Beste,

Heel kort vandaag, want kerst staat voor de deur. Ik deel een essay met je. Je kunt het of De aanleiding was dit beeld:

Een familie zit opeengepakt aan een rechthoekige tafel. Drie generaties, tien mensen. Aan het hoofd van de tafel staat een man in pak, hij kijkt trots. Naast hem staat een vrouw, zijn vrouw, in een keukenschort. Ze buigt zich over de tafel om een gigantische gebraden kalkoen neer te zetten. We kijken naar een Thanksgiving-diner en de mensen zijn uitzinnig gelukkig.

Norman Rockwell schilderde het in 1942. ‘Vrijheid van gebrek’ noemde hij het.

Ik zag het schilderij een tijdje geleden voor het eerst, en dacht: hier komt alles samen. Want waarom schilderde hij ‘vrijheid van gebrek’ zó? Waarom niet een dakloze die wordt opgevangen, of een werkloze die een uitkering krijgt? Waarom die obsceen grote kalkoen, en waarom het bewuste verband tussen vrijheid en consumptie?

Daar bleek een hele geschiedenis achter te zitten (het zal eens niet). Tachtig jaar geleden zijn westerse landen doelbewust het pad naar consumentisme ingeslagen. Dat was een politieke keus, die in de eerste plaats door de VS werd gemaakt en daarna door andere westerse landen werd gevolgd. Als iedereen kon kopen wat hij wil, zou dat goed zijn voor de economie, de democratie en de vrijheid. Van meer spullen zouden we vrijere mensen worden.

Hier traceer ik die geschiedenis en ga ik op zoek naar een nieuwe definitie van vrijheid, eentje die wél houdbaar is in tijden van klimaatverandering:

Fijne feestdagen en een nieuwe definitie van vrijheid gewenst! Tijdens de feestdagen bereikt onze consumptie een georkestreerd hoogtepunt. Hoe vervuilend ook, westerse landen zijn het pad naar consumentisme doelbewust ingeslagen. We zouden er vrijere, blijere, betere mensen door worden. Nu is het tijd voor een nieuw ideaal. Lees of luister het essay

Tot de volgende,

Jelmer

Deze nieuwsbrief in je inbox? Is het tijd om de consumptievrijheid te begrenzen omwille van het milieu? Die vraag onderzoek ik in een reeks verhalen en nieuwsbrieven. Wil je mijn zoektocht volgen? Schrijf je hier in voor mijn nieuwsbrief, die om de week verschijnt