Waar hebben we het over? Dat is de vraag die ik stelde toen De Correspondent een jaar geleden van start ging. Omdat ik geloof dat de manier waarop we over de wereld praten bepalend is voor hoe we haar ervaren stond ik, vaak met hulp en tips van jullie, stil bij begrippen die een grote overredingskracht hebben, maar waarvan je je kan afvragen wat ze nou eigenlijk betekenen.
‘Crisis’, ‘transparantie’, ‘innovatie’, ‘creatieve industrie’, ‘delen’, ‘pitch’; het klinkt allemaal mooi en neutraal, maar is het dat ook? Of neem het feit dat ‘Big Brother’ dé metafoor is wanneer we het over surveillance hebben. In hoeverre belemmert die verwijzing het zicht op bepaalde aspecten van surveillance? Wat als we in andere termen over dit fenomeen spreken, kunnen we daar dan wat van leren?
Volgend jaar hoop ik nog veel meer van zulke ‘clichés’ te ontleden. Daarnaast ben ik stiekem al begonnen aan een serie artikelen over de ‘achterkant’ van kunst en cultuur; meer daarover vertel ik in deze video. Ik hoop dat jullie ook komend jaar blijven komen met bijdragen, tips en suggesties – en ook, natuurlijk, dat jullie lid blijven.
Bekijk hier mijn video:
Enkele stukken van het afgelopen jaar:
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!