Spring naar inhoud

Hier kun je terecht voor korte antwoorden op moeilijke vragen over klimaatverandering

Hoeveel opwarming krijgen we te verduren? Waarom twijfelen mensen aan klimaatverandering? Zijn de voorspellingen van de klimaatwetenschap betrouwbaar? En hoeveel gaat de zeespiegel nu precies stijgen?

Het zijn actuele vragen, nu de hele wereld bij elkaar is in Parijs om over de aanpak van het klimaatprobleem te praten. Wereldleiders hebben op maandag het startschot voor de onderhandelingen gegeven. Inmiddels zijn ze vertrokken en wordt er hard onderhandeld. En over negen dagen moet er een akkoord liggen.

Nu kan het natuurlijk zijn dat je dit onderwerp meestal links laat liggen. Omdat het nogal ingewikkeld is, of omdat het ver van je bed lijkt. Logisch. Als je de klimaattop in Parijs wilt gebruiken om meer te weten te komen over klimaatverandering, dan kun je terecht bij onderstaande overzichten.

(Als deze stukken juist nieuwe vragen bij je oproepen, laat het dan even weten. Kan ik daar in mijn toekomstige verhalen rekening mee houden.)

The New York Times: Korte antwoorden op moeilijke vragen over klimaatverandering Een erg goed overzicht van Vox: Global warming, explained Hier vind je de interactieve website met ‘klimaatkennis’ van de Volkskrant In dit verhaal heb ik de worstcasescenario’s van de opwarming op een rij gezet. Spoiler: klimaatverandering wordt waarschijnlijk niet het einde van de wereld Meer weten? Hier vind je een Nederlandse samenvatting van het meest recente IPCC-assessment van de klimaatwetenschap Ook het KNMI heeft een overzichtspagina met informatie over klimaatverandering (en de gevolgen voor Nederland)
Democratie & Klimaat