Actress – Leven is spelen

Mijn IDFA-selectie maak ik tamelijk intuïtief: uit het overweldigende aanbod kies ik films van regisseurs die ik ken, maar meestal ga ik af op het onderwerp. Een documentairekenner wees me erop dat dat eigenlijk een primitieve manier van kiezen is. Documentaire is kunst, het gaat ook over vorm!

Actress van Robert Greene sprak me aan om de vorm. De film wordt omschreven als een docu waarin gebruik wordt gemaakt van stilistische elementen uit melodrama en

Hoofdpersoon is de Amerikaanse actrice Brandy Burre, die na haar rol in The Wire is gestopt met spelen om zich aan haar gezin te wijden. Inmiddels zijn haar kinderen ouder, ligt ze in scheiding en wil ze haar carrière reanimeren.

Greene brengt Burre in beeld op een manier die doet denken aan Amerikaanse suburban drama-films – shots onder de douche, landerig aan tafel, gevangen achter het keukenraam met een afwasschort, en meer van dit soort filmische clichés. Burre lijkt zich in het echte leven ook bewust of onbewust naar dat beeld te voegen. Ze leeft en speelt tegelijkertijd (zoals velen van ons, uiteraard).

Tenminste, dat is het idee. Er is namelijk iets verontrustend onlevendigs aan deze film. Greene past technieken uit fictie toe, maar zijn beelden worden nergens echt esthetisch. De korreligheid, de kleurloosheid van het New Yorkse stadje waar Burre woont: het zijn afspiegelingen van haar weinig verheffende leven, maar ze maken de film zelf soms ook vlak. Dat neemt niet weg dat er een aantal zeer intrigerende momenten in zitten.

Actress is dinsdag nog te zien op IDFA, met een Q&A na afloop

Vimeo
Bekijk de trailer van Actress

American Horror Story – gewaagd, origineel, gestoord

Het was een week vol circussen. Ik zag de mooie documentaire The Circus Dynasty (daarover later meer), herkeek (idee van een lezer) en vergaapte me aan het vierde seizoen van American Horror Story. Dit deel van deze draait om een noodlijdend circus in het Amerika van de jaren vijftig, met een uitgebreide freakshow – Siamese tweelingen, mini’s en maxi’s, lobster boys en een vrouw met een baard ( koningin van de small town-horror, ze is terug!)

Ik raadde de serie al eerder aan om de totale vreemdheid ervan. De bedenker Ryan Murphy (bekend van Glee) mengt horror, camp, drama en satire. Dat is soms wat veel en de serie vliegt af en toe uit de bocht, maar meestal resulteert het in een gedurfde originaliteit.

In dit nieuwe seizoen keert grande dame terug als de circusdirecteur Elsa Mars, die even kwaadaardig is als tragisch (Langes vaste, efficiënte combinatie in deze serie). In aflevering twee staat ze in een hemelsblauw broekpak – Marlene Dietrichstijl – op het podium tussen haar freaks en zingt met een vet Duits accent en volmaakt valse uithalen ‘Life on Mars?’ van David Bowie, terwijl het glitters regent. Het is melig en ontroerend tegelijk. Dit seizoen neemt me opnieuw voor de serie in.

De eerste drie seizoenen van American Horror Story zijn te zien op Netflix. Seizoen vier binnenkort ook.

YouTube
Bekijk de trailer van Freak Show

  • Actress (IDFA)
  • F for Fake (IDFA)
  • The Circus Dynasty (IDFA)
  • Before the Last Curtain Falls (IDFA)
  • American Horror Story
  • The Hundred Foot Journey
  • StartUp (geluisterd)

  • Het nieuwe Rijksmuseum (IDFA)
  • The Hunger Games: Mockingjay, Part 1
  • Whiplash
  • Suspicious Minds
  • Mr. Turner

Vorige week keek Actress en American Horror Story Meer lezen? Lees hier de aanbeveling van vorige week terug