Spring naar inhoud

Luisteren: Warm Regards, een nieuwe podcast over de opwarming van de aarde

Met twee interessante gasten: Andy Revkin, de vermaarde milieujournalist van weblog Dot Earth van The New York Times, en Jacquelyn Gill, een welbespraakte paleoklimatoloog van de Universiteit van Maine.

(In case you missed it: een paleoklimatoloog onderzoekt klimaatveranderingen in het geologische verleden, onder meer door sedimentaire archieven van het leven op aarde uit te lezen en aan de hand daarvan het CO2-gehalte en de temperatuur op aarde te reconstrueren.)

De podcast wordt gepresenteerd door Eric Holthaus, meteoroloog en klimaatspecialist van het Amerikaanse Slate Magazine. Ik lees zijn verhalen geregeld; Holthaus weet veel en schrijft toegankelijk.

In de podcast vind ik hem op 27 manieren irritant - hij maakt bijvoorbeeld een beetje een hysterische indruk door zijn toon en de nadruk die hij legt op hoe terrifying klimaatverandering is. Maar zijn gasten zijn interessant en de vragen die ze bespreken eveneens. Ze proberen er in Warm Regards achter te komen hoe ze klimaatverandering - dat afstandelijke, abstracte probleem - wat menselijker kunnen maken.

De eerste aflevering is vooral boeiend voor mensen die over het klimaat communiceren en benieuwd zijn hoe zij dat effectiever kunnen doen. Welke invloed heeft iemands politieke achtergrond op zijn interpretatie van informatie? Wanneer komen mensen in actie? Hoe om te gaan met klimaatsceptici op social media?

Over twee weken verschijnt de volgende aflevering - als die de moeite waard is, zal ik jullie er hier op wijzen. Kennen jullie andere podcasts over klimaat en energie?

Warm Regards Podcast
How do we talk about climate change?
SoundCloud
De eerste aflevering van Warm Regards: How Do We Talk About Climate Change
Hier vind je de podcast in iTunes. Lees hier de verhalen van Eric Holthaus. Een andere podcast die ik alvast kan aanbevelen: Climate One. Meer zin om iets te kijken dan te luisteren? Hier vind je de klimaatspeech waar activiste Marjan Minnesma een staande ovatie voor kreeg.
Correspondent Democratie & Klimaat