Spring naar inhoud

Een podcast over de meest ondoorzichtige verkiezing op aarde

Het gaat dezer dagen in het nieuws maar over één verkiezing: Trump versus Hillary. Maar ondertussen is er nóg een verkiezing aan de gang, die misschien wel net zo belangrijk is: de verkiezing voor de nieuwe Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties.

Dat je daar zo weinig over hoort, is niet zo gek. Het hele proces is namelijk niet alleen vrij onbegrijpelijk, maar ook nog eens zo ondemocratisch als maar kan. En toch: wie de Verenigde Naties gaat leiden kan een behoorlijk impact hebben op de toekomst van de wereld.

Luisterend naar de nieuwste podcast van de European Council on Foreign Relations (ECFR), viel ik dan ook van de ene verbazing in de andere.

In de podcast spreekt ECFR-directeur Mark Leonard met VN-watcher Richard Gowan. Ik sprak Gowan vorig jaar zelf ook in New York, en het is een ontzettend bedachtzame en intelligente man, die werkelijk álles weet van internationale spanningen, diplomatie en de VN.

Gowan legt haarfijn uit hoe de race er nu voorstaat. Hij vertelt over de zogenoemde straw polls (een soort onofficiële verkiezingen) in de VN-Veiligheidsraad, over de huidige kandidaten en hun kansen, en over wat er op het spel staat.

Eigenlijk komt er een vrij treurig beeld naar voren: de verkiezingen gaan helemaal niet over de politieke ideeën van de kandidaten (die zijn bijna allemaal hetzelfde), maar vooral over twee dingen:

1. Het geslacht van de kandidaat. Er is een breed gedragen gevoel dat het tijd is voor de eerste vrouwelijke Secretaris-Generaal. Helaas komen in de onofficiële verkiezingen nu toch weer vooral mannen bovendrijven.

2. Of de kandidaat niet al te close is met de Verenigde Staten én niet al te close met Rusland. Deze landen kunnen kandidaten namelijk vetoën. En ze zijn als de dood voor een VN-chef die te veel richting de belangen van de ander leunt. Over Syrië of Oekraïne bijvoorbeeld, kunnen de kandidaten eigenlijk geen uitspraken doen zonder één van de vetomachten voor het hoofd te stoten.

Dat de VN toe is aan een charismatische, sterke leider - na de stotterende technocraat Ban Ki-moon - daar is iedereen het wel over eens. Maar wie dat wordt?

In oktober beginnen de officiële stemrondes.

Mark Leonard’s World in 30 Minutes
ECFR’s World in 30 Minutes: Who will be the next UN Secretary-General?
SoundCloud
Meer weten over wat de VN eigenlijk doen? Zeventien VN-medewerkers hielden voor ons een dagboek bij Hoe werkt die VN-Veiligheidsraad eigenlijk? Ik legde het uit in dit artikel Of lees dit geweldige profiel van de huidige Secretaris-Generaal, Ban Ki-moon Op de hoogte blijven van mijn artikelen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief
Correspondent Globalisering