Ernst-Jan Pfauth

CEO The Correspondent

Missie

Hoe kunnen we creatief, tevreden en empathisch leven? Ik destilleer de belangrijkste lessen uit de wetenschap en zelfhulpboeken.

Nu

In de VS werk ik aan het opzetten van The Correspondent. Ondertussen schrijf ik hier af en toe stukken over zelfverbetering.

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn persoonlijke mail

Hoe kunnen we creatief, tevreden en empathisch leven? Elke maand destilleer ik de belangrijkste lessen uit de wetenschap en zelfhulpboeken. Wil je een seintje ontvangen als er een nieuwe aflevering verschijnt? Meld je dan aan!

Illustratie door onze redactioneel vormgever Leon Postma
We hebben 1,8 miljoen dollar opgehaald om leden te werven voor The Correspondent
Een jaar geleden vertelden we aan jullie dat we een Engelstalige versie van De Correspondent willen beginnen. Vandaag kunnen we bekendmaken dat we in totaal 1,8 miljoen dollar aan campagnebudget hebben opgehaald én gaan samenwerken met het bureau achter de digitale presidentiële campagnes van Barack Obama.
Leestijd 5 - 6 minuten
113 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth Rob Wijnberg
Illustratie: Sandro Rybak (voor De Correspondent)
Een betere wereld begint bij je dankbare zelf
Dat je zelf gelukkiger kan worden van een dankbare levenshouding, wisten we al. Maar ook anderen zijn gebaat bij jouw dankbaarheid. Het maakt ons behulpzamer, zorgt voor betere relaties en leidt tot minder materialisme.
Leestijd 6 - 8 minuten
240 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Illustratie: Sandro Rybak (voor De Correspondent)
Daag jezelf thuis net zo uit als op je werk (en ervaar méér vrije tijd)
In een flow raken gebeurt ons vaker op werk, dan in onze vrije tijd. Dat is jammer, want van een flow en de bijbehorende persoonlijke groei worden we juist gelukkig. Daarom drie tips om ook in je vrije tijd in een flow te raken.
Leestijd 7 - 9 minuten
1002 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Illustraties: Sandro Rybak (voor De Correspondent)

Note to self: Hoe notities maken je leven verrijkt

Ik doe het al jaren en kan het van harte aanbevelen: notities maken. Want door je leven vast te leggen, leer je jezelf beter kennen, je werk beter te doen en je mooiste gedachten te bewaren. Mits je een goed systeem hebt.
Leestijd 9 - 12 minuten
819 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Vind gemakkelijker verhalen van De Correspondent terug met onze nieuwe Collecties
Verhalen op De Correspondent terugzoeken of je verdiepen in een thema kan vanaf vandaag nog makkelijker met onze nieuwe functie: Collecties.
Leestijd 3 minuten
32 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Illustratie: Dion Soethoudt (voor De Correspondent)

Denk in 2018 niet in goede voornemens, maar in dagelijkse rituelen

Val je op dag twee van het nieuwe jaar alweer terug in gedrag van drie dagen geleden? Voel je vooral niet schuldig, dat is normaal. In plaats van het formuleren van eenmalige goede voornemens, kunnen we ons beter richten op het verzinnen van kleine dagelijkse rituelen.
Leestijd 7 - 9 minuten
627 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Video: Alleen samen kunnen we de burn-outs bestrijden
Media en reclames vertellen ons te streven naar meer rijkdom, populariteit en een strakker lijf. Doelen waar we nooit gelukkig van worden en keihard voor moeten werken. Geen wonder dat miljoenen mensen wereldwijd kampen met burn-outverschijnselen. In mijn TEDx Talk vertel ik hoe we deze epidemie kunnen bestrijden.
Kijktijd 12 minuten
367 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Zo hebben we in 2016 jullie ledengeld geïnvesteerd
Deze week bestaat De Correspondent vier jaar. Zonder jullie ledengeld kunnen we geen dagelijks medicijn tegen de waan van de dag maken. In dit verslag lees je wat jullie bijdrage mogelijk heeft gemaakt.
Leestijd 5 - 6 minuten
60 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth Jiefan Hsu
Tevreden zijn met wat je nú hebt? Zo houd je een dankboek bij
Gelukkige mensen zijn dankbare mensen, blijkt uit talloze studies. Daarom is het belangrijk om actief dankbaar te zijn. Dat maakt je tevredener, empathischer en optimistischer.
Leestijd 6 - 8 minuten
279 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth
Design door Martijn van Dam, Momkai

Hoe oefenen in dankbaarheid ons gezonder, gelukkiger én socialer kan maken

Als je altijd streeft naar meer en beter, vergeet je dankbaar te zijn voor wat je al hebt. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid. Daarom heb ik het Dankboek geschreven: een pleidooi voor dankbaarheid.
Leestijd 11 - 15 minuten
1111 × gedeeld
Ernst-Jan Pfauth