‘Goed dat dit wordt blootgelegd’, schrijven leden onder artikelen over bijvoorbeeld klimaatverandering, prestatiedruk onder scholieren, of falend overheidsbeleid. Maar ook: wat nu? En: hoe zorgen we ervoor dat méér mensen dit weten dan alleen leden van De Correspondent?

Vandaag vertellen we je hoe onze journalistiek de afgelopen maand haar weg vond naar een breder publiek en bijdroeg aan concrete verandering. Zonder jullie steun was dit niet mogelijk geweest.

De enquêtecommissie Fraudebeleid heeft dankbaar gebruik gemaakt van ons onderzoek naar de toeslagenaffaire

Door overheidsfalen zijn levens van mensen vermorzeld, concludeerde de enquêtecommissie die het fraudebeleid van afgelopen decennia onder de loep heeft genomen.

De commissie maakte bij het opstellen van haar rapport dankbaar gebruik van het werk van onze correspondent Jesse Frederik. In 2020 en 2021 deed hij onderzoek naar de toeslagenaffaire en ontdekte hij dat deze ontstond door een perverse dynamiek tussen regering, Tweede Kamer, ambtenarij, rechtspraak, media, kijkers en kiezers. Jesse getuigde voor de commissie en zijn werk is aangehaald als bron. (Overigens zijn ook de artikelen van wijlen Marc Chavannes in de bronnenlijst opgenomen.)

Meer weten? Hier kun je het onderzoek van Jesse lezen:

De tragedie achter de toeslagenaffaire De toeslagenaffaire ontstond niet door kwaadwillende personen of schuldige kabinetten, maar door de dynamiek tussen de regering, de Tweede Kamer, de ambtenarij, de rechtspraak, de pers en wijzelf – kijkers en kiezers. Het aftreden van het kabinet lost dat niet op, en voorkomt ook geen volgende affaire. Het systeem zélf moet op de schop. Ga naar dit artikel

We brachten het gesprek op gang over de rol van omstanders bij seksueel misbruik

Bij seksueel kindermisbruik zijn er drie partijen: de dader, het slachtoffer én de omstanders. Aan de hand van een aangrijpend verhaal uit het dorp waar ze opgroeide, laat journalist Rinke Verkerk in ons nieuwste boek Het hele dorp wist het en in artikelen op ons platform zien hoe we de menselijke neiging om weg te kijken kunnen doorbreken.

Haar journalistiek bracht veel teweeg. Na publicatie kwamen er honderden meldingen binnen bij het Centrum Seksueel Geweld, van mensen die hun verhaal wilden delen. Ook werd Rinke uitgenodigd door Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld voor de Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, om haar kennis te delen.

Meer weten? Hier vertelt Rinke over haar onderzoek:

Waarom een boek over het misbruik van één meisje door heel Nederland gelezen moet worden Rinke Verkerk schreef een boek over Lenneke, een meisje uit een klein dorp dat meer dan twintig jaar geleden misbruikt werd door haar opa. Lennekes verhaal kaart een breed maatschappelijk probleem aan: dat omstanders bij seksueel kindermisbruik wegkijken. Rinke spreekt met Rob Wijnberg over wat dit boek allemaal losmaakte. Ga naar deze video

Onze podcast Containerbegrip is vertaald naar het Duits

Afgelopen maand hoorden 2,5 miljoen Duitsers dat Rotterdam de grootste haven van Duitsland is. Onze podcast Containerbegrip is namelijk vertaald door de Duitse publieke omroep, Deutschlandfunk.

In de vierdelige podcastserie zetten correspondent Maite Vermeulen en adjunct-hoofdredacteur Maaike Goslinga een schijnwerper op de verborgen wereld van ons goederenvervoer op zee. Een gigantische wereld, want 90 procent van al je spullen komt uit een container. Om te snappen hoe onze spullen bij ons komen – en wie daarvoor de prijs betaalt.

Deutschlandfunk heeft de podcast nagesynchroniseerd en ingekort tot twee afleveringen. Tot nu toe zijn de reacties lovend (‘Dieser Beitrag über die Welt der Container Schifffahrt war für mich das Beste was ich je darüber gehört und gelesen habe’).

Benieuwd? Hier vind je de Nederlandse en Duitse podcast.

Containerbegrip Het leven dat je kent, heb je te danken aan de zeecontainer.


Ga naar deze collectie
Container: Wie Reedereien den Lauf der Weltwirtschaft bestimmen Luister hier naar de Duitse versie van onze podcast

We boden context bij het nieuws 

We vragen altijd aandacht voor grote structurele ontwikkelingen van deze tijd, maar we bieden ook context bij verontrustende ontwikkelingen van nu.

Zo liet adjunct-hoofdredacteur Rosan Smits zien hoe het kabinet om Palestijnse burgers te beschermen tegen oorlogsgeweld – zelfs nadat de rechter oordeelde dat Nederland handelt in strijd met het internationaal recht.

Mark Rutte is de favoriete kandidaat voor de functie van nieuwe NAVO-baas, en niet de Estse premier Kaja Kallas. Zij is namelijk vrouw, en dat zou Donald Trump – die mogelijk herkozen wordt als president van de VS – tegen de borst kunnen stuiten.

De ‘duizenden’ asielzoekers die volgens Dilan Yesilgöz via nareis-op-nareis Nederland binnenkomen? Onzin. Dat blijken er hooguit enkele te zijn. En dat terwijl het kabinet over deze gezinshereniging is gevallen. Laat haar daar niet mee wegkomen,

Benieuwd waarom de PVV zo groot is geworden? Correspondent Jesse Frederik doet het uit de doeken in

Ons pamflet tegen de cijfercultuur in het onderwijs bereikte meer dan honderd scholen

Ruim een jaar geleden berekende correspondent Onderwijs Johannes Visser hoeveel cijfers een leerling in Nederland gemiddeld kreeg in het afgelopen schooljaar: 102. Hij schreef er het boekje Is het voor een cijfer? over, een pleidooi tegen de obsessieve focus op cijfers op scholen. Deze maand werd zijn pamflet aan tientallen scholen verkocht.

Hoewel het bij het verschijnen van het boek in de media veel ging over de stress die de 102 cijfers veroorzaken, ging het Johannes vooral om de vraag: waar leren we voor? Daarom zet hij zijn zoektocht naar motivatie, onderwijs en leren voort. Hij schrijft het komende jaar over hoe jonge mensen zich ontwikkelen tot volwassenen, en de rol die onderwijs daarin speelt.

Op deze school leren slimme kinderen fouten maken School is een oefening, een voorbereiding op het latere leven – en wie oefent kan geen fouten maken. Toch is dat niet de boodschap die leerlingen doorgaans meekrijgen, en voor hoogbegaafde kinderen kan dat een groot probleem zijn. Ga naar dit artikel Pubers ongemotiveerd en slecht in plannen? Deze hoogleraar ziet heel iets anders Jongeren zijn geïnteresseerd. In elkaar, maar ook in het nieuws en de wereld. School zou daar best iets beter op aan kunnen sluiten. Ga naar dit artikel

Tot slot: De Correspondent dagvaardt het Openbaar Ministerie

Op 20 oktober 2023 vernamen wij ​​dat ten minste één achtergrondgesprek dat De Correspondent heeft gevoerd met drie bronnen – Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel – door middel van vooraf geplaatste richtmicrofoons is afgeluisterd door het Openbaar Ministerie of een van de betrokken opsporingsdiensten.

Middels de dagvaarding willen we via de rechter duidelijkheid krijgen over de mate waarin journalisten zich beschermd weten tegen gericht afluisteren door het OM en andere opsporingsinstanties. Ook eisen wij de vernietiging van alle verkregen gegevens van het afgeluisterde gesprek.

De Correspondent wordt in deze rechtszaak gesteund door Stichting Democratie en Media en het Persvrijheidsfonds van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die een groot deel van de proceskosten voor hun rekening nemen – en door leden,

Tot de volgende!