117
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
Regelmatig hebben wij gesprekken over economie en politiek waarvan we achteraf denken: was dit niet ook een leuke podcast geweest? Daarom hebben we, bij wijze van experiment, ons gesprek over het basisinkomen en de toekomst van werk opgenomen. Laat ons vooral weten of het voor herhaling vatbaar is (en zo ja: waarover?).

Podcast: Het basisinkomen, bullshit jobs en de toekomst van werk

De Rudi & Freddie Show
Het basisinkomen & bullshit jobs
SoundCloud

Opname en montage door Romanee Rodriguez

Het wil nog wel eens voorkomen: je staat rustig in de redactiekeuken met een bakje koffie in de hand te observeren hoe sommige collega’s schokkende hoeveelheden rucola op één enkele rijstwafel weten te deponeren. Tot het plotseling een uur later is en je met voorgenoemde kop koffie staat te zwaaien in een verhit debat over Rutger Bregmans nieuwste plan

Wij vinden dat altijd interessante gesprekken. En we hopen dat jullie dat ook vinden. Want we hebben van een van die gesprekken een podcast gemaakt.

Met hulp van podcastspecialist Romanee Rodriguez proberen we de komende tijd verschillende podcastconcepten uit

Met hulp van proberen we de komende tijd verschillende podcastconcepten uit. Dit is één zo’n concept: een goed gesprek over onder andere het basisinkomen, bullshit jobs en de toekomst van werk. Zelfs de marxistische theorie van waarde komt voorbij.

Jesse Frederik heeft nooit een uitgesproken mening over het basisinkomen gehad. Het is voor hem een beetje dubbel. Aan de ene kant: hij denkt dat werk iets heilzaams is. Mensen raken niet voor niets depressief als ze hun baan verliezen. Aan de andere kant: er is veel onzinwerk, mensen doen ook voor niks zinvol werk (vrijwilligers!) en misschien is het wel onze cultuur die werklozen zo depressief maakt. Wie weet.

Wat mooi is aan het basisinkomen is de vrijheid om nee te zeggen tegen werk. Maar dat is ook gelijk de zwakte: hoeveel mensen zullen stoppen met werken? En zal onze levensstandaard niet heel hard terugvallen als dat gebeurt?

Afijn, veel overwegingen dus - die allemaal aan bod komen in deze podcast. Laat vooral in de bijdragen weten wat je ervan vond, of het voor herhaling vatbaar is en waarover je graag een volgende podcast zou willen horen!

Waarom we iedereen gratis geld moeten geven Als je mensen zomaar geld geeft dan doen ze niks meer, denken we vaak. Maar een berg aan wetenschappelijk onderzoek wijst inmiddels het tegendeel uit: gratis geld helpt. Het is tijd voor een radicale hervorming van de verzorgingsstaat. Lees hier waarom het basisinkomen een goed idee is volgens Rutger Het beste experiment met het basisinkomen begint straks in Finland Al meer dan twee eeuwen geleden werd er voor het eerst over geschreven: het basisinkomen. Maar in 2017 gaat eindelijk het grootste en beste onderzoek naar dit oude idee van start. Lees hier het verhaal van Rutger over het kekste basisinkomen experiment terug Hoe het basisinkomen Nederland verovert Twee jaar geleden had bijna niemand ervan gehoord. Maar inmiddels zijn er al dertien gemeenten die willen experimenteren met het basisinkomen. In nog eens 28 gemeenten worden de mogelijkheden voor zo'n experiment verkend. Er is nog nooit zoveel momentum geweest. Lees hier over alle basisinkomen experimenten in Nederland

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

Ik word lid Eerst verder lezen

In gesprek:
Jesse Frederik
Correspondent Economie Geverifieerd door de redactie
Suggesties voor onderwerpen of verbeteringen zijn zeer welkom!