Op 17 september presenteer ik mijn nieuwe boek Gratis geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen. Het wordt een avond vol utopische dromen en vergezichten. Als sprekers heb ik , en uitgenodigd. Het zijn stuk voor stuk denkers die geloven dat ideeën ertoe doen - mensen die met hun eigen denken en doen de wereld proberen te veranderen.

Zelf ben ik opgegroeid in een tijd, na de val van de Muur, waarin de grote verhalen niet meer nodig zouden zijn. Maar nu blijkt: zonder de utopie rest slechts de technocratie. In Den Haag gaat het veel over koopkracht en procenten, maar weinig over de echte uitdagingen van deze eeuw.

Het is, kortom, tijd voor de terugkeer van de utopie. Dan heb ik het niet over blauwdrukken, die in een vijfjarenplan moeten worden doorgevoerd. Ik heb het over alternatieven die de ramen van het denken weer openzetten. In mijn boek stel ik er een paar voor, zoals een kortere werkweek, een basisinkomen en een wereld zonder grenzen.

17 september wordt over utopieën die nu nog onbereikbaar lijken. Maar bedenk: uiteindelijk wordt de wereld niet geregeerd door lobbyisten, zakenlui of politici zonder visie. De wereld wordt geregeerd door ideeën en de kracht van de verbeelding. Alles wat we nu beschaving noemen, is begonnen in de hoofden van wereldvreemde dromers. Zoals ook de democratie en het einde van de slavernij eens onmogelijk leken, zo kan ook in deze eeuw het utopische werkelijkheid worden.

Locatie: De Rode Hoed, te Amsterdam

Datum: 17 september

Deuren open: 19.30 uur — Aanvang: 20.00 uur

De Grote Utopie Show is uitverkocht! Op 17 september presenteer ik mijn nieuwe boek Gratis geld voor iedereen. Het wordt een avond vol utopische dromen en vergezichten. De avond is helaas uitverkocht. Lees meer over de avond hier Wil je mijn boek Gratis geld voor iedereen alvast voorbestellen? Dat kan! Het papieren boek kost 18 euro, het e-boek 7 euro. Beide edities komen uit op 15 september. Het e-boek ontvang je dan in epub, pdf en Kindle-formaat in de mail, het papieren boek doen we die dag op de post (en we rekenen geen verzendkosten). Reserveer het boek in onze kiosk Het waarmaken van idealen begint bij de belasting die we betalen Ons belastingstelsel is totaal onlogisch: waar we meer van willen, belasten we zwaar (zoals arbeid), waar we minder van willen, belasten we nauwelijks (zoals vervuiling). En dat terwijl er geen krachtiger middel is om de wereld vorm te geven naar onze idealen dan de belastingen die we heffen. Tijd voor een belastingrevolutie. Lees het stuk hier terug ‘De oude wereld is kapot, we moeten een nieuwe maken’ Vrij Nederland schreef vorig jaar een mooi artikel over sociaal ontwerper en Zomergast Daan Roosegaarde. Lees het stuk hier ‘Laten we weer utopisch denken’ Ook met socioloog Willem Schinkel had Vrij Nederland een tijdje geleden een interessant interview. Lees het stuk hier