Nina Polak

Correspondent Cultuur

Nu

Actief

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

De beelden in dit stuk schetsen een droomwereld waarin Nederlandse en Noorse landschappen in elkaar overvloeien. Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)

Waarom ‘hygge’ het nieuwe ‘zen’ werd

Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Zwijmelen bij alles uit Scandinavië, bijvoorbeeld. Is het niet bij een Scandi-thriller, dan wel bij minimalistisch blankhouten design of lezend in wéér een nieuw lifestyleboek uit de ‘gelukkigste landen ter wereld.’ Wat brengen hygge en lagom ons? En wat nemen ze ons af?
Leestijd 10 - 13 minuten
138 × gedeeld
Nina Polak
Uit de serie 'Kids' door Ola Lanko

Zo leeft, denkt en klaagt de elite van nu

Het moderne leven is een verzameling ervaringen, dat was het uitgangspunt van een serie artikelen over de moderne mens. Maar wat betekent het dat we in plaats van spullen liever ervaringen consumeren? En zijn we in dit moderne leven nog iets anders dan consumenten?
Leestijd 10 - 14 minuten
601 × gedeeld
Nina Polak
Illustraties: Jip Piet (voor De Correspondent)

Waar je het niet over wil hebben onder de boom #kerststress

Het kerstdiner is een mijnenveld. Of is dat een cliché? Onze correspondenten weten in ieder geval waar ze het niet over willen hebben bij de garnalencocktail.
Leestijd 4 - 5 minuten
181 × gedeeld
Nina Polak
Reclame voor het sigarettenmerk Craven, 1939. Foto: Popperfoto / Getty Images

De maatschappij neemt afscheid van de sigaret (en van de cowboyverhalen die we er zestig jaar lang bij kochten)

Tabaksmarketing mag al een tijd tot het verleden behoren, het klinkt nog steeds door in de manier waarop we naar roken kijken. Maar verandering is in zicht. De anti-tabakslobby heeft het eindspel ingezet en hun boodschap begint post te vatten: roken ís geen vrije keuze.
Leestijd 11 - 15 minuten
490 × gedeeld
Nina Polak
Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)

Dit schuilt er achter je Fundaverslaving

Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Urenlang gluren op Funda, bijvoorbeeld. Het glorieuze platform maakt het zoeken naar een ideaal huis steeds makkelijker. Je zou soms bijna vergeten dat je ideale huis niet bestaat en dat dit maar goed is ook.
Leestijd 10 - 13 minuten
536 × gedeeld
Nina Polak
Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)
Festivals hebben de zomer overgenomen. En ons hele leven
Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Achthonderd festivals per jaar, bijvoorbeeld. Ooit was het festival een gelegenheid om aan het gewone leven te ontsnappen, nu is het een levensstijl. Heeft het daarmee aan kracht ingeboet?
Leestijd 9 - 12 minuten
280 × gedeeld
Nina Polak
Grace Paley tijdens een demonstratie tegen de Vietnamoorlog in 1970. Foto:  Fred W. McDarrah / Getty
Lees Grace Paley, je wordt verliefd
Ik schreef de inleiding bij een nieuwe vertaling van de prachtige verhalen van een van mijn idolen, Grace Paley (1922-2007). Ze was behalve schrijver ook dichter en activist en dat lees je terug in haar levendige werk.
Leestijd 5 - 6 minuten
31 × gedeeld
Nina Polak
Illustraties: Alex Schubert (voor De Correspondent)

Hoe Harry Potter al twintig jaar een niet zo geheim genootschap betovert

Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Pottermania, bijvoorbeeld. Al twintig jaar geeft de bebrilde tovenaarsleerling zijn fans waar ze naar op zoek zijn: de kans om ergens bij te horen. En dan het liefst via een online clubje.
Leestijd 9 - 12 minuten
348 × gedeeld
Nina Polak