Nina Polak

Correspondent Cultuur

Nu

Actief

Publicaties
Biografie

Ontvang mijn wekelijkse mail

Elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn journalistieke zoektocht. Wil je mijn verhalen in je inbox ontvangen en een kijkje krijgen achter de schermen? Meld je dan aan!

De beelden in dit artikel zijn afkomstig uit de serie Micronations van Léo Delafontaine. Onder het stuk kun je meer lezen over deze beeldserie en de micronation The Empire of Atlantium, waar de foto's in dit artikel zijn gemaakt.

Je hoeft je niet vast te ketenen aan een hijskraan: activisme is voor iedereen

Schrijver Eva Rovers (1978) wordt zich steeds bewuster van wat er mis is in de wereld en vraagt zich af: wat kunnen we daaraan doen? Haar nieuwe boek Practivisme is een handleiding voor opstand voor iedereen die de wereld wil veranderen.
Leestijd 12 - 17 minuten
189 × gedeeld
Nina Polak
Uit de serie 'Battlefields' door Jos Jansen

Wat er overblijft van mindfulness als je het tot een app reduceert

Mindfulness is populair onder de sceptische, seculiere en gestreste moderne mens. Want: bewezen effectief. Maar zonder het spirituele kader kan het gaan lijken op een zelfzuchtig instrument om louter persoonlijk welzijn na te streven.
Leestijd 10 - 14 minuten
524 × gedeeld
Nina Polak
Uit de serie Love = Love door Kent Rogowski

Niets slechter voor je relatie dan denken dat je elkaar kent

Het moderne idee van een goede relatie is dat je partner je anker, je beste vriend én je vurige geliefde is. Maar je moet juist niet alles van elkaar weten, vindt de wereldberoemde relatietherapeut Esther Perel. Hij of zij moet je nog kunnen verrassen, desnoods door vreemd te gaan.
Leestijd 11 - 15 minuten
729 × gedeeld
Nina Polak
De beelden in dit stuk schetsen een droomwereld waarin Nederlandse en Noorse landschappen in elkaar overvloeien. Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)

Waarom ‘hygge’ het nieuwe ‘zen’ werd

Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Zwijmelen bij alles uit Scandinavië, bijvoorbeeld. Is het niet bij een Scandi-thriller, dan wel bij minimalistisch blankhouten design of lezend in wéér een nieuw lifestyleboek uit de ‘gelukkigste landen ter wereld.’ Wat brengen hygge en lagom ons? En wat nemen ze ons af?
Leestijd 10 - 13 minuten
415 × gedeeld
Nina Polak
Uit de serie 'Kids' door Ola Lanko

Zo leeft, denkt en klaagt de elite van nu

Het moderne leven is een verzameling ervaringen, dat was het uitgangspunt van een serie artikelen over de moderne mens. Maar wat betekent het dat we in plaats van spullen liever ervaringen consumeren? En zijn we in dit moderne leven nog iets anders dan consumenten?
Leestijd 10 - 14 minuten
643 × gedeeld
Nina Polak
Illustraties: Jip Piet (voor De Correspondent)

Waar je het niet over wil hebben onder de boom #kerststress

Het kerstdiner is een mijnenveld. Of is dat een cliché? Onze correspondenten weten in ieder geval waar ze het niet over willen hebben bij de garnalencocktail.
Leestijd 4 - 5 minuten
182 × gedeeld
Nina Polak
Reclame voor het sigarettenmerk Craven, 1939. Foto: Popperfoto / Getty Images

De maatschappij neemt afscheid van de sigaret (en van de cowboyverhalen die we er zestig jaar lang bij kochten)

Tabaksmarketing mag al een tijd tot het verleden behoren, het klinkt nog steeds door in de manier waarop we naar roken kijken. Maar verandering is in zicht. De anti-tabakslobby heeft het eindspel ingezet en hun boodschap begint post te vatten: roken ís geen vrije keuze.
Leestijd 11 - 15 minuten
505 × gedeeld
Nina Polak
Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)

Dit schuilt er achter je Fundaverslaving

Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Urenlang gluren op Funda, bijvoorbeeld. Het glorieuze platform maakt het zoeken naar een ideaal huis steeds makkelijker. Je zou soms bijna vergeten dat je ideale huis niet bestaat en dat dit maar goed is ook.
Leestijd 10 - 13 minuten
554 × gedeeld
Nina Polak
Foto: Ola Lanko (voor De Correspondent)
Festivals hebben de zomer overgenomen. En ons hele leven
Welke ervaringen scheppen het moderne leven? Achthonderd festivals per jaar, bijvoorbeeld. Ooit was het festival een gelegenheid om aan het gewone leven te ontsnappen, nu is het een levensstijl. Heeft het daarmee aan kracht ingeboet?
Leestijd 9 - 12 minuten
293 × gedeeld
Nina Polak