1. De podcast die je aan het denken zet (of juist niet)

Sam Harris is neurowetenschapper, filosoof en schrijver. Het bekendst is hij als fanatiek religiecriticus en van Glenn Greenwald. Zijn boeken gaan over vrije wil, liegen, moraliteit en geloven. Zijn zijn nog interessanter, want daarin komt hij regelmatig terug op (kritiek op) stellingen uit zijn boeken en verdiept hij actuele maatschappelijke onderwerpen.

Sommige van zijn stellingen zijn behoorlijk controversieel: zo is Harris voorstander van het recht om een wapen te Mijn eerste reactie hierop was: jammer dat een zo rationeel man de plank zo mis kan slaan. In een van zijn podcasts neemt hij uitgebreid de tijd om zijn stelling te onderbouwen en de randvoorwaarden te beschrijven. Naderhand moest ik bekennen: het is eigenlijk niet zo onzinnig als ik dacht.

De meeste van zijn podcasts zetten je flink aan het denken, maar de fijnste zijn misschien nog wel de luisterverhalen die tot doel hebben je niet te laten nadenken: zijn mindfulnessmeditaties, want die maakt hij ook. Ideaal voor een kleermakerszit op een matje in je woonkamer.

2. De podcast die je bijpraat over popmuziek

In de zit zo’n beetje alles wat een podcast beter maakt dan radioluisteren. Zo worden basale introducties op een onderwerp achterwege gelaten. Als je er al bekend mee bent, hoef je je niet door een ellenlange uitleg heen te ergeren. En als je het nog niet weet, probeer je gewoon de vier vaste muziekcritici van de muziekbijlage van The New York Times te volgen in hun analyses.

Die hebben veel aandacht voor schrijvers en producers en zeggen zinnige dingen over trends binnen de (pop)muziek. Neem de aflevering waarin en allianties in de popmuziek worden besproken, aan de hand van voorbeelden over Taylor Swift en Drake. Ook de is erg interessant. Niet omdat ze de albums zelf bespreken (dat doen ze namelijk niet), maar juist omdat ze aan de hand van die albums bredere ontwikkelingen in het muzieklandschap beschrijven.

3. De podcast die je bijpraat over vroeger

Dan Carlin is een oudgediende in podcastland. Sinds 2006 maakt hij zijn over de interessantste verhalen in de (militaire) geschiedenis. De onderwerpen strekken van shows van 45 minuten over de Volkenbond tot series van achtenhalf uur over het Mongoolse Rijk van Dzjengis Khan. Carlins enthousiasme en goede radiostem zijn perfect geschikt voor dit medium en voor de vaak gruwelijke onderwerpen.

Door het enorme voorwerk voor elke show verschijnen er inmiddels nog maar zo’n drie per jaar, maar gelukkig zijn de tientallen uren archief, voor het grootste deel zelfs gratis, te vinden op de site van Hardcore History. Beste afleveringen: De over het oostfront tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze aanbeveling is geschreven door René Clerc. Hij is projectleider van De Correspondent.

Eerder in deze serie:

Laten we samen podcasts gaan luisteren Ik ontdekte pas twee jaar geleden dat je een iPhone ook als radio kunt gebruiken. Maar sindsdien komt een groot deel van de journalistiek die ik consumeer binnen via mijn koptelefoon. Het zijn gouden jaren voor podcasts en wij gaan op een rij zetten wat je niet mag missen. Lees hier Nina Polaks aftrap van deze reeks terug Vijf afleveringen die laten zien waarom This American Life zo goed is Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega's en ik de beste luisterverhalen aan. In deze aanbeveling: de Afghaanse vluchteling die voor het eerst de bus nam, liefde op een vliegdekschip en de conciërge from hell. En nog meer moois uit het This American Life-archief. Lees hier de aanbeveling van Sanne Blauw terug Deze podcast fluistert je grote verhalen over kleine mensen in het oor Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega's en ik de beste luisterverhalen aan. In deze aanbeveling: de schitterende Nederlandse podcastserieToendra, bewonderenswaardig om zijn imititeit en montage. Lees hier de aanbeveling van Lex Bohlmeijer terug Luisteren: Nieuws van ver weg heel dichtbij. En een podcast over ons onbewuste onbewuste Het zijn gouden jaren voor de podcast. Maar hoe vind je de pareltjes? Deze week bevelen collega's en ik de beste luisterverhalen aan. Vandaag: in From Our Own Correspondent vertellen buitenlandcorrespondenten van de BBC een persoonlijk verhaal bij het nieuws uit hun land. En de serie You Are Not So Smart gaat over hoe we niet doorhebben wat we allemaal niet doorhebben. Lees hier de aanbeveling van Thalia Verkade terug Luisteren: een podcast over een andere podcast (en de kracht van podcasts) In Amerika is het razend populair: de podcast. Indringende verhalen over gewone mensen die worstelen met grote problemen. De VPRO is (in samenwerking met de NTR) begonnen met een dergelijke serie kleine documentaires: Toendra. Jair Stein is een van de makers. Hij bewijst dat kleine verhalen grote journalistieke zeggingskracht kunnen hebben. Luister hier de podcast terug Podcasts op De Correspondent De Correspondent heeft ook een podcastkanaal. Bijna elke week spreekt Lex Bohlmeijer een inspirerend persoon voor een bijzonder verhaal. Zo sprak hij Karen Armstrong, Tofik Dibi, Ruben van Zwieten, Mitchell Esajas en vele anderen. Beluister hier de podcasts van Lex Bohlmeijer