Spring naar inhoud

Luisteren: de opwarming van de aarde in d-mineur (en nog een paar nummers over hoe de mens de aarde verandert)

In de compositie van deze datanerd kun je horen hoe gele ceders in Alaska het loodje leggen door stijgende temperaturen.

Onderzoeker Nik Sawe zette een dataset over bomensterfte om in muziek. Hij gaf iedere boomsoort zijn eigen instrument, bepaalde dat één boom één noot werd, vertaalde de leeftijd van iedere boom in toonhoogte, liet de dikte van de stam bepalen hoe hard iedere noot moest worden aangeslagen, en liet een computer de hele riedel vervolgens in d-mineur afspelen.

De gele ceder, die het onder meer door de opwarming van de aarde moeilijk heeft, is de piano die je steeds minder hoort naarmate de compositie vordert. Beluister ’m hieronder.

Ik verzamelde hieronder ook andere muzikale vertolkingen van de opwarming, zoals de strijkers die de temperaturen in verschillende delen van de wereld naspelen, en de treurzang die Ludovico Einaudi schreef voor de Noordpool.

Oproep: Kennen jullie mooiere of interessantere muziek over hoe de mens de aarde verandert? Ik ken wat nummers over klimaatopwarming en olie van Radiohead, Andrew Bird, Father John Misty en Kevin Morby, maar zou er graag meer leren kennen. Welke andere muzikanten, bands of singer-songwriters zijn min of meer expliciet met dit thema bezig? Tips welkom.

Climate Central
Forest Changes of the Alexander Archipelago
SoundCloud
Nik Sawe gebruikte data om te laten horen hoe het bos in Alaska verandert. Luister hier naar ‘Forest Changes of the Alexander Archipelago’
Lees op de website van Climate Central meer over de compositie van Nik Sawe
Vimeo
In ‘Planetary Bands, Warming World’ vertolken vier strijkers de temperatuurstijging in verschillende delen van de wereld
Hier vind je meer informatie over ‘Planetary Bands, Warming World’
YouTube
Ludovico Einaudi speelt zijn ‘Elegy for the Arctic’ op de Noordpool
Greenpeace verzorgde het optreden van Einaudi op de Noordpool, lees er hier meer over Op de website van The Guardian kun je luisteren naar gedichten over klimaatverandering Luister op Vox: ‘4 recordings that prove you can hear environmental change as well as see it’ Blijf op de hoogte van dit soort notities - en van mijn grote verhalen over energie en klimaat - via mijn persoonlijke nieuwsbrief, die ik gemiddeld eens in de tien dagen verstuur
YouTube
Radiohead - Daydreaming (van het album A Moon Shaped Pool)
YouTube
Andrew Bird - Chemical Switches (ft. Blake Mills) (van het album Are You Serious)
YouTube
Kevin Morby - Water (van het album Singing Saw)
YouTube
Father John Misty - Now I’m Learning To Love The War (van het album Fear Fun)
Correspondent Democratie & Klimaat