Toen correspondent Vooruitgang Rutger Bregman vertelde dat hij zijn utopische ideeën tot een boek wilde uitwerken, wilden we als De Correspondent dat boek graag zelf uitgeven. Eén groot experiment, gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen, want we hadden er nul ervaring mee.

Maar we gingen dat experiment graag aan, in een tijd waar het boekenvak het lastig heeft (zo lastig, dat het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid 6,3 miljoen euro wil steken in

Daarom zijn we op zoek gegaan naar nieuwe manieren om boeken uit te geven. Nu wordt bijvoorbeeld nog van de ebooks in Nederland gratis gelezen. Wordt dat minder als we de rare beveiliging van ebooks halen en de prijs drastisch verlagen?

Lees hier onze uitgangspunten voor het uitgeven terug Zoals goedkope en deelbare ebooks, meer royalties voor de auteur en geen verzendkosten als je bij De Correspondent besteld. We zijn ervan overtuigd dat het bij boeken en ideeën eerst om de verspreiding gaat, en dan pas om de winst. Lees: ‘Goedkope en deelbare ebooks voor iedereen! De Correspondent geeft haar eerste boek uit’

Om jullie deelgenoot te maken van die zoektocht en kennis uit te wisselen met andere afgevaardigden uit het boekenvak, deel ik bij dezen de resultaten van de eerste week.

37 procent van de verkochte boeken zijn ebooks

Op 1 augustus kondigden we het nieuwe boek van Rutger Bregman aan. Het boek was voor te bestellen in onze virtuele kiosk, wat 987 lezers deden.

Nu, een week na het verschijnen van Rutgers boek, zijn er 2.657 exemplaren verkocht, waarvan 1.683 papier en 974 digitaal. Van die papieren exemplaren werden er 798 afgenomen door boekhandels. De 885 overige exemplaren werden rechtstreeks aan lezers verkocht.

De 2.657 verkochte exemplaren van Gratis geld voor iedereen. Infographic: Momkai
De 2.657 verkochte exemplaren van Gratis geld voor iedereen. Infographic: Momkai

Het is bemoedigend om te zien dat ebooks zo’n groot deel uitmaken van het aantal verkochte exemplaren, want ebooks maken van de totale Nederlandse boekenmarkt slechts 4 procent uit.

Toch blijft papier het populairst. Het is voor de meeste lezers nog steeds het beste medium om 60.000 woorden lang geconcentreerd te lezen. Daarom drukken we na de eerste oplage van 2.500 boeken er nu 3.000 exemplaren bij.

Helaas worden de verkopen vanuit onze eigen winkel niet meegerekend in de dus daar zie je Gratis geld voor iedereen voorlopig niet in terug.

Het boek is ‘big in Belgium’

Kon in Nederland Gratis geld voor iedereen afgelopen week op aardig wat aandacht rekenen, in België sloeg geen de verschijning van het boek over en mocht Rutger opdraven bij onder andere het VRT Journaal en Reyers Laat. Kijk het mooie gesprek bij Reyers Laat met onder andere Herman Brusselmans hier terug:

Klik om de uitzending van Reyers Laat te bekijken, deze opent in een nieuw venster.
Klik om de uitzending van Reyers Laat te bekijken, deze opent in een nieuw venster.

In onze webwinkel zien we daar trouwens weinig van terug. Van de 1.530 kopers hebben er slechts 99 een adres in België, maar dit kan aan de hoge verzendkosten liggen (voor verzenden binnen Nederland rekenen we niets, voor verzendingen naar België 5 euro).

Wil je het boek zelf ook lezen? Dan kun je het in onze kiosk bestellen. Het ebook (€7) krijg je direct in de mail. Het papieren boek (€18) doen we de volgende dag op de post en we rekenen binnen Nederland geen verzendkosten. Ga naar de kiosk