Spring naar inhoud

Lees- en luistertip: Is klimaatverandering een reden om geen kinderen te krijgen?

Is alles wat we weten over onze toekomst op een steeds hetere aarde reden genoeg om niet aan kinderen te beginnen? En maak je het probleem erger door wel kinderen op de wereld te zetten?

Ik schrijf nu al bijna tien jaar over klimaatverandering, en al die tijd vond ik dit de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Omdat er zo veel aspecten aan zitten, en omdat het zo persoonlijk is.

Nu blijkt dat de Amerikaanse opiniemaker en topinterviewer Ezra Klein met precies hetzelfde zat. En goddank heeft hij zijn gedachten over kinderen krijgen in tijden van klimaatverandering wél helemaal uitgeschreven – en besproken in zijn podcast.

Ik moet mijn gedachten hierover echt eens uitschrijven, maar tot die tijd komt dit in de buurt bij wat ik zou willen zeggen tegen iedereen die met deze vragen worstelt.

Let op: onderstaand artikel staat achter een paywall, maar de podcast is in

The New York Times: ‘Your Kids Are Not Doomed’ (Leestijd: 10 minuten) The Ezra Klein Show: ‘Is Climate Change a Reason to Avoid Having Children?’ (Luistertijd: 1 uur en 15 minuten, relevant gedeelte van 7:20 tot 22:30)
Correspondent Democratie & Klimaat