Beste,

Ik breng deze zomer door tussen verbazingwekkend mooi staal.

Samen met collega Maaike Goslinga klim ik in Rotterdam op schip na schip, om voor jullie het verhaal op te nemen over hoe onze spullen bij ons komen.

Die lange spriet die daar de lucht in steekt bijvoorbeeld? Dat is een ‘bunkerarm’ die het containerschip, dat daar ligt te laden en lossen, van brandstof voorziet. Een soort varend tankstation: de pomp komt naar het schip, in plaats van andersom.

Die tónnen aan brandstof die zo’n schip ingaan, stoten natuurlijk ook bizar veel broeikasgassen uit. De internationale scheepvaart is qua uitstoot te vergelijken met, hou je vast, Duitsland.

Nu verloopt de transitie naar duurzame energiebronnen natuurlijk overal moeizaam. Maar nergens zie je zo helder waarom als in de scheepvaart: iedereen vindt het de verantwoordelijkheid van een ander in de keten. 

Het is een soort wereldwijd klimaat-vingerwijzen.

Over dat vingerwijzen, en waarom nú het moment is dat te stoppen, schreven Maaike en ik (Spoiler: omdat er nú bizar veel geld is om te verduurzamen. De tien grootste rederijen ter wereld maakten in 2021 meer dan 120 miljard dollar winst! Dat is meer dan het bbp van, zeg, Ecuador, of Slowakije.)

Tips voor de zomer

Voor nu wilde ik met jullie mijn zomer-lees-luister-en-kijklijst delen. Van deze mooie producties genoot ik de afgelopen weken in de zon (of eigenlijk: in de schaduw).

Volg de reis van een asielzoeker die steeds wordt weggestuurd

Aan de Europese grenzen gebeurt dagelijks iets illegaals, wat vrijwel nooit in het nieuws komt. Ik heb het over ‘pushbacks’: migranten die de Europese grens oversteken om asiel aan te vragen, en – vaak met geweld – door Europese grenswachten terug naar buurlanden worden gedwongen. Een pushback is in strijd met internationaal recht (elke migrant heeft, eenmaal op Europees grondgebied, het recht om asiel aan te vragen en een eerlijke procedure te krijgen) maar toch vinden ze aan de lopende band plaats. Parvin. Zelden kwamen de misstanden aan onze buitengrenzen zo tot leven: niet op een emotionele manier, maar gortdroog, feitelijk.

Word ‘long time’

Ik heb de afgelopen weken weer even op school gezeten. Een school met één doel: je begrip en gevoel van tijd volledig veranderen. En dan écht lange termijn. Niet over enkele jaren, maar over enkele generaties na ons. Het doel: een goede voorouder worden. Vooral de oefeningen in de bonusafleveringen (zoals een wandeling door de geschiedenis van onze aarde) zijn heel bijzonder om te doen.

Bezoek de Floriade (maar waarom?)

Met mijn collega Tamar ging ik deze zomer naar de Floriade. Of de ‘Floppiade’, zoals de inwoners van Almere de tentoonstelling zelf noemen. We liepen daar rond tussen de rood-witte petunia’s, de groendaken, de Soedanese trommels en de chocolademunt en vermaakten ons prima met het kijken naar mooie bloemetjes. Maar we vroegen ons vooral af: wat is het doel van deze expo? En hoe kan ik daar zélf iets mee doen? Tamar schreef er over.

Hoor de gevangenis van binnenuit

Geniaal concept, geniaal uitgevoerd door de maker van Ear Hustle, die een levenslange gevangenisstraf uitzit in Californië. Ik ben deze zomer helemaal verslaafd geraakt aan deze podcast, omdat het zo’n bijzonder inkijkje geeft in... in de gevangenis ja, maar ook in wat het betekent om mens te zijn. Als al je vrijheden je worden afgenomen, wat blijft er dan nog over?

Kijk deze tragische (en toch ook grappige) serie over AIDS

De serie is al twee jaar oud, maar ik ontdekte ’m deze zomer pas. gaat over de homogemeenschap in het Londen van de jaren tachtig. En daarmee over de dodelijke ziekte die daar, in alle stilte, onzichtbaar, doorheen raast. De serie is snel, origineel en grappig gemonteerd, heeft heerlijke personages en is even verdrietig als confronterend. De parallel met de schaamte die vandaag de dag nog steeds rondom de ziekte hangt in veel Afrikaanse landen drong zich aan me op.

Tot slot...

... was het mooiste stuk dat ik in mijn recente research naar containers tegenkwam Echt, scrol er éventjes doorheen, want weinig dingen zijn zo indrukwekkend als de scheepswerven van containerschepen. Elke menselijke maat is... foetsj.

Fijne zomer en tot de volgende!

Wil je deze updates in je inbox? Dat kan! Ik stuur je twee-wekelijks een update over mijn journalistieke werk. Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief