Nederland is kampioen stikstofvervuiling. Waar komt al die stikstof eigenlijk vandaan?

Jaarlijks importeren we meer dan 400 miljoen kilo stikstof via veevoer, en strooien via kunstmest zo’n 200 miljoen kilo stikstof op het land, voor de groei van gewassen die vooral dienen als veevoer.

Die stikstof komt in zuivel en vlees terecht (ruim 200 miljoen kilo), een beetje in plantaardige producten (80 miljoen kilo), maar de grootste hap hoopt op in de omgeving: ruim 300 miljoen kilo per jaar.

Dát is het stikstofprobleem. Want een beetje stikstof is goed, maar te veel is slecht voor de meeste planten.

Wat nu? Veel simpeler dan het huidige complexe vergunningenstelsel op basis van ingewikkelde en onzekere maatregelen om de uitstoot te verminderen, zou het zijn om de input aan banden te leggen: die 600 miljoen kilo stikstof uit veevoer en kunstmest.

Deze week schreef ik over deze alternatieve benadering van het stikstofprobleem. Nederland kan met véél minder input nog steeds genoeg voedsel verbouwen. Dat zorgt voor veel minder stikstofuitstoot, minder kosten en méér natuur. En een einde aan de gestage daling van het aantal boeren.

Het kán: de stikstofcrisis oplossen en de landbouw perspectief geven Analyse: 10–14 minuten

Ufo’s worden steeds serieuzer genomen, en dat is maar goed ook. Dat vindt wetenschapper Diana Walsh Pasulka, die zelf vijf jaar lang optrok met mensen die ufo’s hebben waargenomen of onderzocht. Correspondent Ruimtevaart Marjolijn van Heemstra interviewde haar.

Een nieuw ufo-tijdperk is aangebroken Interview: 7–9 minuten

Een broek die na een jaar scheurt, een laptop die maar drie jaar meegaat. We blijven maar kopen, en weggooien, en kopen. We wéten dat het onze planeet kapotmaakt, maar we laten het gebeuren. Correspondent Consumptie Emy Demkes ging in gesprek met hoogleraar duurzaam bedrijfsleven Nancy Bocken, die onderzoekt hoe we dat patroon doorbreken.

Bedrijven moeten je juist helpen mínder te kopen, zegt deze hoogleraar Interview: 5–6 minuten

Er is geen ander sociaal medium dat door zo veel verschillende leeftijden wordt gebruikt. Waarvan de gebruikers zo verspreid zijn over de wereld. En waarop makers zo vrijuit hun gang kunnen gaan. De ongeremde creativiteit die YouTube weet los te maken, blijft correspondent Identiteit Valentijn De Hingh fascineren.

YouTube is een grenzeloze ode aan de menselijke creativiteit Update: 6–7 minuten

Gezond leven is een plicht, zeggen de nieuwe gezondheidsevangelisten, en wie ziek wordt heeft dat grotendeels aan zichzelf te danken. Het probleem is alleen dat dat niet klopt. Correspondent Gezondheid Ruben Mersch over waarom ongezond leven lang niet altijd een keuze is.

Gezond leven is een keuze… als je geld hebt Analyse: 5–6 minuten