Spring naar inhoud

Kijktip: Waarom is plantaardige yoghurt zo duur?

Haveryoghurt kan per liter wel drie keer zo duur zijn als yoghurt op basis van koemelk. Waarom? De koe is uit de keten, inclusief het land en het voer dat zij gebruikt om melk aan te maken. Haver is goedkoop. Waarom is haveryoghurt dan toch zo duur? En waarom geldt hetzelfde voor andere plantaardige ‘yoghurts’ van kokos en soja? Is het productieproces moeilijker dan bij dierlijke yoghurt?

Die vragen stelt deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde. En het antwoord is, verbijsterend genoeg, níét een of ander moeilijk, kostbaar proces in een dure fabriek. Het antwoord is volgens de Keuringsdienst dat de consument van plantaardige yoghurts bereid is meer geld neer te tellen voor deze producten. Shame on you, kapitalisme.

Van de weeromstuit en geïnspireerd door de Keuringsdienst ben ik begonnen mijn eigen havermelk en -yoghurt te maken. Het is idioot makkelijk als je een goede blender hebt (de recepten vind je En in het proces houd je haverpulp over, waarvan je kunt maken. Bevrijd jezelf van het kapitalistisch juk, maak havermelk!

Keuringsdienst van Waarde: ‘Plantaardige yoghurt’ (Kijktijd: 25 minuten)
Correspondent Democratie & Klimaat