Thomas Oudman

Bioloog

Publicaties
Biografie

Wat doen genen precies en hoe beïnvloeden ze gedrag? Achter de schermen hielp wadvogelexpert Thomas Oudman ons begrip al weleens naar een hoger plan, nu helpt hij jullie direct van de grootste biologische misvattingen af.

Tamar Stelling

Correspondent Niet-mens

Uit het fotoboek ‘Universe - Facts in the post-truth era’ door Jos Jansen.

Wetenschap kan ons niet vertellen wat waarde heeft. Dat moeten we zelf doen

Waren het ooit de goden die we om raad vroegen, nu moet de wetenschap overal een antwoord op hebben. Maar wetenschap kan één ding absoluut niet: ons vertellen wat goed of slecht is. Dat leerden we tijdens ons onderzoek naar wadvogels in Mauritanië.
Leestijd 13 - 18 minuten
327 × gedeeld
Thomas Oudman Theunis Piersma
De foto’s uit dit stuk illustreren de methode van de bertillonnage, een systeem om mensen te identificeren op basis van ‘antropometrische signalementen.’ Foto: Ullstein bild Dtl / Getty

Dit zijn de waanideeën waarop ‘rassenleer’ is gebaseerd

Ras als biologisch gegeven bestaat niet. Er is geen ‘gen’ dat menselijke eigenschappen zoals intelligentie bepaalt. De suggestie dat dit wel zo is, komt voort uit onjuiste (en in de politiek vaak misbruikte) interpretaties van wetenschappelijk onderzoek.
Leestijd 9 - 12 minuten
706 × gedeeld
Dimitri Tokmetzis Thomas Oudman
Illustraties: Cliff van Thillo
Evolutie is meer dan veranderde genen. Daar zijn vijf redenen voor
Hoe meer we denken te weten over het menselijk DNA, hoe meer misvattingen erover rondgaan. Als biologen iets leerden de afgelopen decennia, dan is het wel dat ons genetisch programma ons zeker niet stuurt. We zijn veel complexer dan ooit vermoed.
Leestijd 8 - 10 minuten
279 × gedeeld
Thomas Oudman