bijna 2.800 mensen in de Amerikaanse staten Alaska, Idaho, Oregon en Washington de eerste hulp bezocht met symptomen van oververhitting. 1.100 mensen worden opgenomen.
Later wordt bekend dat de wereldwijde gemiddelde temperatuur op land de hoogste ooit gemeten is gedurende de maand juni.
1 juli
In de afgelopen week zijn alleen in de Canadese provincie British Columbia al 569 mensen overleden als gevolg van de extreme hitte. Ook in de VS bezwijken honderden mensen.
8 juli
De tropische storm Elsa stort enorme hoeveelheden water uit boven de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut. In New York City lopen straten en metrostations onder; in Central Park valt bijna 4 centimeter regen in een uur.
9 juli
Hevige regenval in de Nigeriaanse stad Jalingo veroorzaakt overstromingen die driehonderd huizen beschadigen.
10 juli
Verschillende hitterecords in Marokko worden verbroken; het wordt bijna 50 graden in de stad Sidi Slimane.
Meer dan 31 miljoen mensen in het westen van de VS worden gewaarschuwd voor een gevaarlijke hittegolf, al de derde deze zomer.
12 juli
De aangekondigde hittegolf slaat inderdaad toe: het wordt 47 graden in het zuiden van Californië; de bosbranden woeden verder.
Het Met Office, het Britse KNMI, geeft z’n eerste hittewaarschuwing ooit af. Het instituut waarschuwt mensen die verkoeling zoeken in open water: de afgelopen dagen zijn al zes mensen overleden die zijn gaan zwemmen op onveilige plaatsen.
In Londen valt 7,5 centimeter regen in anderhalf uur – daarmee beginnen overstromingen die ook andere landen in West-Europa de komende dagen zullen treffen. Joseph Wilkins, de manager van een kelderbar in de Londense wijk Notting Hill, noemt de snelheid waarmee het water steeg ‘eng en Bijbels’. ‘Het ene moment bubbelde er water uit een rioolput, het volgende dreef het meubilair rond de bar.’
13 juli
Op dit moment branden er al zestig natuurbranden in de VS – één brand is al groter dan de stad Portland.
In Siberië schiet het Russische leger te hulp bij het blussen van enorme natuurbranden in de noordelijke regio Jakoetië. ‘We stikken, onze longen worden vergiftigd door scherpe rook’, getuigen lokale bewoners. De Russische minister van Defensie waarschuwt dat het risico op branden in heel Rusland verhoogd is door ‘de abnormale hittegolf’ waaronder het land al weken gebukt gaat.
Door wolkbreuken komen straten en snelwegen in Limburg onder water te staan. Kelders lopen onder. De komende drie dagen valt in delen van West-Europa twee keer zo veel regen als normaal in een maand.
14 juli
Defensie schiet te hulp bij evacuaties in Limburg. De rivier de Geul treedt bij Wijlre buiten zijn oevers. Valkenburg komt onder anderhalve meter water te staan. ‘Zo erg hebben we het hier nog nooit meegemaakt’, zegt de dijkgraaf. Vakantiegangers worden een dag later door militairen met een shovel uit hun hotel geëvacueerd.
15 juli
Overstromingen treffen zeker dertig dorpen in het westen van Oeganda: huizen, akkers en wegen raken beschadigd.
In België en Duitsland ontstaat gigantische schade door de overstromingen. Bruggen worden weggespoeld, huizen lopen onder water of storten zelfs in. De vernietiging is ‘onvoorstelbaar’, verzucht een inwoner. Later zal blijken dat er in Duitsland 184 mensen overlijden, in België 42. De Maas bereikt de hoogste stand ooit gemeten; het kabinet bestempelt Limburg tot rampgebied.
17 juli
De extreme regenval veroorzaakt ook in Oostenrijk schade; in het stadje Hallein vlak bij Salzburg drijven de auto’s door de straten.
Inmiddels zijn in twaalf westelijke staten in de VS branden uitgebroken. Ook wordt duidelijk dat de hitte van de afgelopen weken vele slachtoffers onder water heeft geëist – zeesterren, mosselen en andere schelpdieren zijn massaal gestorven door de opwarming van het zeewater.
Een arts die hulp verleent in het Ahrdal in Duitsland vertelt op tv wat bewoners van overstroomde dorpen hem zeiden: ‘Dat iemands kleinkind een verdronken persoon in de tuin heeft gevonden. Dat twee lichamen in een boom zijn blijven hangen toen het water zakte. Een vrouw die vertelt dat het water haar tot de nek stond en dat ze dacht: “Dit overleef ik niet”.’
‘Je besteedt je leven aan het bouwen van een familiehuis. Het is hartverscheurend als je het in rook ziet opgaan’, zegt een Californiër wiens huis door de bosbranden is verwoest.
Extreme hoosbuien breken los boven de provincie Henan in China. In de komende vier dagen valt boven Henans hoofdstad Zhengzhou evenveel regen als normaal in een jaar.
18 juli
‘Natuurlijk lijden wij’, zegt een inwoner van Jakoetië. ‘We ademen rook.’
De Duitse bondskanselier Angela Merkel bezoekt het rampgebied in Rijnland-Palts. Ze schrikt van de omvang van de catastrofe en zegt dat er in de Duitse taal ‘bijna geen woorden zijn om de omvang van de verwoestingen te kunnen omschrijven’.
19 juli
De vierde hittegolf sinds begin juni treft het westen van de VS. ‘Er woeden op dit moment in dertien Amerikaanse staten flinke branden, maar die in Oregon is met afstand de grootste. Meer dan 137.000 hectare bos en grasland is volledig afgebrand.’
20 juli
In Zhengzhou filmen reizigers hun doodsangst als de metro waarin ze stilstaan volloopt met water, waardoor de lucht langzaam wordt weggedrukt. In Henan moeten honderdduizenden mensen vluchten voor het water, meer dan vijftig mensen overlijden.
21 juli
De schade in Limburg wordt opgemaakt. In de gemeente Valkenburg aan de Geul is de geschatte schade nu 400 miljoen euro. Later wordt bekend dat de totale geschatte schade in het Geuldal tussen de 350 en 600 miljoen ligt. De overstroming in Limburg heeft records gebroken ‘qua neerslag, afvoer en schade’. Honderden getroffen Limburgers kunnen pas aan het einde van het jaar naar huis.
In de Turkse provincies Artvin en Rize, in de Zwarte Zeeregio van het land, ontstaan na hevige regenval grootschalige overstromingen. Zeker zes mensen komen daarbij om.
In de Noord-Ierse plaats Castlederg wordt het 31,3 graden, een nieuw record.
22 juli
Extreme regenval in de Indiase staat Maharashtra veroorzaakt grootschalige aardverschuivingen en overstromingen. Honderden dorpen worden getroffen, zeker 250 mensen komen om.
24 juli
Ten westen van Barcelona breekt een grote brand uit, een dag later is al 1.200 hectare bos afgebrand.
‘Noodweer heeft dit weekeinde opnieuw geleid tot overstromingen en wateroverlast in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. De stad Dinant in het zuiden van België werd het zwaarst getroffen. Een snelstromende modderstroom drong zaterdag huizen binnen, sleurde auto’s mee, verwoestte delen van asfalt en een spoorwegovergang.’
25 juli
Door stortregens overstromen wegen en metrostations in Londen.
27 juli
In dorpen rondom het Comomeer in Italië veranderen straten in rivieren na extreme regenval. Daarnaast veroorzaken de stortbuien modderstromen en aardverschuivingen. De brandweer moet ten minste zestig reddingsoperaties uitvoeren; wegen en huizen raken beschadigd.
In Griekenland begint een hittegolf – het wordt de ergste die het land sinds 1987 heeft meegemaakt.
28 juli
In het zuiden van Turkije breken op verschillende plekken branden uit, het zullen er de komende weken bijna driehonderd worden. Zeker acht mensen komen daarbij om het leven; landbouwgrond en vee gaan verloren. Wegen rondom de kustplaats Marmaris worden door vlammen afgesloten; vakantiegangers wier hotels worden bedreigd ontsnappen in vissersbootjes. Dorpen en kuurorden rond Bodrum worden ontruimd.
‘Groenland heeft de afgelopen week een uitzonderlijke hoeveelheid ijs verloren, blijkt uit onderzoeksgegevens van Deense en Amerikaanse poolonderzoekers. Op dinsdag alleen bedroeg het massaverlies 8,5 gigaton, het dubbele van een gemiddelde zomerdag. Dat is volgens de onderzoekers voldoende om de gehele Amerikaanse staat Florida of vier keer Denemarken met vijf centimeter water te bedekken.’
Hevige regenval veroorzaakt overstromingen in het noordoosten van Afghanistan. Ten minste 113 mensen komen om het leven.
30 juli
In Finland is tijdens de hevigste bosbranden in een halve eeuw zo’n 300 hectare bos afgebrand.
Later wordt bekend dat juli 2021 de heetste maand ooit gemeten op aarde is.
1 augustus
‘In Roemenië, Bulgarije, Albanië, Noord-Macedonië en Servië blijft de temperatuur de komende dagen tussen de 35 en 43 graden.’
2 augustus
Midden in Griekenland wordt een temperatuur van 46,3 graden Celsius gemeten, de hoogste ooit gemeten in het land.
3 augustus
In een tijdspanne van 24 uur zijn zeker tachtig bosbranden uitgebroken in Griekenland. In Athene hangt een dikke laag rook.
‘Ook in Italië richt het nauwelijks te controleren vuur veel verwoesting aan… op het kurkdroge Sicilië, waar de temperatuur rond de 40 graden schommelt, moest de brandweer alleen al op dinsdag ruim tweehonderd keer uitrukken.’
4 augustus
‘Defensie stuurt 2 Chinook-transporthelikopters naar Albanië om te helpen bij het bestrijden van de hevige bosbranden.’
In de Turkse stad Marmaris wordt het 45,5 graden, een nieuw record.
5 augustus
Het regent as in Athene. Inwoners wordt geadviseerd buiten maskers te dragen en in hun huizen ramen en deuren gesloten te houden.
6 augustus
‘In Griekenland bedreigen bosbranden de hoofdstad Athene. Vrijdagochtend zijn honderden mensen geëvacueerd.’
In Turkije hebben inmiddels meer dan duizend gezinnen hun huis verloren door de bosbranden.
‘Volgens het Europese Bosbranden Informatie Systeem is dit jaar al bijna 160 duizend hectare bos verbrand, vier keer zoveel als gemiddeld in een jaar.’
7 augustus
De hevigste branden in Griekenland woeden nu op het eiland Evia. Meer dan duizend mensen zijn al geëvacueerd, de komende dagen volgen er nog duizend.
Onweersbuien boven het noorden van Turkije veroorzaken massale overstromingen en aardverschuivingen, waarbij zeker 81 mensen omkomen.
De rook van de ‘Dixie’-brand, een van de ergste bosbranden die nu woeden in de Amerikaanse staat Californië, hangt in de straten van de bijna 1.800 kilometer oostelijker gelegen stad Denver.
8 augustus
‘Meer dan vierhonderd mensen zijn zondag wegens een bosbrand geëvacueerd uit de Italiaanse badplaats Campomarino Lido, aan de Adriatische Zee. Ook hotels en campings in de omgeving werden ontruimd. Op een video die de brandweer verspreidde is te zien hoe dikke rookwolken door de straten van de badplaats trekken en vlammen een café bedreigen.’
‘Inmiddels zijn op Evia, dat in oppervlak net iets groter is dan de provincie Overijssel, duizenden hectaren in de as gelegd. Sommige bewoners moesten midden in de nacht te voet vluchten langs wegen die bezaaid waren met brandende bomen. “Het is al te laat”, zei de burgemeester van Istiaia, een stad in het noorden van Evia, op de Griekse televisie. “Het gebied is verwoest. We zijn alleen. Ons einde is nabij.”’
9 augustus
‘De schade van het noodweer van vorige maand in Duitsland is waarschijnlijk zo’n 30 miljard euro. Volgens de eerste schattingen is alleen al in de deelstaat Noordrijn-Westfalen voor meer dan 13 miljard euro schade aangericht.’
10 augustus
‘Tientallen bosbranden Algerije kosten zeker 65 mensen het leven.’ Deze branden richten volgens de eerste berichten meer schade aan ‘dan alle branden van 2008 tot 2020 bij elkaar’.
Zware regenval veroorzaakt een overstroming vlak bij het plaatsje Jama’are in Nigeria; vijf mensen komen om het leven en 1.500 huizen en boerderijen raken beschadigd.
Het wordt 49 graden in Tunis, de hoofdstad van Tunesië – nooit eerder werd het zo warm in het land. (De Wereld Meteorologische Organisatie, het meteorologische instituut van de Verenigde Naties, moet deze meting nog valideren.)
11 augustus
Een weerstation op Sicilië noteert de onwerkelijke temperatuur van 48,8 graden – zo heet werd het niet eerder op het Europese continent. (De Wereld Meteorologische Organisatie, het meteorologische instituut van de Verenigde Naties, moet deze meting nog valideren.)
12 augustus
De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan noemt de branden in zijn land ‘de ergste ooit’. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken noemt de overstromingen in zijn land ‘de ergste die ik ooit heb gezien’. De burgemeester van de Turkse stad Sinop zegt: ‘De infrastructuur in [het district] Ayancik is volledig ingestort. De riolering is vernield. Er is geen elektriciteit of water.’
14 augustus
Zware hagel en regenval veroorzaken overstromingen in de Russische regio Krasnodar aan de Zwarte Zee. Bij honderdduizend mensen valt de stroom uit.
In de Spaanse gemeente Navalacruz breekt een brand uit die de komende dagen 20.000 hectare natuur verzwelgt. Duizend mensen worden geëvacueerd; het wordt de ergste brand in de regio sinds 1984.
In de Marokkaanse provincie Meknes wordt een temperatuur van 46,5 graden gemeten, een nieuw nationaal record.
Het regent enkele uren op het hoogste punt van de Groenlandse ijskap – iets wat nooit eerder is waargenomen. Normaal vriest het daar.
‘De autoriteiten in Japan hebben meer dan een miljoen mensen in het zuidwesten van het land opgeroepen om een veilige plek te zoeken vanwege het voortdurende noodweer. In vier regio’s geldt het hoogste weeralarm vanwege de zware regenval en de modderstromen die daarvan het gevolg zijn.’
15 augustus
In Nigeria komen zeker 21 mensen om het leven nadat een brug instort door overstromingen. Dagenlange hevige regenval heeft al honderden huizen beschadigd.
16 augustus
Het wordt 54,4 graden in Death Valley in de VS; mogelijk de heetste temperatuur ooit gemeten op aarde.
17 augustus
In het zuiden van Frankrijk woedt een grote brand; 5.000 hectare bos gaat in rook op, zeker tienduizend mensen worden geëvacueerd.
‘Israëlische brandweerlieden vechten tegen een enorme bosbrand ten westen van Jeruzalem, die de afgelopen drie dagen 2.000 hectare bos in de as heeft gelegd.’
20 augustus
Weer zijn er overstromingen in Nigeria, dit keer in de provincie Niger. Grote stukken landbouwgrond worden verwoest, zeker tweehonderd huizen raken beschadigd en zeker vier mensen vinden de dood.
21 augustus
In minder dan een dag valt in een deel van de Amerikaanse staat Tennessee evenveel regen als normaal in drie maanden. Grootschalige overstromingen volgen.
22 augustus
‘Zware regenbuien trekken over Nederland, wateroverlast op diverse plaatsen.’
24 augustus
‘De Verenigde Naties melden dat overstromingen in Soedan meer dan 60.000 mensen in 12 staten hebben getroffen.’
30 augustus
‘Duizenden inwoners van South Lake Tahoe, in het noorden van de Amerikaanse staat Californië, hebben maandag hun huizen moeten verlaten wegens een grote bosbrand die het stadje van 22.000 inwoners bedreigt. De zogeheten Caldor-brand woedt sinds 14 augustus en heeft al honderden gebouwen en meer dan 700 vierkante kilometer land in de as gelegd.’
31 augustus
‘Net nu meer dan een miljoen Amerikanen zonder stroom zitten door orkaan Ida, slaat een verzengende hitte toe.’
Later wordt bekend dat de gemiddelde temperatuur op land op het noordelijk halfrond nooit eerder zo hoog lag als tijdens deze meteorologische zomer (de maanden juni, juli en augustus).
Hoe de zomers van de toekomst eruit gaan zien
Zo ziet de zomer er dus uit nu de wereld ruim een graad is opgewarmd. Als de opwarming doorzet, kunnen we meer extreme hitte verwachten, meer hevige regenval en meer episodes van ongehoorde nattigheid of juist droogte. Wanneer er in de toekomst overstromingen of droogtes optreden, zullen ze erger zijn dan nu en dat komt door klimaatverandering.
Weersgebeurtenissen die we nu als ‘extreem’ beschouwen, schrijft het IPCC, zullen zich in de toekomst met ongekende omvang en frequentie voordoen. Bovendien gaan die extremen optreden op nieuwe plekken, op nieuwe momenten, en in nieuwe combinaties.
De concrete risico’s? Vooral in tropische gebieden rondom de evenaar zal hitte vaker gevaarlijk en vaker dodelijk zijn. Onder meer in Afrika, Azië, Noord-Amerika en Europa zal het aantal en de intensiteit van stortbuien toenemen. Rondom de Middellandse Zee nemen droogte en het risico op branden toe, net als in Australazië. In Noord-Amerika neemt de kans op branden ook toe, en zullen tropische stormen waarschijnlijk harder toeslaan.
Zomers van de toekomst zullen dus lijken op die van vandaag, maar dan extremer, vreemder, ontwrichtender. Mensen die binnen schuilen voor hitte en rook; mensen die moeten vluchten voor water en vuur; steden, akkers en stallen die worden getroffen door overstromingen.
Niet alles zal slechter zijn: er zullen ook heerlijke zomerse dagen zijn in de lente, in de herfst, misschien zelfs in de winter. Maar ook dan altijd met het unheimische gevoel, althans bij degenen die het willen zien: dit klopt niet.
En dan heb ik het alleen gehad over extreem weer – nog geen woord gezegd over de vele andere gevolgen van klimaatopwarming, zoals zeespiegelstijging en verzuring van de oceanen; processen die grotendeels onomkeerbaar zijn.
Het verband tussen klimaatverandering en extreem weer
Natuurlijk, van individuele weersextremen kun je nooit zeggen dat ze volledig en alleen door klimaatverandering veroorzaakt zijn. Daarvoor is de wereld te ingewikkeld.
Voor een hittegolf heb je bijvoorbeeld niet alleen hoge temperaturen nodig (waarschijnlijker door klimaatopwarming), maar ook een hogedrukgebied (toevallige weersomstandigheid). Als het in een bepaald gebied droog is, wordt een hittegolf waarschijnlijker, als er veel asfalt ligt ook.
Iets vergelijkbaars speelt bij zware regenval: die wordt waarschijnlijker door klimaatverandering, maar kan bijvoorbeeld ook door toegenomen irrigatie worden beïnvloed. Dat laatste blijkt een factor in de heviger moessonregens in Centraal-India.
Droogte? Die neemt in sommige regio’s toe door de opwarming, maar kan ook het gevolg zijn van slecht watermanagement.
Overstromingen worden waarschijnlijker door zware regenval, maar regenval is niet de enige factor: de aan- of afwezigheid van goede afwatering en dijken speelt ook een rol, net als verzadiging of juist droogte van de ondergrond.
En toeval speelt mee – bij weersextremen is er altijd óók sprake van natuurlijke variatie. Dat er deze zomer ongebruikelijk veel gebieden afbrandden in Europa, wil niet zeggen dat dat volgende zomer weer gebeurt.
De wereldkaarten hieronder, uit het meest recente IPCC-rapport, vatten samen welke veranderingen in extreme hitte, zware neerslag en droogte tot nu toe zijn waargenomen, en in hoeverre de menselijke invloed erop bewezen is. De zeshoekjes vertegenwoordigen verschillende gebieden:
De kaarten laten zien dat klimaatverandering nu speelt, ieder deel van de aarde raakt en dat de toename van weersextremen in veel gevallen duidelijk is terug te voeren op door mensen veroorzaakte klimaatverandering.
Samenvattend: klimaatverandering is nooit de enige oorzaak van weersextremen, maar de opwarming maakt hitte, hevige regenval en droogte wel waarschijnlijker én intenser.
We weten ook dat sommige recente temperaturen vrijwel onmogelijk waren geweest zonder door mensen veroorzaakte opwarming. Dat geldt bijvoorbeeld voor de verzengende hitte eind juni in het westen van Canada en het noordoosten van de VS.
Aanpassing is niet genoeg
Wat moeten we hier nu mee? Aan de ene kant: ons aanpassen aan de nieuwe klimaatwerkelijkheid.
Er hoeft bijvoorbeeld niemand te overlijden aan extreme hitte. Meer bomen en meer groene daken kunnen extreme hitte in de stad voorkomen, airconditioning en koelcentra kunnen de hitte draaglijk maken als die toch toeslaat.
De afgelopen vijftig jaar zijn we wereldwijd al veel beter geworden in het voorkomen van doden door extreem weer – nog betere waarschuwingssystemen kunnen nog meer levens redden.
Ook het totale aantal natuurbranden wereldwijd neemt af; beter bosbeheer kan de risico’s helpen beperken in gebieden waar de kans op brand nu juist toeneemt.
En het mag wel wezen dat de kans op overstromingen in steden toeneemt door de toename van plensbuien; beter stedelijk ontwerp – denk meer spons, minder badkuip – kan dat effect deels tenietdoen.
Maar er zijn grenzen. Aanpassing (‘adaptatie’) kan nooit alle pijn wegnemen, en nooit voor iedereen. Dat kunnen alleen een vermindering van de uitstoot en een verlaging van de hoeveelheid CO2 in de dampkring. Anders is het dweilen met de kraan open.
De wereldleiders die eind oktober in Glasgow verzamelen voor een nieuwe klimaattop hebben dus een duidelijke opdracht: een halvering van de mondiale uitstoot voor 2030. Beperk de opwarming, beperk het lijden. Het alternatief – een planeet die steeds minder gastvrij wordt voor mensen en vele andere soorten – is onacceptabel.
Alleen ik ben verantwoordelijk voor deze tekst, maar voor hun input dank ik Geert Jan van Oldenborgh, Bart Verheggen en Rolf Schuttenhelm.
Over de beelden Emile Ducke is een Duitse documentaire fotograaf gevestigd in Moskou, Rusland. In deze fotoserie neemt hij ons mee naar Jakoetië in het oosten van Siberië, waar ’s zomers steeds grotere bosbranden woekeren. De luchtkwaliteit in de regio is aanzienlijk verslechterd en vormt een gevaar voor de volksgezondheid. Siberië lijkt ver weg, maar Ducke vervoert ons naar gebieden die dichter bij onze toekomst staan dan ooit. Zijn werk brengt ons letterlijk dicht bij het vuur, in de hoop dat we wakker geschud worden.Lees meer
Terugkeren naar het ‘normaal’ van vóór corona is waanzin. We mogen het niet laten gebeuren Na ‘de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog’ zou je daadkracht verwachten van iedereen die echte verandering wil. Wanneer laat de stille meerderheid zich eindelijk horen?Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!